Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cihan Mürtezaoğlu, In Hoodies, Gaye Su Akyol, Adamlar, Bubituzak, Son Feci Bisiklet, İnsanlar, Ponza, Nihil Piraye, Flört, Gevende, Duman, Sattas, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Büyük Ev Ablukada, Jakuzi, Korhan Futacı ve Kara Orkestra, İlhan Erşahin, Kaan Düzarat, Hey! Douglas. Yerli isimlerden bazıları. Erik Truffaz, Men With a Plan, La Caravane Passe, Maximo Park yabancı isimlerden bazıları.

Bursa’dan güzel haberler

Bütün bu isimleri ve daha fazlasını bir ormanda bir araya getiren ve artık unutulan “kamplı açık hava festivali” geleneğimize hayat veren etkinliğin adı Nilüfer Müzik Festivali. 10-13 Ağustos tarihlerinde Bursa’da, Nilüfer Belediyesi tarafından “birlikte güzel” sloganıyla gerçekleştirildi. Yer Balat Atatürk Ormanı’ydı.

Haberin Devamı

Umarım kurumsallaşır

Sanırım uzun zamandır bu kadar güncel, kendi alanında popüler alternatif isimleri hep bir arada izlemek müzikseverler için mümkün olmamıştı.

Festival hakkında biraz bilgi vermek isterim. Avrupa Festivaller Birliği “YOUROPE”a Türkiye’den üye olan tek kamplı festival. Üç sahnede konserler gerçekleşiyor. Ayrıca atölyeler, oyun alanı, tasarım stantları var. 260 dönümlük bir ormanlık alanda kamplı ve kombine toplam 100 bin kişiyi geçmiş dört günde. Bu festival umarım ki kurumsallaşır ve yıllar boyu devam eden bir etkinlik olur.

İstanbul’da artık bu tip bir etkinlik kalmadı. Bursa bayrağı devralmış gibi duruyor. 26 Ağustos’ta da sadece yerli dev isimlerin katılımıyla Zeytinli Rock Festivali, Balıkesir’in Zeytinli sahilinde gerçekleşecek, onu da unutmayalım.

Müzikseverler ve müzisyenler kendi yollarını buluyor, festivaller şu veya bu şekilde, nerede hayat bulurlarsa yaşamaya devam ediyor. Özellikle İstanbul dışında yerel profili çeken, çevreden de ilgi gören etkinlikler heyecan verici.

Video dünyasından

Bursa’dan güzel haberler

Jakuzi’nin “Hiç mi yok” isimli yeni klibini izlemediyseniz izleyin. Bu klipteki “kes yapıştır” görsel malzemeler, stop motion benzeri bir teknikle hareketlendirilmiş imajlar çok başarılı. Teknik olarak buna ne ad veriliyor bilmiyorum ama estetik açıdan da çok iyi ve yenilikçi görünüyor. Washed Out’un geçen mayısta yayınlanan “Get Lost” adlı klibine tıpatıp benzemeseydi çok daha fazla beğenecek, göğsümüzü gere gere övecektik bu klibi, o ayrı. Meraklısı bir göz atsın..

Haberin Devamı

Arcade Fire’ın “Everything Now”ında yer alan en etkileyici şarkılardan biri Regine Chassagne’ın seslendirdiği “Electric Blue”. Bu şarkının klibi New Orleans’ta bir gece vakti çekilmiş. Mardi Gras festivali sonrası çöpçüler sokakları temizlerken Regine de şarkısını söyleyip dans ediyor. Tıpkı hafta sonu istilası ardından Moda. Düşük bütçe, iyi fikir diye başlayan cümleler kurmak yerine sadece Regine’i ve danslarını çok estetik buldum diye noktalıyorum.

M83 “Do It Try It” için albümün (“Junk”, 2016) yayınlanmasından bir yıl sonra klip çekti. Çocukların gözünden büyüklerin (hayli sıkıcı) dünyası anlatılıyor. İnsanın çocuk olası ve öyle kalası geliyor. Animasyonlar çok başarılı. Anthony Gonzales’in çocukluk ve ergenlik dönemlerine dair takıntısı devam ediyor. Ama bir “We Own The Sky” ya da “Don’t Save Us From The Flames” gibi yüreğimize dokunmuyor.

Haberin Devamı

The Away Days’in yaz playlist’i

“Yellow Days” - A Little White

“What Once Was” - Her’s

“Trouble” - Girl Ray

“Lately” ft. Cygnaeus -Humble & Blisse

“Lying Has To Stop” - Soft Hair

“Gamma Knife” - King Gizzard & the Lizard Wizard

“Die Young” - Sylvan Esso

“Slip Away” - Perfume Genius

“Three Rings” - Grizzly Bear

“Star Roving” - Slowdive

“Wages” - Bad Sounds

“Heaven” - SWEAT

(Yaz bitmeden yaz playlist’leri gelmeye devam edecek.)

Dinlenmesi gereken 3 şarkı

“For What It Worth” - Liam Gallagher: Yeni albüm “As You Were”den paylaşılan bu üçüncü şarkı. Ve sonuç üçte üç. Gallagher, Oasis sonrası muhtelif projelere girişti ama beklenen etkiyi yaratamadı. Bu defa durum değişmiş gibi. Son yılların en güzel Brit rock albümlerinden biri geliyor sanki.

Keep Rock In - Groove Armada: Britanyalı dans ikilisinin kariyerinde bir sürü hit şarkı var. Son yıllardaysa gözden uzak takılmaya ve iyiden iyiye yeraltı / alternatif kafalara girmeye başladılar. Kısa ve net son single bunun kanıtı olarak geçen hafta platformlara servis edildi.

“Mother Ethiopia Part 1” - Paul Weller, Stone Foundation: Müzikteki “Brit” ekolünün aktif atalarından Paul Weller’ın yeni single çalışması, Afrika’dan melodileri ve ritimleri gündeme getirdi. Weller müzikte yeni bir yola girdiğini yazmıştı. Bakalım neler olacak?