Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İşte yıkılıyor. Dişleri çekiliyor tek tek. Tırnakları sökülüyor. Sonunda rahat edeceğiz. AKM’yi yıkınca hayatımız kimbilir ne kadar güzel olacak.

Yıkıp yenisini yapmak değil, asıl marifet ve hizmet eskisini koruyup yeni yerlere yeni merkezler yapmaktı. Yazdık, söyledik, gösterdik, anlattık. Olmadı. İkna edemedik. Bir basit ilkeyi dinletemedik. Kendimden bahsetmiyorum. Benim gibi bir sürü insanın derneğin, kuruluşun yıllardır yaptığı çağrılardan bahsediyorum. Yapmayın etmeyin dedik, dönüp bakan bile olmadı.

Haberin Devamı

Çünkü AKM tartışması hiçbir zaman kültüre ve sanata dair bir tartışma olmadı. AKM tartışması her zaman bir siyaset ve inşaat tartışması oldu. Ve bitti gitti. Geçmiş olsun.

Anlatamadık dinletemedik

İzin verirseniz değerli okurlar biraz içimi dökeyim. Artık nasılsa binanın yıkımına başlandı. Bunlar son demler. Bir daha başınızı ağrıtmayacağım. Benim gibi insanların bugün Taksim’den geçerken nasıl içinin sızladığını, yüreğinin ciğerinin nasıl parçalandığını, ve her seferinde bu hisleri nasıl umutsuzca bastırmaya çalıştığını, bu kararları alanların, bu inşaatı planlayanların, yeni AKM’nin planlarını yapanların anlamasını beklemiyorum. Onlar bilmezler anlamazlar. Bu mekanı ve ortamı yaşamadılar.

Anlatamadık dinletemedik

Bizim hafızamız zorla silindi. Yaşadığımız yerlerden, gezdiğimiz, aşık olduğumuz, kavgalar ettiğimiz, üşüyüp birbirimize sarıldığımız, iyi günde kötü günde ayakta durmayı becerdiğimiz, kendimizi özgür hissettiğimiz, müziği, sinemayı tiyatroyu merak edip tutkuyla araştırdığımız bir dönem evimiz gibi gördüğümüz yerlerden kovulduk. Atıldık. Sürüldük. Kimseye derdimizi anlatamadık dinletemedik.

Anlatamadık dinletemedik
Çok moda olduğu üzere vicdanlara seslenmek falan da bana çok saçma geliyor. Modern bir toplumda, hukuk devletinin olduğu yerde vicdan bir detaydır. Kanunlar, haklar ve özgürlüklerden bahsedilir. Vicdan doğu toplumlarında bunların olmadığı yerlerde devreye sokulan bir keyfiliğin adı. O yüzden ben hiç sevmem vicdanı. Zaten vicdana seslenmek de asla işe yaramaz. İşler vicdana kalmasın. Akıl, bilim, hukuk konuşsun. Ama olmuyor. Başka şeyler konuşuyor.

Haberin Devamı

Bugün AKM’nin ve Taksim’in başına gelenler, yarın da Kadıköy’ün başına öbür gün kimbilir hangi mahallenin güzelliğin başına gelecek. Bugün “ne var yenisi daha güzel işte” diyenler, yarın da aynı cümlelerin ağlayarak Kadıköy için, Moda için, Bahariye için kurulduğunu izleyecekler. Beyoğlu’ndan Kadıköy’e kayan kültürel hareketin yarın başına gelecekleri bugünkü Taksim’e bakarak görebilirsiniz. Dolayısıyla Taksim ve AKM meselesi bir grup insanın duygusallığı ya da özel meselesi değil.

Velhasıl derdi tasası bir bizeymiş değerli okurlar. Kiminle konuşsam en yakın dostlarımdan bile bazıları “aAma yeni AKM çok güzel olacak” diyor. E peki o zaman. Ne yapalım vasatlık tatlı tatlı insanı içine çeker. O halde biz de tekrar edelim: “Ama yeni AKM çok güzel olacak.”

Mışıl mışıl, horul horul, pırıl pırıl. Anısız, hafızasız. Her sabah yeni baştan kurulan ülkemizde huzurla uyuyabiliriz artık.

Anlatamadık dinletemedik
DİNLEMENİZ GEREKEN 5 ŞARKI

l“Thought Contagion” Muse: “Drone” albümünün üzerinden 3 yıl geçti. Geçenlerde internette yeni şarkılarıyla karşılaştık. Ağır gitar ve synthe üzerine inşa edilmiş epik akorlar. Muse cephesinde sürpriz yok.

Haberin Devamı

l “Meet Me in Mexico” The Drums: Drums’ın yeni şarkısı “Meet Me in Mexico”, Meksika depreminden zarar görenlere yardım kampanyasına destek amacıyla hazırlandı. Bu şarkıdan online bağış yoluyla elde edilen gelir bu amaç için kullanılacak.

l “Ömrümüz Yine Geçiyor” Ari Barokas: Duman basçısı Ari Barokas’ın solo albümü “Lafıma Gücenme” 2018’in sürprizi oldu. Söz ve müzikler kendisine ait. Bu albümden geniş bahsedeceğim.

l “Tuzlu Su” Yasemin Mori: Son albümdeki dans şarkılarının arasına bir romantik balad sıkışmış.Gayet de iyi olmuş.

l “Nasip” Aga B: Sıkı takipçileri arasına girdiğim Aga B’nin caz kokan gece yarısı beat’leriyle donanmış şarkısı. Atla arabaya bir gece yarısı, bas play’e dolan şehrin sokaklarında.

Anlatamadık dinletemedik
Stadyumdaki müzik stüdyosu

Vodafone Park’ın tam denize bakan cephesindeki Beşiktaş yazısının arkasında bir kat aşağıda nefis bir müzik kayıt stüdyosu var. Bu stüdyonun adı Freezone Stüdyo. Şu anda internetten başvuru yapan grup ve müzisyenler ücretsiz kullanabiliyor. Ancak hadise bununla sınırlı değil. Burada “vfreezone” YouTube kanalından canlı yayınlarla paylaşılacak pek çok etkinlik yapılması planlanıyor. Stüdyo konser session’ları, sohbetler ve workshop’ların yanında İKSV Caz Festivali’nin genç yeteneklere odaklandığı ve 16 yıldır pek çok yeni caz sanatçısını caz seyircisiyle buluşturduğu Genç Caz sahnesinin seçmeleri burada yapılacak. Her şey canlı izlenebilecek. Bu güzel işbirliğinde İKSV deneyimini ve tecrübesini, Vodafone ise imkanlarını sunuyor. Her iki kurum da dijital içerikler ve mecralar üzerinden ulaşamadıkları genç nesle ulaşmak dokunmak peşinde. Türkiye’nin dört bir yanında İstanbul’daki konserlerden mahrum kalan gençler için önemli bir hizmet.