Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Rage AgaInst The Machine” - Rage Against The Machine: Bir dönemi hatırlamak gerektiğinde başvurulması gereken albümlerden biri. Rock-rap yakınlaşmasının en anlamlı örneklerinden. Politik müzik kendini hiç bu kadar coşkulu ve sert ifade etmemiştir. “Killing in the Name”, Maynard James Keenan’lı “Know Your Enemy”, “Bullet in the Head”, “Bombtrack” dinleyince hâlâ tüyleri diken diken ediyor.

25 yaşına basan 10 albüm

“Peng!” - Stereolab: Stereolab’in ilk uzunçalar albümü, elektronik temelli alternatif müzik yelpazesini genişleten öncülerden. Laetitia Sadier’nin vokalinin dikkat çektiği, pek çok indie elektronik girişime ilham olmuş bir çalışma bu.

Haberin Devamı

“Slanted and Enchanted” - Pavement: Alternatif rock’ın en gözden kaçmış albümlerinden biri olabilir mi acaba? Bana kalırsa sadece gerçekten iyi müzikten anlayanların sevdiği bir albüm bu. O yıllarda Nirvana ortalığı yıkıyordu (1992 tarihli “Incesticide” bir derleme olduğundan bu listeye almadım). Pavement dinleyenler küçük bir kulüptü ama işi biliyorlardı.

“Selected AmbIent Works 1985-1992” - Aphex Twin: Zamanın ötesinde lafı vardır ya. İşte o bu listede en çok bu albüm için kullanılabilir. 25 yıl önce (1985’ten başlarsak 32 yıl önce) Richard D. James’in yaptıkları bugün genç prodüktörler ve DJ’ler için kaynak kitap. Klişeye düşme tehlikesini göze alarak yazıyorum: Tek kelimeyle müthiş, benzersiz, büyüleyici, hipnotize edici.

“Check Your Head” - Beastie Boys: Beastie Boys’un daha iyi albümleri var mı? “Paul’s Boutique” var mesela. “Ill Communication” var. Ama zaman içinde klasikleşen albümü belki de bu. Zira bu albümde öne çıkan parça yok, öne çıkan bir tarz ve sound var. 1992 yılında elemanlar henüz 20’lerindeydi. Çoktan star olmuşlardı (“Licence to Ill” 1986’da yayınlanmıştı) ve zirveye çıkanların yaşadığı duraklama dönemini yaşıyorlardı. Bu albüm kendilerine odaklandıkları çalışma olarak da görülebilir.

“WIsh” The Cure: Sadece “Friday I’m In Love” ile gelmeyin bana. Zira bu albümün çıktığı dönemi hatırlıyorum, en fazla dinlediğimiz, kasedin aşındığı şarkılar “High” ve “To Wish Impossible Things”di. Sadece The Cure’un değil, kimilerine göre dönemin de en iyi albümüdür. Bemberrak bir sound, şahane gitar tonları, harika melodiler.

Haberin Devamı

“Core” Stone Temple Pilots: Rahmetli Scott Weiland’in vokalinin beynimizde yer ettiği albümdü. “Sex Type Thing”, “Creep” ve “Plush” ile hatırlanır ama
benim için “Dead & Bloated”, “Wicked Garden” ve “Piece of Pie”ın da yeri
ayrıdır.

“Angel Dust” - Faith No More: “Be Aggressive”, “Caffeine”, “Midlife Crisis” ve “Easy” gibi klasiklerin yer aldığı albüm Faith No More’un en fazla satan albümü. Elbette The Commodores cover’ı “Easy”nin popüler olmasının etkisi büyük. Faith No More’un 1995’teki “King For A Day”deki yeni sound’undan önceki son albüm de diyebiliriz.

“DIrty” - Sonic Youth: DGC (David Geffen Company) imzalı albümün prodüktörü Butch Vig’di. Nirvana bu albümün hazırlandığı dönemde Sub Pop’la ipleri koparmış, yeni label arayışındaydı ve Kim Gordon’ın tavsiyesiyle “Nevermind”, Burtch Vig’in prodüktörlüğünde yayınlanmıştı. Sonic Youth’un “Nevermind”dan bir yıl sonra çıkan albümü bugün klasikler arasında.

Haberin Devamı

“AutomatIc for The People” R.E.M.: Dönemin klasik albümü olmanın yanında alternatif müziğin ana akıma yürümesinin en erken örneklerinden de biridir. Bu albüm “Everybody Hurts”, “Man on the Moon”, “Drive” gibi esaslı R.E.M. şarkılarını içeriyor. Özlemişiz R.E.M.’i.

O esnada Türkiye’de

25 yıl önce yayınlanan albümler arasında bakın neler buldum.

“Yine Yeni Yeniden” - Nilüfer

“Odalarda Işıksızım” - Kayahan

“Bir Hadise Var” - Nazan Öncel

“Sakin Ol” - Sertab Erener

“Ablan Kurban Olsun Sana” -

Bülent Ersoy

“Ellerim Bomboş” - Fatih Erkoç

“Aşk Yeniden” - Yeni Türkü

“Hesap Ver” - Aşkın Nur Yengi

“Yine Sensiz” - Tarkan

“Bir Yudum Sevgi” - Seden Gürel

“Yandık Desene” - Grup Vitamin

“Faka Bastın” - Emel

“Güneşimden Kaç” - Bulutsuzluk Özlemi

“Tayfun 93” - Tayfun

Masa üstünden notlar

Soprano Senem Demircoğlu ve piyanist İklim Tamkan’ın “İlk Atlas” adlı albümleri Fazıl Say’ın prodüktörlüğünde muhtelif şarkıları ve şiirleri yorumlamaya girişiyor. Gözden kaçmasın.

25 yaşına basan 10 albüm

Ferit Odman’ın caz çalışmaları üç plaklık bir koleksiyon olarak basıldı. İmkanı olanlar arşivlerine katmalı.

Müzisyen, besteci ve bağlama sanatçısı Ulaş Özdemir’in Buda Musique imzalı albümü “Traces of Aşık / Aşığın İzleri” piyasada. Yalın sound’a sahip modern bir bağlama albümü dinlemek isteyenler ilgilenmeli.