Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

B planı yaptın mı?”
Yemek yeniyor, insanların birbirine sorduğu soru bu.

“B planı düşündünüz mü?”

Kahvaltıda tanıştığımız yeni evli çiftle sohbette konu dönüp dolaşıp “B planı”na geliyor: “B planı düşünmek lazım, biz şöyle şöyle yaptık ilerisi için”.

Sahildeki lokantada oturan iki orta yaşlı adam bir yandan elleriyle karşıdaki Yunan adasını gösterip, bir yandan da içinde B planı, Yunanistan’da ev fiyatları, AB’ye yerleşmek, oturum almak geçen cümleler kuruyorlar.

Yabancı tanıdıklar kendi memleketlerindeki haber kanallarından gördükleri Türkiye resminden endişeli olduklarından bizim için de endişe ediyorlar. Devamlı soruyorlar:

Haberin Devamı

“B planınız var mı? Ne yapmayı düşünüyorsunuz?”

Filanca Barselona’da ev almış. Eşi ve çocuklarıyla oraya yerleşmiş. İşi de mobil olduğundan oradan hallediyormuş. İstanbul’da ev almaktan daha ucuzmuş. Oradaki bankalar da yurt dışından emlak yatırımı için gelenlere özel krediler veriyormuş.

Yunan adalarında ev alanlar, Bulgaristan’da ev alanlar, İtalya’da ev alanlar, Fransa’nın güneyinde ev alanlar, ABD’nin ucuz bölgelerindeki (Miami, vs) apartmanlardan üçer beşer daire alanlar. Çoluk çocuk Kanada’ya yerleşenler.

Hepsi “B planı”. Her şey B planı. Burada çalışıp orada yaşamak, B planı.

Çocuklarını laik, demokratik, sansürsüz, özgür bir ortamda büyütmek isteyenler, çağdaş dünyanın ve medeniyetin sunduğu özgürlüklerden faydalanmak isteyenler B planı yapmak durumunda mı artık? Böyle mi olduk? Buralardan ümidimizi kestik mi?

Aslına bakarsanız, B planı sırf Türkiye’nin değil, dünyanın gündemi. Trump’ı gören Amerikalıların B planı Kanada. “Brexit’le falan uğraşamam bu yaştan sonra” diyen İngilizlerin B planı İspanya. Ruslara dünyanın her yeri B planı. Balkanlar’da popüler B planı destinasyonları İtalya, İngiltere. Kuzey Afrikalıların B planı Fransa.

Her yıl binlerce mülteci B planları çerçevesinde derme çatma kayıklara binip Ege’ye Akdeniz’e açılmıyor mu canları pahasına?

İnsanların kafasında sorular. Herkes birbirine soruyor: “B planı mı yapmam lazım? Herkes B planı yapıyor. Siz B planı yaptınız mı? Nedir B planınız?”

Haberin Devamı

Ne Y kuşağı, ne Z kuşağı. Nurtopu gibi bir B kuşağı geliyor. Gelecek kuşak, B planı çocukları.