Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Z kuşağı internetten sıkılmış. Geçenlerde Daily Beast’te çıkan bir haberdi bu. Okudukça ilgimi çekti.

1998-2010 arası doğanlar Z kuşağı kabul ediliyor. Yani bugünün ergenleri.

İşte bu ergenler internetten sıkılmış. Araştırmalara göre internette yeni bir şey görmüyorlarmış. Ne bir şey öğreniyorlarmış ne de gördükleri herhangi bir şey onları şaşırtıyormuş.

“Gördüğüm her şeyi daha önde de görmüş gibi hissediyorum” demiş bir ergen.

Sanırım internet insanları çok erken yaşlandırıyor. Eskiden 70 yaşında birinin söyleyeceği bu cümleyi bugün 15 yaşında bir çocuk söylüyor.

Haberin Devamı

Bir diğeri şöyle demiş: Her sabah ilk iş 15-20 tane uygulamayı açıp ilgimi çekecek bir şey arıyorum. Bulamıyorum. Valla ergenlik biteli çok oldu ama ben de aynen böyle hissediyorum değerli okurlar. Ya internet sayesinde (veya yüzünden) komple ergen bir toplum oluştu ya da artık kuşaklar can sıkıntısında buluştu.

***

Teknoloji devrimi müjdecileri şundan en fazla 5-10 yıl önce teknolojinin hayatımıza ne kadar büyük renk getirdiğinden bahsediyorlardı.

Her şeyi bir kenara bırakın, can sıkıntısı diye bir şey kalmadı falan deniyordu. Halbuki bugün can sıkıntısının kralı var.

Sizinle ilgili veya ilgisiz bütün haberler, isteseniz de istemeseniz de bir sürü saçma sapan video, tanımadığınız bir sürü ömür törpüsü adam ve kadının ve aforizma özentisi lafları, ruh halleri ve daha bin türlü “yük” sosyal medyada önünüzden akmıyor mu?

Siz bu saçmalıkların ancak okuduktan sonra, yani maruz kaldıktan sonra farkına varmıyor musunuz? Bu yararsız içerikler önünüze heyecanlı başlıklar ve türlü vaatlerle gelmiyor mu? Hangisi vaadini tutabiliyor?

Otobüste, trafikte sıkışan arabada, iki dakika kuyruk beklediğimiz herhangi bir yerde, bir konserde, yemekte, tatilde şezlongda, gece yatakta elimizde devamlı telefon, başparmak aşağı doğru resimleri, haberleri, postları taramıyor mu? Ne bulmayı umuyoruz ki?

Evet, her şeyi görüyoruz. Her şeyi biliyoruz. Her şeyi dinliyoruz. Her şeyi izliyoruz hesapta. Ama bunun sonucunda ne kadar harika bir hayatımız var şimdi falan diyemiyoruz. Sonuç olarak, karşımızda 15 yaşındaki çocuklar, 70 yaşında dede gibi, “Sıkıldık, gördüğüm her şeyi sanki daha önce görmüş gibiyim” gibi cümleler kuruyorlar.

Haberin Devamı

Akıllı telefonlar hayatı değiştirdi, gelecek akıllı telefonlarda, internetteki hareketin yüzde 80’i artık mobil cihazlar üzerinden akıyor. Vesaire vesaire. Bütün dünya, hard ve soft teknoloji üreticilerinden her türlü markalara kadar hayatını buna kurmuş durumda. 4 yaşından itibaren elinde telefonla dolaşan nesil geliyor ya, işte o nesle hazırlanıyorlar. Fakat o neslin internetten sıkılacağını hatta çoktan sıkıldığını hesaba katmıyorlar.

***

En son ne zaman hiçbir şey yapmadan boş boş etrafa baktınız? En son ne zaman sadece durdunuz? En son ne zaman sakin sakin, bir ekrana bakmadan durup hayal kurdunuz? Türkçede durmak diye bir şey var. “N’apıyosun?” “Hiç, duruyorum.” Biraz dursak mı ne?

Bu yazıyı herkes için anlamlı bir yere bağlayabilmek umuduyla, şu soruyu sormakta sanırım fayda var: İnternet bitiyor birader, sırada ne var?