Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ezhel yeni şarkısı “Olay”da memleket hallerinden ve kendi mücadelesinden bahsediyor. Tekno-türkü (!) örnekleri ufaktan kendini gösterirken rap ve indie’den güzel örnekler var

Sanatçıların gündeme dair meselelere karşı tavrı her zaman merak ve tartışma konusu olmuştur. ABD’de böyle, İngiltere’de de dünyanın başka yerlerinde de. ABD’de rapçiler siyah hakları ve siyahlara uygulanan ayrımcılık ve şiddet konusunda politize olmuşlardı. Ezhel de aslında mahallesinden, arkadaşlarından, sokaklardan bahseden kendi halinde bir rapçiyken başına olaylar geldikçe bilendi, büyüdü gelişti ve işte karşımıza “Olay” adındaki son şarkısıyla çıktı. Olay ülkemizin içinde bulunduğu süreçten, gündemdeki ve haberlerdeki meselelerden sosyal medyanın gündeminden bahsediyor, bir yandan da sanatçının kişisel gündemini öne çıkarıyor. Ezhel’i kendini anlatırken dinleyebilirsiniz bu parçada.

Haberin Devamı

Deneysel takılmışlar

Müzik gündeminde neler var biraz bakalım. Müzikte deneysellik rüzgarı geçen haftalarda devam etti. Veysel Mutlu’nun 16 Ağustos çıkşlı “Vay Anam Vay” adlı şarkısı ve videosu türkü/tecno/club tarzındaki düzenlemeleriyle enteresan duygular yaratıyor. Acaba yepyeni bir janra mı geliyor diye düşünmeden edemiyor insan. Mutlu’nun önceki şarkılarında bu tip bir düzenleme yok. Dedim ya denemişler, deneysel takılmışlar. İlgi çekici olduğu kesin. Pek çok pop parçayı sollayıp 2.5 milyon izlenmeye gelmiş bile. Bir diğer dans/türkü örneği Ezgi’nin “Yaz Bitmeden”i. Bir ara incelersiniz. Rap’te son haftaların önemli videosu Allame’den geldi. Sagopa Kajmer’in “Avutsun Bahaneler”inden sonra en fazla izlenmiş video olabilir. Şarkı son albüm “Av”dan yayınlanan üçüncü video. “Dracula”nın yönetmenliğini de Allame yapmış. Dalyan’daki kaya mezarlarını Drakula’nın şatosu şeklinde kullanmışlar anladığım kadarıyla.

Aga B ve Kamufle, Aga B’nin “Muaf” albümünden “Sırıtcaklar Sırıt” adlı ortak çalışmalarına video çekmişti. İstanbul’dan Kamufle ve Ankara’dan Aga B arasındaki karşılıklı rap muhabbetini izlemek çok keyifliydi. İkisi de sofralarına oturmuş İstanbul usulü nedir, Ankara usulü nasıl oluyor anlatmaya çalışmışlar birbirlerine ve bize. İnsan kendini kaptırıyor.

Haberin Devamı

MAS Antepli bir rap ekibi. Youtube’a bir video koymuşlar geçen hafta. İçinde çok fazla silah ve atarlanmaya karşılık az rap var. Tavsiyem; biraz daha rap çalışırsanız hikayenizi daha iyi anlatabilirsiniz. Daha az silah, daha fazla rap herkes için iyi olur sanki.

Tepki geçen hafta audio kayıt olarak bir diss’leme (“Eleştirin Beni”), bir de video yayınladı (“Ceza Yatıcaz feat. Esrarengo”).  İkisine de ilgi var. Tepki ve arkadaşı videoda banka soyuyor. Son derece dikkat çekici üstü açık bir arabayla yapıyor bunu. Yetmezmiş gibi arkadaşının bankadan paralarla çıkmasını sabırsızlıkla beklerken de kornaya basıp “daaat daaat hadi abi hadi” şeklinde hareketler yapıyor kapının önünde. Soygun taktikleri bakımından bir “Casa de Papel” değil.

Haftanın panoraması

Üç indie çalışma

Üç indie çalışmadan söz etmem lazım. Serkan Çinioğlu & Sırma imzalı “Bizden Önce” mid tempo EDM/Chill out (daha net olmak gerekirse future bass) türleri arasında geziniyor. Düzenlemeler kadar vokal de etkileyici. Sözlerde, bu tip ambiyans ağırlıklı kendini sound’u ile dayatan şarkılarda pek bulunmayan bir özen var. İyi söz iyi müzik çok başarılı bir karışım olmuş. Sera Savaş’ın düzenlemeleri SAVAS tarafından yapılan “Herkes Dağılmış” adlı şarkısı için hazırlanan lyric video’su önceki hafta yayınlanmıştı ve not ettiğim yeni çıkışlar arasındaydı. Düzenleme ve vokaller Chill out / Electronica anlayışıyla yapılmış ve çok da iyi gitmiş. Son dönem bu tip “mellow” yumuşak pop/indie şarkıları daha fazla duyuyoruz. Bu da canlanan bir alt tür olarak dikkat çekiyor. Mahir CK ve Alp Yalçın imzalı “İz” dilime takıldı. Indie pop/ shoegaze size bir şey ifade ediyorsa belki seversiniz.

Haberin Devamı

Haftanın panoraması

KUTLAMA ZAMANI

Pek çok alanda etkinlikler sunan Akbatı, 8’inci yaşını bu hafta sonu Akbatı Festival Park’ta gerçekleşecek olan “Akbatı Festivali”yle kutluyor. İki güne yayılacak festival, gün boyu birbirinden eğlenceli aktiviteler, sokak lezzet stantları, söyleşiler, çocuk atölyeleriyle her yaştan misafirlere keyifli bir hafta sonu vadediyor. Aynı zamanda müzik ve dans gösterilerinin de olacağı festivalde, sevilen şarkılarıyla bugün saat 21.00’de Göksel, yarın saat 19.00’da Kolpa sahne alacak. Ayrıca gurme yazar Ebru Erberdi’nin katkılarıyla hazırlanan kokoreçten, dönere, nohut-pilavdan, dondurmaya, söğüşten lokmaya sokak lezzetleri standları konukları bekliyor olacak.

Haftanın panoraması