Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

70’lerin Anadolu popunu kendine has bir üslupla müziğine yansıtan Flört geçenlerde yayımlanan albümü “Hücum Kayıtlar”da bir öz-arşiv çalışması yapmış

Flört’ten “Hücum Kayıtlar”

Tasarımda trend olmaktansa “zamansız” olmanın en yüce nokta olduğunu düşünürüm. 70 yıl önce tasarlanmış bir koltuk, bir otomobil, bir saat bugün hâlâ gözünüze güzel görünüyorsa bu tasarımdır. Tasarım tarihinin çöp kutusuna bakarsanız orada da trendleri görürsünüz.
Flört’ün müziğine zamansız demek iddialı belki ama böyle bir yanı var. Sanat anlayışları belli bir zamana, 70’lerin Anadolu rock’ına odaklanmış gibi görünse de müzikleri için zamansız diyebilirim. Çünkü düne de ait olabilir, bugüne de, yarına da... Türkiye’de yapılmış en güzel, en kaliteli popüler müziklerin özeti gibi şarkıları.
İlk kez dinleseniz dahi tanıdık gelmesi belki ondan. Barış
Manço’yu da, MFÖ’yü de, Moğollar’ı da, Erkin Koray’ı da, hatta Brit rock’ın temel unsurlarını da bulabilirsiniz bu müziğin katmanlarında kulak dolgunluğunuzun düzeyine göre.
Ozan Kotra, 1998’deki Kim Bunlar ile çıkış yapmıştı. Yola farklı bir ekiple devam kararını 2001’de aldılar... Grubun gitaristi Çağatay Kehribar bir dönem Yaşar Kurt ile çalışıyordu. 2006’da Bay Papağan isimli ses kayıt stüdyosunu kuran (davulcu Hakan Çağlar ile) Kehribar’ın gitar tekniği grubun müziğine önemli katkı yapıyor. Eski “saykodelik” babalar gibi çalıyor gitarını.

Böyle ekiplere ihtiyaç var
Davuldaki Hakan Çağlar, Kim Bunlar grubundan bu yana Ozan Kotra ile birlikte. Grubun diğer üyeleri gibi o da vokal yapıyor. Üç kişilik, üçü de vokal yapan yetenekli ve donanımlı müzisyenlerden oluşan bir ekip Flört.
2010 tarihli “Demli” ve 2012’de yayımlanan “Anadolu Beat” grubun sanat ve estetik anlayışını, duruşunu çok net ortaya koyan albümler.
Pasaj etiketiyle yayımlanan yeni albümleri “Hücum Kayıtlar” adını taşıyor. Hücum kayıt, şarkının stüdyoda grupça çalınıp kaydedilmesi demek. Yani enstrümanların kayıt için ayrı ayrı çalınmadığı, grup ruhunu yansıtan basit, sade “ham” kayıtlardan söz ediyoruz.
Hem eski şarkılar var hem de klibi çekilen “Boşver Aldırma” gibi albümlere girmemiş yeniler var. Flört “Hoşgeldin” isimli yeni bir albüm hazırladıklarını da Facebook’ta duyurmuştu. Yepyeni şarkılar da
yolda yani.
Popüler müzikte her şeyin birbirine benzediği sıkıcı bir dönemden geçiyoruz. Flört gibi sağlam duran ekiplere daha fazla ihtiyaç var.

Haberin Devamı

CD

Haberin Devamı

MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR

“1989” - TAYLOR SWIFT

Taylor Swift birkaç yıl önce Nashville’de country şarkıları söylüyordu. Henüz
25 yaşında ve dünyanın en popüler starları arasında. Doğduğu yıla gönderme yapan bol prodüktörlü albümü 80’lerin pop, synthe estetiğine sığınmış. Çok satacağı kesin.

“TELL ’EM I’M GONE” - YUSUF

60’ların popüler genç şarkıcısı, 70’lerin ozanı Cat Stevens 1979’da Yusuf İslam adını aldı ve müziği bıraktı. 33 yıl sonra 2006’da tekrar şarkı yazmaya başladı. Bu o dönemden bugüne dördüncü albümü. Folk şarkılarına devam, bu sefer menüde blues da var. n