Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

* Devlet, internete erişimi sürekli açık tutarak kullanıcıların bu insan hakkını garantilemekle mükelleftir.
* Kullanıcıların kişisel verilerinin ifşasına karşı mahremiyetleri garanti altındadır.
* Servis sağlayıcıların e-posta ve kişisel verilere mahkeme kararları dışında erişimi ve internet üzerinden fişleme suç sayılır.
* Servis sağlayıcıları kullanıcıların paylaştıkları içeriklerden sorumlu tutulamayacak ancak mahkeme kararı varsa, saldırı ve hakaret teşkil eden içerikleri kaldırmak durumunda kalacaklardır. Bir kişi yüzünden bütün teknolojinin ve milyonlarca insanın cezalandırılması mümkün olmayacaktır.
***
Brezilya alt meclisi Camara Dos Deputados, “Marco Civil Da Internet” adı verilen ve yukarıda ana hatları belirtilen internet hakları yasasını kabul etti. Başkan Dilma Roussef geçen hafta bu sözleşmeye törenle imza attı (meraklısına Ceyda Karan’ın Taraf’taki yazısında daha birçok detay var.)
Biz son yıllarda ne yaptık hatırlayalım. Partilerimizin birlikte hazırladığı ve 2007’de Meclis’ten geçirdiği, Ahmet Necdet Sezer’in de imzaladığı internet yasamız yeteri kadar yasakçı değil diye yeni yasa geçirdik, TİB’e kafasına göre her şeyi mahkeme kararsız kapatma hakkı tanıdık, TİB’i de başına MİT mensubu atayarak doğrudan hükümete bağladık. Herkes izlenebilsin, herkes fişlenebilsin diye gerekli düzenlemeleri yaptık. YouTube ve twitter’ı engelledik.
TİB tarafından getirilen twitter’a erişim yasağının yasal dayanağı yoktur diyen en tepe hukuki kurumu neredeyse vatan haini ilan ettik.
Bugünlere gelmemizde herkesin katkısı var. Bunu tek başına bir parti ya da adam yapmadı. Herkes yaptı.
Benim yasağım iyidir seninki kötüdür olunca sonuç bu oluyor. Evrensel bir internet hakları sözleşmesine ihtiyaç var. Çünkü internet artık temel bir hak. Herkese lazım. Güvence altına alınmalı.
Bu konuya ciddi şekilde el atmayan, sadece slogan üreten siyasilerin gelecekte işi zor.

Haberin Devamı

Atlara fısıldayan şarkıcılar!

Geçen yıl Türkiye Jokey Kulübü’nün düzenlediği 87. Gazi Koşusu etkinlikleri kapsamında ABD’li rapçi Flo Rida ve Murat Boz konser verdi. ABD’li rapçi Flo Rida KDV dahil 1.6 milyon TL aldı. Murat Boz’a 30 bin TL verilmiş. İmzayı atan da İlyas İlbey. Hani bir dönem Yasemin Yalçın’ın parodilerinde “İtilmiş” rolünü oynayan sürekli karısını döven adam rolünü oynayan zat.
Yani bir paragrafta bu kadar acayip ismi bir araya getir deseler böyle hikaye çıkmaz. Şimdi diğer yöneticilerle İlbey mahkemelik olmuş, oradan öğreniyoruz bunları.
Her şeyi anlıyorum ama Flo Rida’yı anlamıyorum. Arkadaş nerden buldunuz Flo Rida’yı? Kim kaybetti de siz buldunuz? “Baba” filminden apartma bir replikle önereyim: Flo Rida’yı kim önerdiyse ona gidin. Düğüm orada çözülür...

Haberin Devamı

Meclis’e verilen soru önergeleri nereye gidiyor?

a) Uzaya karışıyor, b) Cennete gidiyor, c) Geri dönüşüme veriliyor, d) Ayda bir toplanıp sıkıştırılarak Ankara sırtlarındaki bir ormanlık alana gömülüyor, e) Marmara açıklarında 1800 metre derinlikle denize pompalanıyor, f) Balık çiftliklerine satılarak Meclis’e ek gelir elde ediliyor.
CHP’nin çalışkan milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Meclis’e verdiği yazılı soru önergesi sayısı ben bu yazıyı yazarken son istatistiki verilere göre 3382. Siz okuyana kadar dört, beş tane daha eklenebilir bu rakama. MHP’den Özcan Yeniçeri 3156 soru önergesi vermiş. BDP’den Altan Tan 758’le üçüncü sırada.
Peki bugüne kadar kaçına yanıt alındı? Nasıl sonuçlar elde edildi, ne fayda sağlandı, hangi işler halloldu? Bu sistemin işlediği, fayda sağladığı söylenebilir mi?
Bu da benim yazılı soru önergem.