Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Müzik yaza yaza okurlarla birlikte büyüdük, yetişkin olduk. Sorular, zevkler ve beklentiler değişmeye başladı. Pek çok okur artık çoluk çocuk sahibi oldu ve öncelikle kendi dinledikleri müzikleri çocuklarıyla paylaşma arzusunda. Şimdiden metalci, rock’çı ufaklıkların yetiştiğini görebiliyorum sağda solda.

Çocuğumuza ne dinletelim


Öte yandan birçok okur da “Çocuklar ne tür müzik dinlemeli?” sorusunun yanıtını ciddi ciddi merak ediyor. Madem öyle 23 Nisan’ı fırsat biliyorum.
Müzikle ilgilenen çocuğun beyni gelişiyor
Pek çok araştırma çocukların küçük yaştan itibaren müzikle ilgilenmesinin, müzik dinlemesinin, müzik yapmasının onun gelişimi için faydalı olduğunu ortaya koyuyor. İlla dâhi olacak diye bir şey yok ama müzikle ilgili çocuğun beyni daha iyi çalışıyor. Daha yaratıcı ve sosyal oluyor.
Anne karnındaki bebekler dahi çevrelerindeki müzikleri algılayabiliyor ve ayırt edebiliyor. Daha sonra anne karnında dinledikleri müziklere yönelik seçici oluyorlar. Bu müzikleri diğerlerinden farklı bir yere koyuyorlar.
Biliyorum bu konu açıldığında yüzlerde bir gülümseme oluyor. Anne karnındaki bebeğe klasik müzik dinletmenin mizahı da epey yapıldı, edildi. Yine de müzik ve çocuklara dair bir iki laf edip “uncool” olmayı göze alabilirim. Bugün 23 Nisan.
Mesela “Neden klasik müzik?” sorusunun yanıtını vermeye çalışayım. Klasik müzik en temel, tarzlardan ve trendlerden bağımsız müzik. 2057 yılında hangi popçunun şarkısı hit olacak ve o şarkı neye benzeyecek bunu bilemiyoruz ama şuna eminiz. Beethoven, Bach, Debussy, Faure, Chopin, Telemann, Mozart ve daha nicesi hâlâ en fazla dinlenenler arasında olacak.
O bakımdan çocuğunuza ille bir müzik tarzını sevdirmek istiyorsanız buna klasikle başlamanız en iyisi. Kendisi zaten ilerde kendi çağının ruhunu yansıtan müzikleri özümseyecektir.
Siz ona ne dinletmeye çalışırsanız çalışın o zaten sizin en anlamadığınız şeylere, yaşıtlarının standartına illa ilgi duyacak. Nickelodeon kanalının her yıl verdiği çocukların seçimi ödüllerinde en iyi şarkıcı adayları Drake, Justin Bieber, Ariana Grande, One Direction, Nicki Minaj ve bunun gibi isimler olmuş mesela...
Siz ne dinliyorsanız onu dinleyerek büyüyorlar
Çocuklar en çok ne dinliyor diye merak ediyorsanız sizi Billboard’un çocuk şarkıları listesine götüreyim. Kids Bop serisi ilk sıralarda. Kids Bop nedir söyleyeyim. Az önce bahsettiğim isimlerin şarkılarını çocuklar söylüyor. Konspet bu ve milyonlarca satıyor.
Uzmanların önerdiklerini ve gerçek hayatta çocukların dinlediklerini bir kenara bırakırsak şunu söyleyebilirim. Çocuklar aslında siz ne dinliyorsanız onu dinleyerek büyüyorlar. Siz evde türkü dinlerken çocuğa zorla ders gibi klasik müzik dinletirseniz bu onun için çok sıkıcı olabilir. Ayrıca gerçekçi de olmaz. O bakımdan çocukla birlikte gelen pek çok sorumluluktan biri de iyi müzik dinleme sorumluluğu.
Neye göre iyi diyeceksiniz. Tarz önemli değil. Ama her tarzın iyisi kalitelisi var. O tarzın türün üstatları, saygı duyulan icracıları, bestecileri var. Ben bunları kastediyorum. Rock, caz, klasik, folk, indie, elektronik, halk müziği, sanat müziği, pop fark etmez.
Çocuklarımız iyi müzik dinleyince zevkli olacaklar. Güzel ve kaliteli şeyleri ayırt etme becerileri artacak. Bu da onlara hayat boyu yardımcı olacak, dünyalarını daha anlamlı kılacak. Dünya daha iyi bir yer olacaksa onlar sayesinde olacak.

Çocukları müzikle tanıştıran 3 basit uygulama
- Loopimal: Tablet cihazlarda çalışan bu uygulamada belli bir ritim üzerinde melodiler yerleştiriyorsunuz. Bunu yaparken uygulamanın çocuklar için ilgi çekici hazırlanmış ara yüzünden faydalanıyorsunuz. Bir tür sesli yap boz gibi. Sonunda çocuğunuz ilk bestesini yapmış oluyor. Neredeyse sınırsız kombinasyon sunuyor program çocuklara.
- Toc and Roll: Garage Band’in çocuk versiyonu gibi. Bir müzik grubunu oluşturan enstrümanları çalan karakterler var. Onları seçip kendi tercih ettiğiniz melodi, ritim
ve loop’ları elle taşıyarak yerleştiriyorsunuz. Partisyonlara her tür efekti vermek de mümkün.
- Crayola DJ: Profesyonel bir kayıt programının basitleştirilmiş hali gibi. Bu bir DJ programı ve çocukların anlayacağı basitlik ve görsellikte hazırlanmış. Belli ritimler üzerine sonsuz efekt ve melodi yüklemek, deneye deneye en kişisel müziği bulmak mümkün. Ben çocukken bu uygulama olsa doğum günü partimde DJ’lik yapabilirdim.

Haberin Devamı

al-büm
MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR
THE HOPE SIX DEMOLITION PROJECT - PJ HARVEY


PJ Harvey 2011 tarihli “Let England Shake” ile başlattığı aktivist/gazeteci/müzisyen tutumunu dokuzuncu ve geçen hafta piyasaya çıkan yeni albümü “The Hope Six Demolition Project” ile sürdürüyor. Folk rock tarzında 11 şarkı içeren albüm Afganistan ve Kosova’ya giderek buralarda gözlemler yapan, ardından ABD imparatorluğunun başkneti Washington D.C.’de vakit geçiren Harvey’nin dünya düzenine dair söylediklerini bir araya getirmiş. Suya sabuna dokunan bir albüm.

Haberin Devamı

VINYL (MUSIC FROM HBO ORIGINAL SERIES) VOL. 1

60’ların ve 70’lerin müzik endüstrisinin perde arkasına odaklanan Martin Scorsese yapımı
TV dizisi “Vinyl” şu ara gündemde kalmaya devam ediyor. Dizinin ilk sezonu sona
ererken soundtrack albümü de piyasaya çıktı. Belirttiğim on yıllar ilginizi çekiyorsa ne âlâ, zira bu döneme ait çok çalınıp tüketilmemiş
blues, rock, rock’n roll tarzında
18 şarkı içeriyor albüm. Derleme, prodüktör Stewart Lerman tarafından yapılmış. Daha önce Scorsese ile “Boardwalk Empire”da çalışmıştı Lerman. n