Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ceylan Ertem’in yeni albümü “Yine de Amin”, her şeyden önce bir ekip çalışması. Bir defa kendileri de yakın zamanlarda albümleriyle kulakları şenlendirmiş isimler göze çarpıyor. Cihan Mürtezaoğlu “Korsan” adlı şarkının bestecisi ve aranjörü. Can Güngör “İnadına”, “Sevmek Gerekli”, “Kovdum”un düzenlemelerini üstlemiş. Cenk Erdoğan ağırlıklı olarak albüme imzasını atan prodüktör ve müzisyen gibi duruyor.

Bu tabloyu köşede tutalım. Öte yanda, albüme iki bestesini vererek çok iyi eklemlenen Sıla var. Ceylan Ertem’in hayranlık duyduğu, daha önce de bestesini seslendirdiği Yıldız Tilbe’nin bir yeni bestesi var.

Haberin Devamı

Kaliteli pop tadı

Ceylan Ertem’in müzikal koalisyonu

Sıla’nın “Esmer” ve “Korsan” adlı iki bestesi sisli, puslu, hafif içli şarkılar. Vokalin ve vokal partisinin ön planda olduğu besteler. Bu durum güçlü bir sesi olan Ceylan Ertem’e tam adrese teslim dikilmiş şık bir elbise gibi oturuyor.

Ertem, albümde söz ve müziğini yazdığı bestelerle bazen caza bazen Latin’e doğru (“İzin”) kayıyor. Çünkü bu şekillerde ses rengini daha iyi ortaya koyabiliyor ve elbette kendini daha iyi ifade ediyor. Sesi buna uygun.

Sıla’nın bestelerini icra ederken ise Ertem, Sezen Aksu tarzı kaliteli pop tadı vermiş. Bunu açıkçası çok başarılı buldum. Şu anda pek az rastlanan bir şey, adeta nimet kaliteli Türkçe pop.

Yıldız Tilbe’nin “Hiçbir Şeyimsin” (Hayallerim Yokluğundan) adlı bestesini pop caz temeller üzerine bina etmek çok iyi sonuçlar vermiş. Taze ve kulağa orijinal gelen bir şarkı çıkmış ortaya. Albümün sonunda Tunç Çakır imzalı bir de dans remiksi var bu şarkının. O da çok iyi.

Albümün geneline yayılan kaliteli pop ve caz etkisinin mimarı belki davullarda yer alan Volkan Öktem’in dokunuşları, belki nefeslilerdeki isimler (Trombon Bulut Gülen, trompet Barış Doğukan Yazıcı, alto saksafon, flüt Batu Şallıel, saksafon Anıl Şallıel, soprano saksafon Steven Kamperman), belki perdeli ve perdesiz basta Alp Ersönmez.

Yaylılarda İstanbul Strings adını görüyorum. Cenk Erdoğan ve Doruk Okuyucu gitarlarda, Adem Gülşen tuşlularda yer alıyor.

Haberin Devamı

Çok konuşulacak

Ceylan Ertem’in müzikal koalisyonu

Ceylan Ertem belki de ilk defa müziğindeki, zihnindeki, kalbindeki her taşı, her duyguyu, her notayı yerli yerine oturttuğu bir albümle karşımızda. Yılın en fazla dikkat çekecek, en fazla konuşulacak albümlerinden biri olmaya aday olarak görüyorum.

Başta belirttiğim gibi Ertem’in albümü bir ekip çalışması, hatta bir tür müzikal koalisyon. Amacını da Ertem, albüm kapağının içindeki posterde belirtiyor: “Sahici ruh, cihanda sulh, yok başka hayal...” şeklinde (“Nilüfer” adlı şarkıdan).

Koalisyonlar kötü diyen bir daha düşünsün.

Caz, yaylılar ve Mustang

Ceylan Ertem’in müzikal koalisyonu

Kerem Görsev’in 17. stüdyo albümünün adı “Spring Water”. Los Angeles’ta United Record Studios’da kaydedilen bu albümde Darek Oles (kontrbas) ve Joe LaBarbera (davul) Görsev’e eşlik ediyor. Albümün adından da anlayacağınız üzere yaylılarla yapılan bu kayıtta ayrıca Alan Broadbent yönetiminde 24 kişilik bir yaylılar ekibi yer almış. Besteler Görsev’e, düzenlemeler Broadbent’e ait.

Albümde genel olarak kişisel hikayelerle ilgili besteler var,
sadece “Requiem for Soma”,
madende hayatını kaybeden işçilere yazılan bir şarkı.

Haberin Devamı

Görsev’in piyanoya başlamasının
50. yılıyımış. Bilmiyordum. Ayrıca Görsev benim gözümde yaşını sabitlemiş biri. Ne zaman görsem, hep aynı.

Bir de hikayemi anlatayım. Lisedeyken bir gün okulu kırıp Ortaköy’e gitmiştik. Bütün gün dolanıp bütün harçlığı çaya tosta yatırdıktan sonra eve otostopla dönmek dışında bir çarem kalmamıştı. Ortaköy’de otostop çekerken (hafızam beni yanıltmıyorsa bir Mustang kullanıyordu) Kerem Görsev almıştı beni arabasına. Adını ilk bu şekilde duymuştum ben. Demek 50 yıldır piyano çalıyor Görsev. Nice müzikli piyanolu yıllara...

Şu aralar dinlemeniz gereken 4 şarkı

- “Love” - Lana Del Rey: 2015’teki “Honeymoon”un ardından Lana Del Rey ilk kez geçen hafta yeni bir single yayınladı. “Love” müzikal açıdan aynı sularda. Zihinsel açıdan dünyanın gidişatıyla ilgili “Bizim kuşak da dünyayı daha biri yer yapamadı” hayal kırıklığında.

- “Yere Faga” (Feat Tony Allen) - Oumou Sangaré: Mali Bamako çıkışlı Grammy ödüllü sanatçı Oumou Sangaré, afrobeeat’in yaşayan üstatlarından Tony Allen ile bir araya geliyor. Sangaré, müziğiyle olduğu kadar kadın hakları ve çocuk evlilik karşıtı çalışmalarıyla da tanınıyor.

- “U + Me (Love Lesson)” - Mary J. Blidge: Soul ve blues’un en güçlü seslerinden Blidge’ın son numarası klasik olmaya aday. Blidge tarzların, akımların ötesinde bir vokal ve yoruma sahip. Adele ve Beyoncé günümüz soul ve popunun bütün getirilerini paylaşıyor olabilir ama bu işi bilenlerde Blidge’ın yeri ayrıdır.

- “Lan N’oldu” - Kramp: Türk rock tarihinin klasik gruplarından Kramp bir dönem gençliğini rock ile tanıştırmıştı. Basçısı Nezih Onur’u geçen hafta kaybettiğimizden beri “Lan N’oldu” diye dinliyorum bu şarkıyı.