Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin en çok dinlenenler listelerinde gezinmenin en iyi yanı global sistemin bize sunmadığı gizli saklı isimlerle karşılaşmak

Global müzik endüstrisi sayesinde (ya da yüzünden) artık nereye gitseniz aynı müzikleri duyuyorsunuz. Her yerde aynı şarkılar çalınıyor. Tıpkı her yerde aynı hamburgerciler, aynı arabalar, aynı mağazalar, aynı restoranlar, aynı içecekler, aynı dükkanlar ve aynı logolar olması gibi.

Bu belli bir konfor ve standart getiriyor orası kesin ama insan bazen farklı bir şeyler duymak, görmek, hissetmek peşinde oluyor. Müzikte yerel listelere bakmak
o yüzden hep hoşuma gitmiştir. Amerika çıkışlı hiphop / dans / pop müziklerinden arta kalan sıralarda hep enteresan güzellikler keşfedilmeyi bekler.

Haberin Devamı

Mesela La Kinky Beat’in “Quero Sentirme Iluminada” isimli şarkısına Arjantin’in en çok dinlenenler listesinde rastladım. Barselonalı ekibin müziğinin Arjantin’de de ilgi görmesi normal. Merak ediyorsanız 2011 tarihli “Massive Underground” albümlerini dinlemekte fayda var.

Vianney’nin “Pas La” isimli şarkısı
şu ara Belçikalı hisli müzikseverlere hitap ediyor olmalı. Tarz olarak pop sevenlere, “Balad benim vazgeçilmezim” diyenlere önerebilirim.

En sevdiğim keşif

“Cream on Crome”, New York çıkışlı sevdiğimiz ikili Ratatat’ın yeni şarkısı ve şu anda Avustralya’da en fazla dinlenen şarkılar arasında. Anavatanı yerine burada rastlamak ilginç oldu. Avustralya indie müzik zevki yüksek bir memleket.

Anavitoria isimli ikilinin nisanda yayımlanan, Brezilya listelerinde karşılaştığım aynı adlı EP’si en sevdiğim keşif. Özellikle “Singular” isimli şarkıyı dinleyiniz.

Danimarka ne dinliyor diye bakarken Tina Dico’nun (Tina Dickow Danielsen) 1 Mayıs’ta yayımlanan “Spark” isimli şarkısına denk geldim. Söz yazarı / şarkıcı / ozan müziğini sevenler kulak verebilir.

İtalya listelerinin diplerinde denk geldiğim Levante’nin “Ciao Per Sempre”sini de bir kenara not ettim. Martta yayımlanan bu indie pop single’ın devamı da gelecektir.

Natalia Lafourcade’ın “Slow” isimli single’ı Meksika listelerinde karşıma çıktı. Daha önce Devendra Banhart ile “Amor de Mis Amores” isimli bir düetini beğemiştim. “Slow” da bir düet. İspanyol şarkıcı ve söz yazarı Leiva eşlik ediyor. Lafourcade’ın “Hasta La Raiz” isimli albümü bu yıl yayımlandı. Dünya listelerinin kıyısından köşesinden bildirmeye ara ara devam edeceğim.

Haberin Devamı

CD

MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR

IVY TRIPP - WAXAHaTCHEE

Sağa sola önererek prim yapacağım, ayrıca ara ara dinleyip bunalım takılacağım yeni bir indie albüme ihtiyacım var diyorsanız, buyrun. Hatta kulaklıkları takıp Moda’da, Karaköy’de gizemli gizemli yürüyebilirsiniz bu albümle. Katie Cratchfield’ın indie rock projesi 2012’den bu yana yükselen bir çizgide devam ediyor ve uygun dozda garaj sound’u vâdediyor.

DANGER IN THE CLUB - PALMA VIOLETS

Bu albümde surf müziği mi yoksa Brit usulü rock mı yaptıklarını tam çözemiyoruz. Palma Violets ikinci albümünü daha gürültülü ve kulağa daha kalabalık gelen bir anlayışla kaydetmiş. İngiliz usulü yer yer shoegaze gitar müziğinden daha melodik bir gitar müziği anlayışına geçmiş, kafaları yerden kaldırmışlar yani (ama biraz, tam değil).