Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yılın son yazısında ustalara saygımızı ifade etmeden geçmeyelim. İşte geçen yıl yeniden yayınlanan compilation ve box set’lerden bazıları (Siz bunlara müziksevere hediye gözüyle de bakabilirsiniz)

Bu yılı ustalara saygıyla bitirelim

- Fela KutI Box Set #4
Afrobeat üstadı ikonik sanatçının eserlerini derleyip topayan seçmelerden bu yıl içinde yayınlanan dördüncü box set Erykah Badu’nun yaptığı seçkiyi içeriyor. Neo soul ikonu Badu’nun Afrobeat ikonu Kuti’den seçtikleri gayet ilgi çekici yapıyor bu derlemeyi.

Bu yılı ustalara saygıyla bitirelim

- Early Years 1965-1972 / PInk Floyd
Pink Floyd’un 1965-1972 tarihleri arasındaki kayıtlarına odaklanan bu box set 27 CD’lik bir arşiv sunuyor ki bu kadarı Roger Waters’ın evinde bile yoktur. Syd Barrett’lı yıllardan yayınlanmamış kayıtları da içeren uçsuz bucaksız bir hayal alemi.

Haberin Devamı

Bu yılı ustalara saygıyla bitirelim

- “AutomatIc For The People” / R.E.M.
R.E.M.’in, görece küçük bir sanatçı ve entelektüel çevreden sıyrılıp müziğini ve mesajını geniş kitlelere duyurmayı başardığı dönemin ardından yerini sağlamlaştırdığı albüm diyebiliriz 2017’de 25 yaşına basan bu albüm için. 25’inci yıl box set’inde sadece bu albümdeki şarkıların değil, geniş bir zaman diliminde grubun canlı kayıtları ve demo’larına yer veriliyor.

Bu yılı ustalara saygıyla bitirelim

- Queen Is Dead (Deluxe EdItIon) / The SmIths
1986 tarihli albümdeki şarkılarla birlikte b-sides, demo versiyonlar, prova kayıtları yer alıyor. Bunların yanına bir de 1986 tarihli Boston konseri kaydı eklemişler. Super deluxe versiyonunda Derek Jarman imzalı Queen is Dead videosu da var.

Bu yılı ustalara saygıyla bitirelim

Bu yılı ustalara saygıyla bitirelim

- Master of Puppets (Remastered & Expanded EdItIon) / MetallIca
Metallica’nın üçüncü stüdyo albümünün box set’inde stüdyo kayıtları, demolar, mix’ler ve altı farklı turneden röportaj görüntüleri de yer alıyor. Sadece heavy metal’in değil rock tarihinin de en etkileyici ve etkili albümlerinden biri hakkında daha fazla kayıt, bilgi, malzeme görmek isteyen biri için bulunmaz bir hazine. Fan çekimi bir konser kaseti bile var kutuda.

Bu yılı ustalara saygıyla bitirelim

- “Le LIaIsons Dangereuses” / ThelonIous Monk
Üstadın 1959’da Roger Vadim’in “Les Liaisons Dangereuses” filmi için yaptığı kayıtlar. Caz müziğinin zirvede olduğu yıllarda bu müziğin ikonlarından birinin 18’inci yüzyılda geçen bir hikayeye dair müzikal yorumu elbette heyecan verici. Bu kayıtlar, zamanında gün yüzüne çıkmadı ve unutuldu. Ta ki bu yıl nisanda Record Store Day (Dünya Plak Günü) şerefine plak olarak yayınlanana kadar.

Haberin Devamı

Bu yılı ustalara saygıyla bitirelim

- Purple RaIn (Deluxe Extended) / PrInce and The RevolutIon
Bu box set en fazla ekstra malzeme sunanlardan biri. 1984 tarihli soundtrack albümdeki şarkıların remastered versiyonları yanına 11 adet yayınlanmamış şarkı konmuş. B-Sides ve single edit’ler de pakete eklenmiş. Bir de 1985 tarihli konser DVD’si eklenmiş bu manzaraya. Zamanda yolculuk gibi box set.

Bu yılı ustalara saygıyla bitirelim

- Ok Computer OKNOTOK 1997-2017 / RadIohead
Müzik basınında bu yılın reissue’su ilan edildi. Haklı nedenleri var. Bu unutulmaz albümün remastered versiyonları yanında yayınlanmamış üç şarkı ve yayınlanmamış kayıtlara ulaşabiliyorsunuz. Bu şarkılardan mesela “Lift” 1997’de albüme konsa bugün bir klasik olur muydu? Böyle böyle sorular ve yanıtlar, merak edene.

Haberin Devamı

Galiba 2018’de

- Gene müzik sektörünün baştacı stream olacak.
- ”Gene plak satışları yükselmeye devam etti” haberleri okuyacağız.
- Gene en çok dinlenen/satan albümler ve şarkılarda muhakkak bir rap ya da EDM dokunuşu olacak.
- Gene en büyük kalabalıkları EDM DJ’leri toplayacak.
- Gene yaz festivallerinde rap sanatçılarının headlinerlığı rockçılardan devraldığını göreceğiz.
- ’90’lar, müzikal altyapılarda ve sound’larda etkisini iyice artıracak.
- Türkçe rap’in çıkışı devam edecek.
- Türkçe popun gerilemesi devam edecek.
- YouTube, bir numaralı müzik dinleme mecrası olacak.

Yılbaşı günü yapılacak şeyler

- Yılbaşı yemeğinden vakitlice kalkıp sabaha kadar demli çay eşliğinde “Dark”ın ilk sezonunu bitirmek.
- Akşamüstü hâlâ ne yapacağına karar verememiş eşi dostu eve çağırıp TRT arşivlerini kurcalamak, 1980’lerden bir yılbaşı eğlence programı bularak mest olmak.
- Evde “Biraz da benim telefondan çalalım” temalı bir itiş kakış partisi yapmak, fonda da kepceizle.com açık dursun mesela.
- Hababam Sınıfı’nın bütün filmlerini izlemek. Veya bir Star Wars tutkusuyla Battal Gazi dörtlemesine binge watching yapmak.
- Hâlâ okunmamış bir Rus veya Fransız klasiği bulup iki kilo mandalina eşliğinde sabaha kadar bitirmek.
- YouTube’a girip, Roger Federer yazarak play’e basmak.
- AC/DC’nin “Live at River Plate” DVD’sini koyup sesi köklemek.