Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eskiden sezonda bir festival olsa bayram olur, hazırlıklar aylar öncesinden başlardı. Şimdi festivalsiz hafta zor. Hatta şu ara festivalsiz gün yok

Organizatörlerin işi zor olmalı. Zira ne yapsanız zaten burun kıvırıp “Ben bunu gördüm, ben onu biliyorum, ben buna gitmiştim, ben o konseri izlemiştim” diyecek binlerce genç yarattık her yaştan son 10 yılda.

Festival sektörü doygunluk yaşıyor ama her gün bir sürü yeni etkinlik de düzenleniyor. Çünkü şov devam etmek zorunda. Son iki-üç yılda alkollü içecekler bu işten elini eteğini çekmek durumunda kaldı ya da çok geriden verilen desteklerle müzik etkinlikleri yaşayabiliyor. Kimi firma, sponsorluk bölümlerine kilit bile vurdu. İki yıl öncenin mizahı gerçek oldu. Şu ara yapılan festivallerde sponsorlar arasında Dimes, Sek Süt gibi markalar görüyorum.

Haberin Devamı

Her şey mayısa sıkıştı

Bu hafta sonu üç festival var. İkisi aynı gün. Kulağıma gelenler biraz da mecburiyetten böyle olduğunu söylüyor. Gezi yıldönümü, haziran ayındaki muhtemel anmalar ve bu anmalarda meydana gelebilecek olaylardan dolayı iptal endişesiyle yoğun ilgi var. Organizatörler artık Gezi ve bağlantılı yıldönümlerinde ve anmalarda etkinlik yapmamaya özen gösteriyor. Önümüzün ramazan olduğunu düşünürseniz neden her şey mayısa sıkıştı biraz anlaşılabiliyor.

Ekşi Fest bu akşam beşinci kez gerçekleşiyor. Yer Life Park. Selda Bağcan, Elijah Wood ve grubu Wooden Wisdom, Cemiyette Pişiyorum, Ars Longa gözüme çarpan isimler.

Güzel Bir Gün bugünkü diğer festival. Piknik yapalım, güzel ve sağlıklı yiyip içelim, yeni gruplar, DJ’ler ve müzikler keşfedelim tarzında bir etkinliğimiz. İlhan Erşahin’den Gaye Su Akyol’a aşina isimler yanında Kalabrese& Rumpelorchester ve Guillaume&The Coutu Dumonts ilgi gösterebileceğiniz isimler.

1st Harvest Festival son dönemin alternatif starı Alt-J’i ve pek sevdiğim Mew’u, ayrıca Flört, Sattas ve Kök’ü Küçükçiftlik Park’ta ağırlıyor. Burada da atölyeler ve yan etkinlikler olacak. 31 Mayıs Pazar günü (yani yarın) gerçekleşiyor bu etkinlik de.

Heyecanlandıran isimler geliyor

Haberin Devamı

31 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde Cosmos Beach’te Rock Off festivali var. Korn, Apocalyptica, Nehemoth, Gojira, My Dying Bride yanında Black Tooth, Murat İlkan gibi yerli ekiplerimiz de var.

One Love Festival bu yılın bence en zengin sanatçı kadrosuna sahip müzik etkinliği. Kadro çok geniş. Beni heyecanlandıran isimler Julian Casablancas+The Voidz, Everything Everything ve Hot Chip. Hot Chip’in yeni albümü şahane. Everything Everything’e bayılıyorum ve 2015 single’ları “Regret”i çok beğendim.

Zeytinli Rock artık klasik oldu galiba. 20-23 Ağustos tarihleri arasında Türk rock müziğinin neredeyse bütün temel isimleri orada olacak. Teoman’dan Şebnem Ferah’a aklınıza gelen herkesi dinlemek için güzel bir ortam. Yer Zeytinli Dalyan Sahili, Balıkesir.

Festivallerimizden haberlerle karşınızda olacağım önümüzdeki günlerde.

MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR

MULTI-LOVE - UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA

Ruban Nielson, Yeni Zelanda’nın deneyselliğini ve Amerika’nın pop ruhunu almış kullanmış. Unknown Mortal Ochestra’nın müziği ateşli hastalık geçiren pop yıldızının sayıklamaları gibi bir şey. Bazen fazla kişisel, bazen çocuksu, bazen çok harcıâlem. 60’lardan da 70’lerden de sağlam müzik dinlemiş birinin progresif şarkıları diye de dinleyebilirisiniz “Multi-Love”ı.

Haberin Devamı

ENGLISH GRAFFITI - THE VACCINES

Evet, şarkıları gruplar yapar ama albümler prodüktörlerin eseridir. Bu albümde The Vaccines ile ilk kez çalışan prodüktör Dave Fridmann’ın önceden yaptığı albümlerden üçünü sıralıyorum: Flaming Lips’in “Yoshimi Battles The Pink Robots”u, MGMT’nin “Oracular Spectacular”ı, Sleater-Kinney’nin “The Woods”u. Şimdi klasik bir “haydi beyler coşalım” tarzı bir indie rock grubu olan The Vaccines’in artık nasıl kafalarda olduğunu anladınız.