Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eylül hızlı geldi. Bugün Kilyos’ta Soundgarden Festivali var. The Drums, Whilk & Misky, Wax Tailor, Ezhel, Adamlar, Derrick May, Juju & Jordash benim izlemekten keyif alacağım isimlerden bazıları.

Eylül trafiği

Yarın Beykoz Kundura Fabrikası’nda Salon’un seyyar hali, Gezgin Salon bütün güne yayılacak. Pantha du Prince ve Pional’ı da görmek ister gönül ama bir hafta sonunda normal bir insan kaç konsere, etkinliğe gidebilir ki? Jens Lekman bu akşam Garajİstanbul’da bir konser veriyor. E o da ne güzel. Öte yandan aşağıda bahsettiğim plak günleri tam gaz devam edecek.

Haberin Devamı

Şehir giderek renklendi seslendi. Ama şu festivalleri aya yaysak, daha mı iyi olur acaba? Organizatörler arası tarihleri düzenleme kurumu mu kurulsa ne?

Eylül trafiği

Moda’da bir kayıkhane

Moda sahilinde Koço’nun hemen yanında yer alan eski Moda Deniz Kulübü kalıntıları yıkıldı, kulüp binası yerine aslına uygun şekilde inşa edildi. Ardından bir inşaat ve hazırlık döneminin ardından burada Sahil Lokantası adında yeni bir balık restoranı açıldı. Bilenlerin söylediğine göre eski Moda Deniz Kulübü’nin havasını andıran bu restoranın şimdiki Moda Deniz Kulübü tarafına doğru bitişiğinde bir kayıkhane vardı. Bu kayıkhane de aslına uygun yeniden inşa edildi. Burada neredeyse haftanın her gecesi bir konser var. Programa göz gezdirdiğimde Alpay’dan Özge Fışkın’a, Sattas’tan Ümit Besen ve Pamela’ya muhtelif isimler gözüme çarptı. Bulutsuzluk Özlemi, Pinhani, Leman Sam, Birsen Tezer, Mehmet Erdem, Ayhan Sicimoğlu, Bülent Ortaçgil, Kalben, burada eylül ve ekimde konserler verecek. Moda Kayıkhane, Kadıköy tarafında yaşayanların yeni konser mekanı olmaya soyunmuş belli ki. Aklınızda olsun.

Kadıköy Plak Günleri’ne gelin muhabbet edelim

Bugün ve yarın plakseverlere önerim Moda’ya bir uğramaları. Kadıköy Belediyesi Plak Günleri’nin ikincisi gerçekleşiyor. Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde pek çok label ve plakçı ellerindeki en güzle plakları ve kataloglarındaki en yeni baskıları (çoğu bu hafta sonuna özel basılan sınırlı sayıdaki plak) sergileyecekler. DJ performansları ve söyleşiler de olacak. Gaye Su Akyol bu akşamı, Bülent Ortaçgil pazar akşamını şarkılarıyla kapatacak. Pazar 18.00’de Ortaçgil konserinin hemen öncesinde benim de konuşmacı olarak katılacağım “Nerdeydin Analog” başlıklı bir de söyleşi var. Gelin muhabbet edelim.

Haberin Devamı

Dinlenmesi gereken 5 şarkı

“Delta” Mount Kimbie: İngiliz elektronik müzik ikilisinin yeni albümü hafta sonu piyasaya çıkıyor. Adı “Love What Survive”. Bu albümde yer alan “Delta” ikilinin her zamanki tarzından biraz farklı, analog sesler içeriyor.

“Wednesday Morning Atonement” Curtis Harding: Curtis Harding eski usul siyah müziğini günümüzde yaşatan en orijinal isimlerden. Yeni single hüzünlü, melodik şahane vokallerle güçlenmiş bir aşk şarkısı.

“Seekers & Finders” Gogol Bordello: Gogol Bordello’nun albüm yaptığını okuyunca sokakta yürürken eksi bir dosta çarpmş gibi hissettim. Memlekette zamanında pek sevilen ekibin albümle aynı adı taşıyan bu şarkısında Regina Spektor konuk sanatçı.

“Heroes” Motörhead: “Under Cöver”, Lemmy’nin ölümünün ardından Motörhead’in cover’ladığı şarkıların derlendiği bir albüm. David Bowie’nin Heroes’u pek yakışmış Lemmy’ye.

Haberin Devamı

“Bones Of Saints” Robert Plant: “Bones Of Saints”, Robert Plant’in bir süredir beklenen blues albümünden gelen yeni single. “Carry Fire” adındaki bu albüm 13 Ekim’de Nonesuch/Warner etiketiyle gelecek. Plant’ten blues dersleri devam ediyor.

Masa üstünden Notlar

“Painted Ruins” Grizzly Bear

“Painted Ruins”, 2012’deki “Shields”dan beş yıl sonra geldi. Grup o zamandan bu yana görgüsünü arttırmış. Brooklyn’de yaşarken artık bir kısım Los Angeles’ta ikamet ediyor. Kabuğundan çıkmış, Sony altındaki RCA ile anlaşılarak büyük müzik dünyasıyla tanışılmış (önceden Warp ile çalışan grubun büyük bir şirket ile ilk albümü). Bütün bunlar indie kategorisinde art/rock yapan bir ekip olmanın ötesine taşımış Grizzly Bear’i. Geniş kitlelere çalınacak yeni bir müzikal yolculuğa çıkmışlar. “Morning Sound” bu tarzın en iyi örneği. “Three Rings” albümün etkileyici şarkılarıdan.