Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Blurred Lines” isimli şarkı 2013’te 20’den fazla ülkede bir numara oldu, bestecilerine milyonlarca dolar ve şöhret kazandırdı. Bu şarkının geçen hafta itibariyle hukuk ve adalet dersi veren bir hikayesi var

Pharrell Williams ve Robin Thicke’nin T.I. ile birlikte bestelediği, “Kimseden esinlenmedik, o şarkı bizim kalbimizden çıktı” dediği şarkının adı “Blurred Lines”. Bu şarkı 2013-2014’te 20’den fazla ülkede
1 numara oldu. Diğerlerinde de
2 ya da 3... 2013’te ABD listelerinde 1 numarada en uzun süre kalan şarkı oldu. Radyolarda en çok çalınan şarkı... Dijital satış ve stream’de de
1 numara. Bu üçünde birden 1 numara olan ilk şarkı unvanına sahip. Sadece ABD’de 1 milyon fiziksel satışa ulaştı. Sadece ABD’de 7 milyon kere download edildi. Toplamda 10 milyonu buluyor bu rakam.

Haberin Devamı

Thicke’nin dünyaca üne kavuştuğu single’dı. Ne besteymiş ama değil mi?

Pharrell Williams şarkının diğer bestecisi ve prodüktörü. Bu şarkı yayımlanmadan önce zamanını artık hafiften doldurmuş bir eski müzisyen görünümündeydi. Daha ziyade prodüktördü. Daft Punk ile çalışmaya başlamıştı ancak henüz “Random Access Memories” albümü çıkmamıştı. Söylentiler albümde onun yer aldığı yönündeydi. Bu arada mart ayında “Blurred Lines” yayımlandı. Nisanda “Get Lucky” single’ı. Ardından Daft Punk albümü... Sonrasında 2014’te solo albüm “Girl”... Pharrell Williams bir anda en aranılan yıldız oldu. Yeniden doğdu. Konserden konsere, ekstradan ekstraya koştu.

Zamanı geçmiş eski bir rap’çi yeniden doğdu

Yani adı sanı bilinmeyen bir şarkıcı kariyerine hem de en tepeden başlamış oldu. Bir zamanı geçmiş eski rap’çi yeniden doğdu. Ne sayesinde? “Blurred Lines” isimli hit sayesinde.

Müzik dünyası mucizelerle dolu değil mi? Hakikaten öyle. Geçen hafta Amerika’nın Los Angeles kentindeki mahkeme bu şarkının Marvin Gaye’in “Got To Give It Up” şarkısından çalınarak üretildiğini karara bağladı. Thicke ve Williams aileye 7.3 milyon dolar ödeyecek. Şimdilik. Şarkının bundan sonraki her çalınışında Gaye’in ailesi de gelirin bir bölümünü elde edecek.

Haberin Devamı

Her şey bir yana Thicke ve Williams bu şarkının başarısının sahibi değiller. Bu şarkıyı resmen apartmışlar Marvin Gaye’den ve kendi şarkımız diye yutturmuşlar.

Rolling Stone, Billboard gibi saygın müzik yayınları bu şarkının Marvin Gaye’in şarkısına benzerliğinden bahseden yazılar yayımlamıştı. Hatta Thicke, GQ’ya bir gün stüdyoda Williams’a en sevdiği şarkı olan “Got To Give It Up” gibi bir şey yapmayı teklif ettiğini ve Williams’ın bu fikri beğendiğini, “Blurred Lines”ın bu şekilde bestelendiğini anlattı. Şarkı gerçekten de Marvin Gaye’in şarkısına çok benziyor, hatta aynı. Gaye’in şarkıdaki özgün fikirler bu şarkıda uygulanmış. Bana kalırsa da durum bu.

Bedelini ödetirler, tarihe hırsız diye geçersin

Dünyanın bazı ülkelerinde hukuk sistemi, adalet gibi kavramların oluşmasında böyle büyük davaların çok büyük önemi var. Sen Marvin Gaye’in 1977’de yaptığı şarkıyı alır, “Onun gibi bir şey yapalım abi, çok tutar” kafasıyla piyasaya sürersen bir süre başarı sağlarsın belki ama bedelini ödetirler. Hem maddi hem manevi olarak. Tarihe hırsız diye geçersin.

Haberin Devamı

Thicke ve Williams müzik tarihinin utanç sayfalarına geçtiler. Bizde ise “Ne yaparsan yap yanına kâr kalır” düzeni devam ediyor. Hesap verilmeyen yerde adalet de olmuyor. Şarkının hikayesinin özeti bu...

PAZAR ALBÜMÜ

Physical Graffiti Deluxe Edition - Led Zeppelin

1975 tarihli başyapıt yeniden satışa sunuldu. Albüm baştan sona Jimmy Page tarafından yeniden mastering’den geçirildi. 1975 versiyonunda yer almayan stüdyodaki prova kayıtlar eklendi. İnsanın bunları yazarken bile tüyleri diken diken oluyor. Bu şahane albüm bu yıl 40 yaşında. Ve içinde hâlâ sonsuz sayıda katman, renk, yeni ve heyecan verici fikir barındırabiliyor. Led Zeppelin’in belki de en mükemmel, eksiksiz albümü bu. Stream edilebilen, dijital ortamda bulunan albüm plak ve CD formatında da satılıyor.