Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

“Müştemilat zirvesi”nden açılım şarkısı çıkar mı


Alişan Başbakan’dan harçlık istiyor. Demet Akalın da halinden memnun görünüyor.

Amerika’daki evlerin garaj ya da depo olarak kullanılan ek binaları pek meşhurdur. Buralardan dünyayı değiştiren şarkılar çıkmıştır. Bizim müştemilattan böyle bir şarkı çıkar mı acaba
?


Başbakan’ın sanatçılara demokratik açılımı “müştemilat”tan başlatmasının Amerika’nın garaj kültürüyle ne alakası var demeyin. Bir başbakanın sanatçıları bir araya toplayıp açılım politikası hakkında bilgi vermesi aslında çok Amerikanvari bir halkla ilişkiler hamlesi.
ABD’nin Demokrat başkan adaylarından John Kerry ve Al Gore, kendi kampanyalarında sanatçılarla yakın ilişkiler kurarak onların kitlelerine mesaj vermeye çalışmıştı.
Bunun şahikası elbette Obama oldu. Belki Başbakan da Obama gibi onlarla iyi geçinmek istiyor. Ama fark şu: Amerika’da sanatçılar muhalefet etrafında örgütlüydü zaten. Bizimkiler ise Başbakan sayesinde bir araya geliyor.
Amerika’da son seçim kampanyası sırasında neredeyse her şehirde Obama ünlü bir müzisyenin desteğini gördü. Onuruna onlarca konser düzenlendi, bildiri yayımlandı.
Sanatçılar Irak’taki savaşın bitmesini, iç politikada insanları korkutarak yöneten Bush ve çevresinin gitmesini istiyorlardı.
Amerika’da genellikle Demokratların tercih ettiği bir yöntem bu. Sanatçılarla çıkarları da bir noktada birleşiyor. Ayrıca zaten Cumhuriyetçileri destekleyen sanatçı aradığınızda karşınıza bir-iki country şarkıcısı ve Bruce Willis’den başka kimse çıkmıyor.
Bruce Springsteen gibi Amerikan emekçisinin (artık adı her neyse ve neredeyse) kahramanı ilan edilmiş birinin; Pearl Jam’in solisti Eddie Vedder gibi 90’ların aykırı, alternatif ruhunun sembolü olmuş bir sanatçının; R.E.M. gibi Amerika’nın öğrenci kültürünü temsil eden bir grubun Demoktratları desteklemesi anlaşılır bir şey.
Üçüncü dünya borçları için mücadele eden Bono’nun Demokratları desteklemesi de şaşırtıcı değil. Bu desteği Egemen Bağış aracılığıyla AK Parti de önemsediğini göstermişti. 2010’da U2’nun gelmesi için Kültür Başkenti bütçesinden 1 milyon avro çıkması da tesadüf değildir.
Peki bizim başbakanın müştemilat zirvesinin ne anlamı var?
Bu işi ciddiye alan ve hazırlanarak giden
bir-iki sanatçı dışında bu toplantı ne işe yaradı?
Benim okuduğum haberler arasında harçlık isteyen Alişan, makyajsız gelerek gündeme damgasını vuran Seda Sayan ve Başbakan ile tanışmaktan onur duymaktan başka cümlesi olmayan onlarca isim daha...
Ha bir de son dönemde web sitelerini ve web üzerindeki sosyal platformları kapattırmakla gündeme gelen “kapanım” üstadı Bülent Forta. “Açılım” toplantısı bu...
Demokratik açılım bahanesiyle araya telifleri sıkıştırmaya gelmiş, kimi de görüneyim diye oraya koşmuş bir grup sanatçı görüyorum ben...
Ama itiraf etmem lazım bu ekip ile çok güzel bir adet yerli “We Are the World” şarkısı yapılır. Hazır müştemilatta buluşmuşken bir garaj kaydı yapsalar ne iyi olurdu.
Adı da “Açılıma gel...”


David Guetta İstanbul konserine hazır mıyız?
“Müştemilat zirvesi”nden açılım şarkısı çıkar mı

Dans müziği üstadı David Guetta’nın
10 Nisan Cumartesi akşamı Maçka Küçükçiftlik Parkı’na geldiğini; Guetta’nın Black Eyed Peas’e yaptığı “I Gotta Feeling” şarkısı, “One Love” isimli kendi albümü ve Kelly Rowland ile yaptığı “When Love Takes Over” şarkısı ile üç dalda Grammy adayı olduğunu, sonuncusuyla ödülü kazandığını biliyor muydunuz? Bu konsere hazırlanmak için Guetta’nın “One Love” albümünü öneriyorum. En azından hafta sonları çıkmadan birer doz alın aç karnına...


Massive Attack geliyor!
“Müştemilat zirvesi”nden açılım şarkısı çıkar mı

Massive Attack’in “Heligoland” isimli albümü geçenlerde Türkiye’de de satışa çıktı. Mükemmel. Ben müzik dünyasını yakından bildiğim için
uzun soluklu olmanın, cepten yemeden
yeni bir şeyler yapmanın, tarzından ve duruşundan ödün vermeden ayakta kalabilmenin ne demek olduğunu gayet iyi bilirim. Bunu yapabilenleri takdir ederim.
Ve gelelim asıl konuya. Massive Attack bu yaz yeni albüm turu kapsamında Türkiye’ye uğrayacak. Temmuz ayında bir konser verecekler. Tarih ve yer belli değil. Önerim şu: Bu albümü indiragandi falan yapmadan satın alın, hazırlıklara başlayın. Bana sonra teşekkür edersiniz. Özellikle Damon Albarn’ın söylediği “Saturday Comes Slow” diye bir şarkı var. Şöyle anlatayım: “Yı-kı-lı-yo...”