Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünya, aşılamaların da etkisiyle yaza umutla bakmaya başladı. Geride tutulan ya da bekletilen albüm ve single’lar birer birer kendini gösteriyor

Ufuk Beydemir’in “HİÇ” adlı yeni şarkısı bu hafta piyasaya çıktı. Türkçe rock sahnesindeki boşluktan yeri geldikçe bahsediyorum. Altın çağını geride bırakan Türkçe rock yeni bir kuluçka döneminde bence. Türkçe rap modası geçip taşlar yerine oturduğunda rock da geri gelecektir. Şarkının söz ve müziği her zaman olduğu gibi Ufuk Beydemir’e ait. Düzenlemelerde Beydemir’in yanı sıra Mert Kasap, Onur Taşkan, Mert Sever isimlerini görüyoruz. “HİÇ” haftanın dikkat çeken yeni şarkılarından.

Haberin Devamı

Dolu Kadehi Ters Tut, bir süredir yeni şarkılar yayınlıyor. Bu serinin devamında bu hafta “Bu Bok” adlı şarkı var. Ekip belli ki müziğinde son zamanlarda yeni şeyler deniyor. Rock gitarları ve dans beat’lerini ön planda duyuyoruz. “Islansın” ve “Yangın” bu tip şarkılardı. Yeni şarkı da aynı serinin yeni bir örneği gibi duruyor.

Fatma Turgut, “Ben Vardım” adlı yeni şarkısını yayınladı bu hafta. Klişe olacak belki ama “özlediğimiz” romantik rock şarkılarından. Türkçe rock dediğimiz tür zaten bunun üzerine kurulu biraz da. Devamını da merakla bekliyoruz.

Velet ve Zai, bir süre önce “Seni Beklerken” adlı ortak çalışmaya imza atmıştı. Şarkının başarısının ardından ikili yeni bir şarkı daha yayınladı. “Bela” adlı bu romantik trap de aynı başarıyı devam ettirecek gibi. Velet, rap’in gizli starlarından biri, giderek artan bir popülerliğe sahip. Devamlı yeni müzikler, beat’ler deniyor. Günümüzün müzik sahnesinde denemeyenin başarılı olma şansı olmadığını sanırım anlayan müzisyenlerden biri.

Bruno Mars ve Anderson .Paak güçlerini birleştirdi ve bir “power duo” oluşturmaya karar verdiler. Silk Sonic adını alan ikili bu hafta ilk şarkıları “Leave the Door Open”ı piyasaya verdi. Diplo ve Mark Ronson’ın Silk City’si gibi onlar da “silk/ipek” göndermesini kullandılar. Soul ölmeyen bir tür. Her daim taze ve yeni olabiliyor. İşte kanıtı.

İsveç’ten bir star adayı

İsveç’in en yeni dünya starı adayı Zara Larsson bu hafta uzunçalar albümünü yayınlıyor. Adı “Poster Girl”. Yeni single’ın adı “Need Someone”. Klasik anlamda pop müzik İsveç’te yaşıyor ve yaşatılıyor. Oradan da dünyaya ihraç ediliyor. Larsson’un albümü doğrusunu isterseniz günümüz şartlarında fazla steril, fazla terbiyeli, fazla beyaz. Ve hiç etnik unsurlara sahip değil. Bugün dünya çapında hit olan şarkı ve albümlerin büyük kısmından farklı yani. Bakalım başarılı olacak mı merak içindeyim!

Haberin Devamı

Maroon 5 ve Megan Thee Stallion, bu haftanın muhtemel büyük hit şarkılarından birine imza atıyor. Adam Levine’in kadife sesi ve Megan Thee Stallion rap’i güzel bir kokteyl olmuş. Tam anlamıyla radyo dostu bir şarkı.

Justin Bieber’ın yeni şarkısının adı “Hold On”. 2021’in en büyük hit şarkılarından biri olacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Sanırım pandemi aşılmaya başladıkça ve aşılamalarla yeni umutlar yeşerdikçe müzik dünyası da hareketlenip canlanmaya başladı. İşaretler kendini belli etmeye başlıyor.

Zeynep Bastık, “Bir Daha” ile girdiği disko salonunda takılmaya devam ediyor. Yeni şarkı “Kendi Yolumuzda” muhtemelen yaz aylarında her yerde duyacağımız bir hit olacak.

Haberin Devamı

Bayılıyorum Sean Paul gibi isimlere. Dünya yıkılsa gamsızlıktan ölecek. Hep aynı ritim hep aynı melodi. Yüzlerce yeni şarkı. Başarılı mı evet! İnsanlar bazen yenilenerek değil aynı kalarak başarıyı yakalıyor. Sean Paul’ün Busy Signal ile yaptığı yeni şarkının adı “Boom”. Ama tabii konu Sean Paul olunca şarkının adı önemsiz bir ayrıntı. Ne bekleyeceğinizi ve ne alacağınızı biliyorsunuz. Reggae, dancehall ve bunların muhtelif en eğlenceli parti kombinasyonları...

St. Vincent’ın yeni şarkısının adı “Pay Your Way in Pain”. Sanırım bir yıldan uzun süredir yaptığı ilk yeni şarkı. Yani albümün adı “Daddy’s Home” olacak.

Kings of Leon’dan       yeni albüm

Kings of Leon, sessiz sedasız yeni albümünü piyasaya verdi bu hafta. Adı “When You See Yourself”. Bir ara ne popülerdi Kings of Leon. Türkiye’de bilmem hatırlayan çıkar mı? Yeni albümün en heyecan verici şarkısı “Bandit”, bir süre önce single olarak yayınlanmıştı. Toplam 11 şarkılık albüm, Caleb Followil’in değişmeyen karakteristik vokallerini ve kardeşlerin (ve kuzenin) gayet iyi bildiğimiz folk/indie/rock sound’unu günümüze taşıyor. Büyürken dinlediği bütün müziklerin içinde gitar olan biriyseniz doğal dinleyicisisiniz bu albümün.