Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bedelli askerlik yasasından faydalanacak vatandaşa neredeyse vatan haini diyenler var. Askerliğini 2000’de bedelli yapanlardanım, bu zevata iki çift lafım olacak izninizle

Üniversitede (Fransızca Kamu Yönetimi) okurken bize ders anlatan Fransızlardan bazıları, aslında vatani görevlerini yerine getiren görevlilerdi. Uzmanlık alanlarına göre belli bir süre için öğretmenlikle görevlendirilmişlerdi. Vatani hizmetleri buydu; kendi alanlarında öğretmenlik.
Pek çok gelişmiş ülkede vardı ama bizde mecburi vatani görevimizi silah altına alınmadan başka türlü yerine getirmenin yolu yoktu.
Derken bedelli çıktı. Kredi, borç, harç, gidip yasanın bana tanıdığı hakkı kullandım. Görevimi yerine getirdim, bununla da gurur duyuyorum. Bedelini çalışıp son kuruşuna kadar ödedim. Kolay mıydı? Hayır. Zengin miyim? Hayır.
O paralarla depreme karşı yatırımlar yapılacak diye bekliyorduk, duble yol yaptılar ya da kim bilir ne yaptılar bilmiyorum. Ama konu o değil zaten.
Milleti bedelliye mecbur edenler ezilsin, siz değil
Malum, yasa hazır; ayrıntılar bir-iki güne açıklanacak. Bedelli çıkıyor. Ve elbette tartışılıyor. Tartışılsın da, bedelli yapmak isteyenlerin ya da buna hak kazanacakların kabahat işliyor gibi gösterilmesine karşıyım.
Bırakın kabahat işlemeyi bedelli gitmek isteyenleri vatan haini ilan edip hedef gösterenler var köşelerinden. Marşlar eşliğinde her gece haber diye millete Hollywood filmlerinden çıkma savaş klipleri seyrettirip ardından “şarkı söyleyen sevimli papağan” gösterenler bedellilerden daha vatansever olduklarını düşünüyor olmalı. Peki kim gerçek vatansever? Onu ölçebiliyor muyuz?
Sekiz ay askerlik vatanseverlik açısından yeteri kadar ‘adil’ mi? Üniversiteye de imkanı olan gitmiyor mu kardeşim? Gidemeyen, çocuğunu dersaneye göndermeyen ne yapsın?
Uzun dönem yedek subaylar? Daha mı vatanseverler süre uzadığı için?
Peki hiçbir şey bitirmeyip de en uzunundan silah altında kalıp çay kahve getirenler, komutanların eşine dostuna hizmet edenler? Rütbesizler? Bu askerlik adına yeterince adil mi?
Yoksa bazılarının gözünde tescilli vatansever tabutta mı dönmeli askerden?
Ey bedelli askerlik yapacaklar! Ezilip büzülmeyin. Bedelli de diğer askerlik tipleri gibi vatana hizmettir. Her askerlik tipi gibi belli şartları haiz olanlar yapabilir. Bunu da yasa belirler. Diğer askerlik tiplerinden ne daha şereflidir ne daha az haysiyetli.
Profesyonel orduya geçmek de dahil medeni ülkelerde uygulanan pek çok seçenek varken gençleri bu konuda çaresiz, çıkışsız bırakanlar, bedelliye mecbur edenler ve bu çaresizliğin ilelebet devamını savunanlar ezilip büzülsün. Siz değil.

İTİRAF EDİYORUM

Portico Quartet

* Sakalları kesince yine eskiye döndüm. “Mehmet bey” ya da “abi” gitti. Bakkal çakkal gene öğrenci muamelesine başladı.
* Vapurda yanımda oturan 30’larındaki kadın bir zarftan çıkardığı mektubu okumaya başlayınca istemeden göz misafiri oldum. Mesaj, tivit, dürtme, zart zurt çağında “Güzel gözlüm” diye başlayan elle yazılmış bir aşk mektubuydu (Evet hislendim).
* Jamie xx tarafından güzelce remikslenmiş Radiohead şarkısı
“Bloom”u dinlemeye doyamıyorum. Hafifmuzik.org’dan ücretsiz dinleyebilirsiniz.
* 2 Aralık’ta Salon’daki Portico Quartet konserini sabırsızlıkla bekleyenlerdenim. Tanışmadıysanız bu fırsatı kaçırmayın.


Rock yıldızı!

* Rock yıldızı sahneye çıktığında etrafında kalabalık toplar. Erdoğan topluyor.
* Rock yıldızı sık sık yurtiçi ve yurtdışı turnelerine çıkar. Erdoğan çıkıyor.
* Rock yıldızı röportaj vermeyi, gazetecilere dert anlatmayı sevmez, onlara çakar, mesajı doğrudan sahnede seyirciye verir. Erdoğan da öyle yapıyor.
* Rock yıldızı özel uçakla, ve hayran odusuyla dolaşır. Erdoğan dolaşıyor.
* Rock yıldızı her yeni albümde bir-iki hit yapar ancak konserlerde eski şarkılardan söylemeyi de ihmal etmez. Erdoğan her yeni seçimde yeni projelerle geliyor ama eski hitlerinden söylemeyi de ihmal etmiyor (bkz. türban, bkz. CHP cami kapatmıştı, bkz. zulüm gördük vs...).
* Rock yıldızı yaş ilerledikçe özüne dönmeye eğilimlidir. Erdoğan ne yapacak hep birlikte göreceğiz.
Erdoğan Time’a kapak olunca ve kendisinden yine rock yıldızı olarak bahsedilince sıralamadan edemedim. Her ne kadar kendisi kabul etmese de yabancıların algısı bu. Neden rock yıldızı diyorlar diye merak ediyorsanız, nedeni budur.

HAFTANIN ALBÜMÜ

“Özel Birisin” - Multitap

Hüzünlü sözleri neşeli müziğiyle şık bir tezat oluşturan “Ben Anlarım”, Anadolu popa ve 70’lerin Türk pop klasiklerine selam çakan “Öpüşelim, Barışalım” ile “Mutluyum”, bana araya bir Phoenix şarkısı karışmış izlenimi veren klas dans şarkısı “Sadece Yorgunum”, albümün baladı “Kalbini Bana Ver”, “Aslında Kimse Sevmiyor”, ve “Bu Kadarız”... Hepsi çok çok başarılı. Dinledikçe daha da sevdim. Ezberlenmiş formüllerden uzak, yeni formüller denemekten çekinmeyen bir albüm. İlkini aşmış. Tebrikler.
İki eleştirim var. “Masumiyet” ve “Ci” iki iyi fikir. Ama rap tadındaki vokaller problemli. Bir hip hop üstadı devreye girse güzel renk olurdu. Ve giriş şarkısı “Kızın Annesi” albümü pek yansıtmıyor. Falan filan... Aslında bu albümde gerçekten yanlış olan tek şey arka kapakta yer alan sıralamada iki şarkının yerinin karışmış olması. Muhakkak dinleyiniz.