Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gündem değişti, hareketlendi, bu arada masa üstünde albümler birikti. Son zamanlarda önümüze gelen müziklerin bazılarına şöyle bir bakalım beraber

“Yarım Kalan”
Koray Candemir

Koray Candemir’in iki solo albümü arasında 12 yıl var. Ama albümler arasında da 12 yıllık bu farkı görebiliyor insan. “Yarım Kalan”dan çıkan ilk single “Kalan Giden Benim” son zamanlarda radyolarda çalınan en şahane rock şarkısı. Candemir’in işi açıkçası zordu. Ne yaparsa yapsın Kargo’yu hatırlayacak ve ondan hep aynı tonda işler bekleyecek bir dinleyici kitlesiyle yüzleşmesi gerekiyordu.
Bu yüzleşmeden başarıyla çıkıp çıkamayacağını bilemiyorum daha, ama bu albüme kimsenin itiraz edeceğini sanmam. Şu aralar dinlediğim en etkileyici bir iki rock albümünden biri. Hem şarkılar arasındaki sanatsal bütünlük ve tarz, hem de genel hava açısından kendine çeken bir yanı var.
Albümün prodüktörü Mor ve Ötesi’den Burak Güven. Harun Tekin, Melis Danişmend (Yeni Bir Gün), Esin İris (Yarım Kalan) katkıda bulunuyor. Bu isimlerin tarzıyla Candemir’in müziğinin buluşmasının sonuçları gayet olumlu. “Kara Gözyaşı”nı, “Yeni Bir Gün”ü, “Kar”ı, ve elbette ik single “Yarım Kalan”ı sevdiğim şarkılar listesine ekledim düşünmeden.
Sadece single ile yetinmeyin albümün tamamında keşfedilecek şeyler var.

“Ice On The Dune”
Empire of the Sun

Efendim her ne kadar garip yanar döner taçlar, fantastik deri kıyafetler içinde, hayvan ruhlarını temsil eden avangart giyimli kadın rahiplerle dere tepe dolaşıp karanlıklar prensi tarafından çalınan sihirli mücevheri arıyor olsalar da, ben bu iki adamı seviyorum. Mutlu dans müziği yapmayı biliyorlar çünkü. Albümün arka planındaki bu fantastik hikaye aslında çevreci bir vurguya sahip. Çevre dediğiniz refüj kenarındaki çiçek değil, neticede çok boyutlu bir hadise.
Sadede gelirsem Luke Steele ve Nick Littlemore’dan ibaret dans ikilisi Empire of the Sun’ın ikinci albümü merakla bekleniyordu. Herkesin saykodelik popu MGMT ile keşfettiği dönemde ilk albümleri “Walkin’ on a Dream” kendini çok beğendirmişti. Ardından MGMT deneysel kafalara geçip dans etmeyi bekleyen hayranlarını üzünce Empire of the Sun merakla beklendi.
Albümün ilk single’ı “Alive” “ilk albümü sevdiyseniz alın bu da o kafada” tadında bir şarkı. Ne gam. Albümle aynı adı taşıyan “Ice on The Dune”, “DNA”, “Awakining”, I’ll Be Around” (favorim) hepsinde bir 80’ler tadı buldum.
Bu yaz Daft Punk’ın “Random Access Memories”inin yanında yeri hazır. İki numaralı yaz albümüm olur.

“Galapagos”
Post War Years

İngiliz grubun bu ikinci albümü için NME “Darwin’in kemikleri sızlayacak, bu adamlar ileri değil geriye doğru evrilmiş” deyip yerin dibine batırmış. Bana kalırsa hasızlık etmişler. Ben Arcade Fire tarzı indie rock, garaj sound’u naifliğinde müzik ve Alman elektonik müziğinden etkilenmiş bir üstyapı gözlemledim. Bana kalırsa sonuçlar hiç fena değil. İnternet sitelerinde en sevdikleri gruplar arasında Wave Machines’in olması da benim içim bir sempati kaynağı. Tanınmayan İngiliz grupların en şahanelerinden biridir Wave Machines. Be “Someone” şu ara en
meşhur şarkıları. Ama ben “Glasshouse”tan “The Bell” ve “All Eyes”a kadar dinlediğim bir sürü şarkıyı da beğendim bu albümde. “Volcano”nun fazla Foals kokması dışında bir sorun yok albümde. Neticede şarkı şarkıya benzer değil mi?

“No Place For My Dream”
Femi Kuti

Afrobeat üstadı Fela Kuti’nin büyük oğlu, artık 50’lerine gelen Femi Kuti’nin yeni albümü. Babası 70’lerden itibaren ülkesi Nijerya’daki devlet şiddetini, yolsuzlukları, ilkesiz, ahlaksız siyasetçileri eleştirdi, oğlu aynı şeyi 2013’te yapmaya devam ediyor. Aynı temalar, aynı müzikler, aynı ritimler...
Onlar bıkmadan anlatıyor,
biz de bıkmadan dinliyoruz. Femi Kuti’nin albümün kapağına seçtiği çöplerin içinde yürüyen şahane Afrikalı kadın fotoğrafı bile zaten her şeyi anlatıyor albümün adı gibi: “Hayalimdeki yer değil...” Senin arkanda hangi güçler var Femi Kuti, neden ülkeni dünyaya kötü gösteriyosun? Çöpleri göstereceğine başkentinizdeki AVM’leri göstersene
albüm kapağında... Çapulcu musun nesin?

Haberin Devamı

Mesele sadece...

Haberin Devamı

* Mesele sadece Gezi değil,
* Mesele sadece Taksim değil,
* Mesele sadece ağaç değil,
* Mesele gaz değil,
* Mesele kimyasal suyla milleti yakmak değil,
* Mesele ekonomi değil,
* Mesele rakamlar, yatırımlar matırımlar değil,
* Mesele darbecilik, gericilik, ilericilik, oculuk buculuk değil,
* Mesele sen de değilsin,
* Mesele bu halkın yüzde 100’ünün insanca, özgürce, saygı görerek, kardeşçe yaşama hakkı ve bu hakkı talep etmesi,
Hâlâ mı anlaşılamıyor?

Haberin Devamı

ŞARKI LİSTESİ

* Bunlar camide içki içtiler (müezzine rağmen remiks)
* Polisimize kurşun atıldı
* 2 milyar 800 milyon ağaç diktik
* Ayaklar baş oldu (Yeni single)
* Eyyy CNN (Melih Gökçek remiks)
* Gezi Yalan Hedef Talan (rap)
* Boğaz’a karşı viski içerler
* Faiz lobisi
* Twitter belası (türkü)
* Samimi çevreci
* Benim başörtülüm... (slow)
* Yüzde 50’yi zor tutuyorum
* Polis destan yazdı Part 1
* Camiye ayakkabıyla girdiler
* Güya namaz, güya kandil
* Polis destan yazdı part 2 (a.k.a. Taksim’i 24 saatte temizleyin dedim)
* Bikinili çılgınlar (tekno)
Bis
* CeHaPe ve ettikleri (klasik)
Turnedeki sanatçıların konserlerinde hangi şarkıları çaldığı muhtelif sitelerde listeler halinde yer alır. İsteyen girer buradan bakar. Geçenlerde Twitter’da paylaşılan böyle bir setlist vardı başbakanla ilgili, şahaneydi. Kendimce katkıda bulunarak aktarayım dedim, kesip saklayın, lazım olur.