Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu yaz tatil yörelerimizde, sahillerimizde, beach’lerimizde muhtemelen en fazla duyacağınız dans şarkıları hangileri merak ediyor musunuz? Klasik tabirle, işte 2019’un yaz hit’i adaylarım.

2019 yazında sahillerde bunlar çalacak

“Never Really Over” Katy Perry: Tam “Katy Perry nerde kaldı” diyorduk ki geldi. Yaza girerken yine bir radyo dostu şarkı yapmayı başarmışlar. Cidden çok klasik ama kabul edelim, garantili çözümler üretilmiş. Synthe’lerin desteklediği dans vuruşları, Perry’nin melodik yapıyı güçlendiren dramatik vokalleri. Yaz şarkıları arasında ders olarak okutulacak bir formül şarkısı. Hiçbir playlist’ten eksik olmayacaktır.

Haberin Devamı

“All Day and Night” - Jax Jones and Martin Solveig presents Europe: İngiliz (Jax Jones), Fransız (Martin Solveig), Amerikan (Madison Beer) iş birliği açıkçası beklenenden büyük etki yarattı. “All Day and Night” neredeyse bütün stream listelerinde ve resmi listelerde tepede. Daha önce “Intoxicated” gibi büyük dans hit’lerine imza atan Solveig ile Jax Jones’un Europe adı altındaki iş birliği 2019’da büyük çıkış yapacak isimlerden Madison Beer ile çok uyumlu. Beer dinleyene Rihanna’yı hatırlatan dramatik bir vokale sahip. Yaz hit’i için gerekli olan her şey bu üçlüde mevcut.

2019 yazında sahillerde bunlar çalacak

“Electricity” (Feat. Dua Lipa) Silk City: Diplo ve Mark Ronson ikilisinin Silk City adı altında kaydettikleri 2018’de yayınlanan şarkı, Dua Lipa’nın vokaliyle yılın en büyük hit’lerinden biri oldu. Etkisi kolay kolay geçeceğe de benzemiyor. Dua Lipa’nın bir önceki yaz ortamları kasıp kavuran “One Kiss”i gibi “Electricity”nin de bu yaz her yerde duyulması muhtemel. Radyoların ve playlist’lerin demirbaşı olarak yoluna devam edecektir. Dua Lipa 2019 sonbaharında yayınlanacak yeni albümü için Nile Rodgers ile çalışmalara başladığını açıklamıştı. Yaz ortası bir single ya da ortak çalışmalı yeni bir şarkı gelebilir.

“Bad Guy” Billie Eilish: Son dönem pop ve alternatif müzikte en büyük çıkışlardan birini Billie Eilish yaptı. Karanlık albümü “When We All Fall Asleep Where Do We Go?” pop için hayli sıra dışı bir sound’a ve hikayelere sahip. “Bad Guy” klasik bir yaz hit’i değil. Dans pistlerine uygunluğu dahi tartışılır ama DJ’ler bu şarkının yarattığı etkiye hayranlar. Bence çok yerde risk alma pahasına playlist’lerde yerini alacaktır.

Haberin Devamı

2019 yazında sahillerde bunlar çalacak

“Talk” Khalid: Ana akım pop ve R&B aleminde şu ara altın madeni Khalid. Herkes onunla bir şarkı yapma peşinde. Adı nerede yazsa rahat 100 milyon dinlenmesi var. “Free Spirit” adlı yeni albümde yer alan “Better” coşmaca değil hafiften “chill” türü şarkılardan. Ya da erken saatler için “party starter” diyelim. Amerikalı genç R&B vokali ve bestecisinin bu ikinci uzunçaları. 2019’da daha da büyük olmasını bekliyorum. Prodüktörler, remiksçiler, düetçiler ellerini ovuşturuyordur.

2019 yazında sahillerde bunlar çalacak

“Juice” Lizzo: Kişisel olarak 2019’un en sevdiğim renklerinden biri Lizzo’nun albümü. “Cuz I Love You” adlı yeni albümünün deluxe versiyonunda yer alan “Truth Hurts” ile listelerde yükseliyor Lizzo. Ama dans pistlerinde “Juice” fenomen olmaya doğru gider. Şarkıyı Breakbot anında remiksledi. Daha çok su ve remiks kaldırır. Yılın hatırda kalacak en eğlenceli dans şarkılarından.

Haberin Devamı

“Can’t Take It From Me” (feat. Skip Marley) - Major Lazer: Beat’lerin efendisi Major Lazer ekibinin bu yaz için bize uygun gördüğü ritim raggea. Bileşik reggea dub ritimleriyle büyük dans beat’lerin güzel bir kaynaşması. Skip Marley vokalleriyle yalın bir açılışa sahip şarkı elbette Major Lazor usulü bir patlamaya ve son tokata da sahip. Açıkhavada tüketilmesi dileğiyle.

“Nothing Breaks Like a Heart (feat. Miley Cyrus)” Mark Ronson: 21 Haziran’da piyasaya çıkacak yeni Mark Ronson albümü şüphesiz bu yazın en büyüklerinden biri olacak. Anlaşılan albümde boş yok. Ama hiçbirinin etkisi geçen kasımda yayınlanan ilk single “Nothing Breaks Like a Heart” gibi olmayacaktır. Ronson’ın “üzgün pop”u bu tip düetlerle çok hit çıkarır ama bu yaz, türlü remiksler altında Miley Cyrus’ın hisli vokalleriyle dans edilecek.

2019 yazında sahillerde bunlar çalacak

“SOS (feat. Aloe Blacc)” Avicii: İngiliz (Jax Jones), Fransız (Martin Solveig), Amerikan (Madison Beer) iş birliği açıkçası beklenenden büyük etki yarattı. “All Day and Night” neredeyse bütün stream listelerinde ve resmi listelerde tepede. Daha önce “Intoxicated” gibi büyük dans hit’lerine imza atan Solveig ile Jax Jones’un Europe adı altındaki iş birliği 2019’da büyük çıkış yapacak isimlerden Madison Beer ile çok uyumlu. Beer dinleyene Rihanna’yı hatırlatan dramatik bir vokale sahip. Yaz hit’i için gerekli olan her şey bu üçlüde mevcut.

2019 yazında sahillerde bunlar çalacak

“I’m Not Alone” (2019 edit) - Calvin Harris: Elektronik dans alemlerinde en yetenekli üç ismi saymak gerekse biri muhakkak Calvin Harris olur (bence diğer ikisi Mark Ronson ve Diplo). Ancak 2009’da Calvin Harris’i İskoçya’daki kankaları ve Londra gece hayatı tayfası dışında kimse tanımıyordu. Harris’in kaderini değiştiren ve büyük başarı kazanan aynı yıl yayınlanan “Ready For The Weekend” albümü olmuştu. Burada yer alan “I’m Not Alone” 10’uncu yıl vesilesiyle yeniden paketlenip remikslenip sunuldu. Cidden müthiş. Pistleri şenlendirir.