Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Demişlerdi ama ihtimal vermemiştim. “Ağlayan bebeği saç kurutma makinesi ya da elektrik süpürgesi sesiyle uyutmak mümkün” diye bir yerlerde okumuştum ama umursamamıştım. Meğer tamamen doğruymuş. Bizim Leyla’ya ne klasik müzikler, ne melodiler dinlettik. Bütün bebek müzik antolojisini eski yeni taradık. Daha doğmadan neler neler dinletmek üzere yaptığım hazırlıklar sonucunda 2.5 aylık ömründe benim 18 yaşına kadar dinlediğimden fazlasını dinlemiştir Leyla.

Ama işte bebekler o kadar basit değil. Bizimki Beatles’ı pek seviyor, sakinleşiyor. Bebekler için hazırlanan, özetle belli başlı grupların belli başlı şarkılarını bebek melodisi şeklinde uyarlamaya dayalı müziklerin hepsini seviyor. Ama bir yere kadar. Hanımefendinin canı sıkkınsa ve ortalığı yıkmak istiyorsa o da para etmiyor. Coşuyor, apartmanı ayağa kaldırıyor.

Bebekler bayılıyor

Haberin Devamı

Başucunda renkli oyuncak hayvanların asılı olduğu mini dönme dolabın yaydığı klasik müzikler de etkili zaman zaman. Ama hiçbiri fön sesi kadar mest etmedi bizimkini. Şaşkınım.

Bir gece tamam dedik, deneyeceğiz artık. Açtık saç kurutma makinesini odada, üç saniye içinde önce çok tanıdık, eskilerden hatırladığı bir ses ya da melodi duymuş gibi hemen kulak kesildi, ikinci saniyede gözleri kapanmaya başladı, üçüncü saniyede çoktan derin rüyalara dalmıştı. Adeta mest olup bayıldı. Ben o dakika bu hadiseyi ciddiye almaya karar verdim.

Bilgisayarı açtım, iki saniye içinde Spotify’da modeline, türüne göre saç kurutma makinesi seslerinden oluşan bir liste buldum. Fena da değil, yüz binlerce kere dinlenmişler. Biraz daha kurcalayınca elektrik süpürgesi koleksiyonuna ulaştım. Çamaşır makinesinden uçağa neler neler var. Meğer ciddi bir sektör varmış bu alanda.
Apple Music’te bulduğum “Sleeping Baby, Sounds To Help Your Baby Sleep” adlı derleme bayağı ilgimi çekti. Bunun gibi onlarca albüm var. İçinde elektrik süpürgesi, fönden başka çamaşır makinesi, tıraş makinesi, çamaşır kurutma makinesi, restoran sesi, araba içi sesi gibi dev hizmetler de sıralanmış.

Hiçbir şey bulamıyorsanız bebeğinizi mahallenizdeki inşaatın yanına götürün. Çoğu zaman götürmeye de gerek kalmıyor, zaten kepçe ve matkap sesi duyulmayan ev yok şu anda İstanbul’da. Mışıl mışıl uyur çocuk. Bu da inşaat yanında yaşayan bebekli ailelere bir teselli bilgisi olarak bir kenarda dursun.

Bebeklerin uyuması için hazırlanmış onlarca, yüzlerce albüm var stream platformlarında. Kimi yağmur, okyanus dalgası gibi doğal seslere odaklanmış, kimi hiç doğallık moğallık takıntısı olmadan araba motoru, çim makinesi sesi, matkap, kalabalık lokanta sesleri içermekte.

Anne karnını hatırlatıyor

Haberin Devamı

Bunların ortak noktası beyaz gürültü denilen ve çocukları sakinleştiren gürültüyü taklit etmeleri. Bebek anne karnında, dışarıdaki dünyadan gelen sesleri belli bir filtreden geçmiş gibi devamlı bir uğultu şeklinde duyuyor. Dolayısıyla bu sesin onu sakinleştirdiği, anne karnındaki rahatı ve güveni hatırlattığı düşünülüyor.

White noise, yani beyaz gürültü, tüm frekanslarda eşit dağılıma sahip gürültü demek. Pink noise, yani pembe gürültü aynı daha düşük frekans seviyeli versiyonu. Her ikisi de inanın bebekleri uyutmada inanılmaz etkili. Konuştuğum doktorlar doğrudan tavsiyede bulunmadı şu ana kadar ama bir zararının da olmadığını söylediler.

Çocuğa klasik müzik dinletmek, ninni söylemek, şu veya bu tarzdaki müzikleri, şarkıları, melodileri benimseterek rahatlamasını sağlamak ayrı bir konu. Ama bu galiba daha çok ebeveynleri rahatlatıyor. Emin olun onlar gürültüyü bayağı seviyor. Ve bu bilgi tamamen bilimsel, ayrıca kişisel deneyimle sabit.

Haberin Devamı

Biz Leyla’ya Bach, Mozart, Chopin dinletiyoruz, o “cheap hairdryer” yani ucuz fön sesi seviyor. Asi gençlik işte.

Öte yandan şu aralar sadece gürültü dinleyen bir insan olarak bundan sonra Spotify’ın bana neler önereceğini merak ediyorum doğrusu. Ne diyeyim, ebeveyn olmak bitmeyen sürprizlerle dolu bir maceraymış.

Şu ara dinlemeniz gereken

Fön sesi dinliyorum gözlerim kapalı

“Certainty” - Temples: 2014’teki “Sun Structures”la kalbimizi kazanmıştı Britanyalı ekip Temples. Geçen ay “Certainty” adlı single ile çıkageldiler. Psychedelic rock sevenler 2017 başında Fat Possum’dan yayınlanacak yeni albümü bir kenara not etsin.

“Find Me” - Kings of Leon: Kings of Leon yeni albümü “WALLS”u tanıtma turlarına başladı. Şu anda memleketleri ABD’yi dolaşıp şubatta Avrupa’ya gelecekler. Seneye yaza bütün büyük festivallerde görebileceğiz. “Find Me” tam bir radyo hiti.

Julian” - Jamie Lidell: Brit soul elektronik sanatçısı Jamie Lidell’in yedinci stüdyo albümü “Building a Beginning” 14 Ekim’de Warp’tan piyasaya çıktı. Soul, gospel, funk, hatta disco sevenlere gelsin bu şarkı.

“I Learned The Hard Way” Sharon Jones: 2013’te yakalandığı pankreas kanserini yenen Sharon Jones’un hayatını anlatan belgeselin soundtrack’i albüm olarak yayınlandı. Albümde kariyerinin çeşitli döneminden şarkılar var. Bu benim her zaman bir numaralı favorimdir. n