Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçenlerde hafifmuzik.org’un istatistiklerine bakıyordum. “Keywords” denen bir bilgi var. Siteye hangi sözcükleri arayarak girmiş insanlar, görüyorsunuz.
Gördüm. Allah akıl fikir versin

Efendim halkımızın nabzını bu hafta son derece bilimsel bir yöntemle, Google’la tutuyoruz. Google Analytics sağolsun, internette dikili ağacı olan herkese bu dikili ağacıyla ilgili istatistikleri dakikası dakikasına veriyor. Bizim gibi rakamlarla, istatistikle arası pek olmayan memleket için şanstır. Bakın Hafif Müzik’in web ayağı hafifuzik.org adresine kim ne arayarak girmiş. Bazıları şöyle... Arama yapılan ifadelerin grameriyle oynamadım. İfadeler milletimizin, yanıtlar benimdir.
Sexy müzikler: Bir ara Twitter’da takipçilerle böyle bir liste yapmıştık. Anlaşıldı toplumun ihtiyacı var. Gene yaparız. Yeter ki Türk halkı savaşmasın, sevişsin; mutlu olsun.
Göksel kocası: Ne alaka?
Ozzy Osbourne civciv: Arkadaşlar öyle bir şey yok. Ozzy Osbourne civciv falan ezmedi. Ama bu şehir efsanesi kendisini yaramıştır, o doğru.
Sıla’nın sesi kaç oktav: Güzel bir soru, bilmiyorum, görürsem sorarım.
Sagopa’la Kolera’nın çocuğu var mı: Yok. Ayrıca bu ne merak, ne yapacaksınız bez mi alacaksınız?
Öpüşme şarkıları: Tamam bu konuya da eğiliriz gazete olarak. Milletimiz yeter ki öpüşmek istesin.
Armani Kashmir Palto: Google yazılımının azizliği işte, ne ararken ne buldunuz. Şans. (Merak, istediğiniz gibi bir palto buldunuz mu acaba? Kashmir palto alırken dinlenecek şarkılar listesi yapalım mı?)
2012’de Türkiye’ye gelen yabancı bayan şarkıcılar: Erkekler istenmiyor. Sadece bayanlar. Kadın da değil bayan olmalı... Rihanna geliyor, ona gidersiniz bilet bulursanız...
Gece yapılacak şeyler: Sevgili kardeşim, sıkıldığınız belli. Hepimiz sıkılıyoruz. İnsanlık bu konuda her geçen gün farklı seçenekler üretse de halen çözülebilmiş bir mesele değil. Çok şey var. Müzik dinleyin en kötü. Sitede bir sürü var.
Moda cafede çalan şarkı: Gerçekten içimizden bazıları bu şekilde yazıp Google’layınca aradığı şeyi bulacağına inanıyor. Naifliğini seviyorum bu milletin. Buldunuz mu bari?
Serdar Ortaç’ın sevgilisi kaç yaşında: Ne o arkadaşlarla iddiaya mı girdiniz?
Saygı konulu, bilgilendirici yazı: Bu konuda bir Google araması sonucu Hafif Müzik’e düşmek tabii son derece, öhö, sevindirici. Bizim çabamız hep bu yönde. Saygı, sevgi bizim işimiz.
Umutsuzluk şarkıları: Ama oldu mu şimdi. O kadar umutsuz bir durumdasınız ki dinleyecek umutsuzluk şarkısı bulmak için Google’lamak dışında bir umudunuz kalmamış. Ben yardımcı olacağım size merak etmeyin. Öyle umutsuzuluk şarkıları var ki pop tarihinde. Komple perişanız zaten.
Aerobik müzikleri van dey tudey: İşte bu arkadaşımızın durumu bir üst maddedeki arkadaşımızdan daha umutsuz.
Afodizyak yasak ülkeler: Bu araştırmanın sonuçlarında ne gibi bulgular elde ettiniz ve bu bulgular neye hizmet edecek endişeliyim.
Ankara’nın özel bir şeyi: Yıllardır ara sıra giderim. Ben de bulamadım. Bulursam haber veririm.
Ammy Mayhous: Oğlum bak git!

Haberin Devamı

İTİRAF EDİYORUM

Haberin Devamı

* Bir daha asla duymak istemediğimiz aşk şarkıları listesi mi yapsak diye düşünüyorum Rolling Stone’un aynı isimli listesini gördüğümden beri. Lady in Red ve Jewel’ın “You Were Meant To Be”sine katılıyorum. Sahi bir Jewel vardı n’oldu ona?
* Masamın üzerinde dinlenmeyi bekleyen 33 yerli albüm var.
* Geçenlerde bir okurumun sorduğu sorunun yanıtını hâlâ düşünüyorum: “Müzikte olgunlaşmak, akustik albüm yapmak mı demek?”
* “Demokrasi iki kurtla, bir koyunun oy birliğiyle
akşam yemeğinde ne yiyeceklerine karar vermesidir” cümlesi üzerinde düşünülmesi gereken bir cümle. Michael Moore’un hastası değilim ama ufuk açmıyor desek yalan.
* Hadise zayıflayınca başka biri gibi oldu. Ama anlaşılan Türk analarının besleme ve ağza tıkma alışkanlığı peşini bıramayacak. Çirkinleşti diye el birliğiyle yedirecekler kıza. Bir de şu Beyonce’yi taklit huyundan vazgeçse Hadise ve çevresindekiler şahane olacak.

Haberin Devamı

PAZAR ALBÜMÜ

“What Will We Be” / Devendra Banhart

Venezuela asıllı Amerikalı Devendra Banhart’ın şahane bir latin ruhu var. Texas’ta büyümesinden ileri gelen bir etkiyle country de bununla birleşince ortaya şahane bir bileşim çıkıyor. Banhart’ın saykodelik folk kafaları her zaman ilgi gördü ve onu bu alemde özel bir yere koydu. 2009 tarihli bu albümü neden bu zaman kadar önermedim bilmiyorum. Elinizin altında olsun. Bezgin bir pazar gününü fon müziği olarak her zaman lazım olur.

İyice ayırın ki saflar belli olsun!

THY’de bazı hatlarda alkollü içkinin kaldırılmasına çok tepki geldi. Benim canımı sıkan başka bir yönü bu hadisenin.
Bakın 2011’de TRT bir araştırma yaptırmış, hangi bölgede ne tür müzikler dinleniyor bulmaya çalışmıştı. Caz ve klasik müzik yayınlarının dinlenmediğinin tespit edildiği, bu türde yayın yapan
Radyo-3’ün 80 adet vericisinin başka radyo kanallarına dönüştürüldüğü bildirdi. “Dinlenmeyen müzikler”in vericilerinin sahil şeridine kaydırıldığı da haberdeki bilgiler arasındaydı. Yani caz, rock, klasik ve türevlerini sahil dinlesin. İç Anadolu türkü dinlesin dendi. Sivas’ta oturan caz dinlemeyecek. Antalya’daki türkü... Elbette insanlar istedikleri müziği bulup dinliyorlar ama TRT’nin bakış açısı buydu. Şimdi bu bakış açısı THY’de. Alkol yasak ama sahile değil bazı hatlara.
Bu kadar mı tahammülsüz olduk ki uçakta yan yana bile oturamıyoruz. Her şeyi ayrıştırıyoruz. Dün müzikti, bugün içki, yarın yemek, öbür gün kıyafet.
Sırada ne var?