Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

29 Ekim, 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos çok da fark etmez. Heyecan aynıdır. Hazırlıklar bazen günler öncesinden, bazen sabahtan başlar. Her yan bayraklarla donanır. Okuldaki törenin ardından akşam gerçekleşecek fener alayı adeta yılda bir kez tanık olunan sihirli bir doğa olayı gibi beklenmeye başlanır.

23 Nisan’da diğerlerinden farklı olarak televizyonda bir yandan dünyanın dört bir yanından gelen çocukların gösterileri merakla izlenir. Akşamına da kurtuluş savaşı filmleri...

Nerede o eski bayramlar

30 Ağustos’ta televizyonlar Büyük Taarruz filmleriyle dolar. Spikerler heyecanla Ankara’daki geçit törenini maç anlatır gibi anlatır. Oturup evde sonuna kadar izlersiniz bu töreni tek kanaldan.

Haberin Devamı

19 Mayıs’ta hazırlıklar günler öncesinden başlar. Stat veya en yakın alandaki gösteriler, geçit töreninde görünmek ve okulu en iyi şekilde temsil etmek bir gurur meselesi halini alır. Başka okullardan öğrencilerle (kızlarla/çocuklarla diye de okuyabilirsiniz) tanışma kısmı var bir de işin.

İsterseniz dalga geçin benle. Ne derseniz deyin, kabul ediyorum. Tamam eskiden komikti, karikatürizeydi şöyleydi böyleydi. İyi de şimdi daha mı iyi, doğru, cool oldu her şey? Bunları bitirdik peki iyi güzel aferin bize, peki yerine ne koyduk? Ucuz uçak bileti mi?

Nerede o eski bayramlar

Nerede o eski bayramlar -2

Anneanneme yemeğe gidilir. Bütün aile sofranın başına oturur. Beş vakit namaz kılan anneannem bayram şerefine bir duble rakısını koyar kadehi kaldırır ve yemek başlar.

Başta kurban eti ve pilav, çeşit çeşit yemek olurdu sofrada. Ama kare tepsiye özenle döşenmiş ıspanaklı, beyaz peynirli ve kıymalı anneanne böreğinin tadı hala damağımda benim. İşin ilginci benim bildiğim tanıdığım herkes, akrabalar, komşular sabah bayram namazına gider, sonra da kurban keserdi o zaman. Herkes kurban kessin demek istemiyorum ama şunu hatırlatmak istiyorum: Bayramlar, birtakım çevrelerin ve belli bir tip insanın tapulu malı değildi. Her kesimde, o kesimin kendi meşrebine göre yaşanıyordu. Ve herkes içkisini de içerdi, namazını da kılardı. Kimse kimseye karışmaz kimse kimseyi yargılamazdı. Yargılasa da bunu varoluşsal bir sorun ya da bir savaş haline getirmezdi. Dine olan saygısından ramazanda rakı içmeyip birayla yetinen komşumuz vardı. Kendince saygılıydı ramazana. Kimse de kapısına dayanıp onu linç etmeye kalkmıyordu. Nerede o eski bayramlar diye aradığım bayramlar değil aslında.

Haberin Devamı

O günkü uygar insanları, nesli tükenen bu medeni zihniyetimizi özlüyorum. “O yoktu bu yoktu her şey çok ilkeldi.” Böyle deniyor. Tamam da zihniyet ileriydi. Şimdi bayramları belli bir kesime terk ettik. Sırtımızı döndük, long weekend’lerimizin “perşembeyi cumayı da izin alırsak” hesaplarının peşindeyiz. Bayram çok “uncool”. Peki tamam.

Ama söyleyin, hayat böyle daha mı güzel oldu? Her şey yolunda mı? Keyifler gıcır mı? Bu sembolizmin altını herkes kendince doldursun artık.

Nerede o eski bayramlar

Frida Sundemo’yla tanışın artık!

Göteborg çıkışlı indie pop müzisyeni Frida Sundemo’nun 2013 çıkışlı bir EP albümü mevcut. Geçen nisanda “It’s Ok” adlı single’ını yayınladı. Bu single’da yer alan iki şarkı da (diğeri “The Sun”) “romantik ortamların kuzeyli vokali” tadında. Ancak “It’s Ok”in Baba Stiltz remix’ine bakacak olursak Sundemo kulüp almelerine hızlı bir
giriş yapabilir. Bizden tanıtması.

Haberin Devamı

DİNLEMENİZ GEREKEN 5 ŞARKI

Nerede o eski bayramlar

“Chateau” - Angus & Julia Stone: Avustralyalı kardeşlerin melodik, folk şarkıları yapma düşüncesi 2017’de de devam ediyor. “Snow” adındaki albümleri 15 Eylül’de gelecek. Ve sanırım gene çok hoşumuza gidecek.

“Something to Remember Me By” The Horrors: 16 Aralık’ta İstanbul’da bir konser verecek The Horrors. 22 Eylül’de yayınlanacakları açıklanan yeni albümlerinden çıkan ikinci single’a bir kulak verirsiniz.

“Heart Basel” The Drums: 9 Eylül’de Kilyos’ta geçekleşecek Soundgarden fetivalinin assolisti The Drums’ın yepyeni albümü “Abysmal Thoughts”tan nefis sahil havaları.

“Porcelain” - Shout Out Louds: İsveçli ekip 2013’teki “Optica”dan bu yana sessizdi. “Porcelain” geçenlerde bir anda karşımıza çıktı. Grup şu andan Avrupa’da bir kulüp turnesinde. Yeni albümleri 22 Eylül’de piyasada olacak.

“Dreams Tonite” Alvvays: Kanadalı grubun yeni albüm çıkış tarihi 8 Eylül. “Dreams Tonite” nefis vokallere ve büyülü bir rüya atmosferine sahip ilk single olarak temmuz sonunda yayınlanmıştı.