Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz günlerde maruz kaldığımız bebek taklidi yapan Tamer Karadağlı fotoğrafının travmasını atlatamamışken şimdi de Suriyeli çocuklar için yataktan yeni kalkmış ünlü fotoğraflarında sıra...

Sevgili ünlüler, ne olur farkındalık yaratmayın

Ünlüyseniz yapmanız gereken WakeUpCall hashtag’iyle yataktan yeni kalkmış fotonuzu Twitter’ınızda paylaşmak. Bu şekilde UNICEF’in Suriyeli çocukların acil ihtiyaçları için başlattığı kampanyaya dikkat çekmiş olacaksınız. Yani “uyanın, uyumayın” denmek isteniyormuş.
Bu İngiltere’den yayılan ve yeni “Ice Bucket Challenge” olarak adlandırılan bir farkındalık hareketi. (Sahi “Ice Bucket Challenge” ne içindi aslında?)
İngiliz magazin basını bayılmış bu duruma, hemen üzerine atlamışlar. Makyajsız halleriyle Naomi Campbell, Jemima Khan, Kelly Brook, Daisy Lowe gibi ünlülerin fotoğraflarından galeriler yapmışlar.
Stephen Fry, “Top Gear” sunucusu Jeremy Clarkson (yatakta bir erkekle poz vermiş), Hugh Grant de var ünlüler arasında. Bizim ünlüler daha topa girmezler, uykulu fotoların Türkiye’de moda olmasının bir-iki haftası var.

Herkes kazanıyor
Her gün yeni bir farkındalık yaratma kanırtması. Dünyada ya da Türkiye’de fark etmez. Ünlüler hep duyarlı. Onlar hep farkındalık peşinde. Farkındalık kolay, pratik, eğlenceli... Bir deklanşöre basmak, objektife bir bakış atmak kadar elinizin altında. Nasılsa her ay, UNICEF olmasa da bir sürü fotoğrafçı ya da muhtelif yaratıcı beyin bir konuda farkındalık yaratma peşinde kafa patlatıyor. Ünlüler de nerede farkındalık var oraya neşe içinde koşuyorlar.
Hayvanlar, ağaçlar, çiçekler, kadına şiddet, eğitim, çocuklar, balıklar, köpekler, kediler... Daha neler neler...
“Win win situation”, yani herkes kazanıyor. Magazinciler istediğini alıyor, ünlüler gündeme geliyor, hassas ünlü kalpler muhtaçlar
ya da ulvi hedefler için atıyor.

Bizdeki zengin farkındalık menüsü
Google’da arama yaptım bizdeki zengin farkındalık menüsüyle karşılaştım: Ünlüler Devlet Opera ve Balesi için giyindi. Burcu Esmersoy Zaide kılığında Rumeli Hisarı önünde kağıt helva yemiş, Azra Akın Eminönü Meydanı’nda “Aida” olarak yerleri süpürmüş. Farkındalık emek ister tabii. E ne oldu? Operamıza ne katkısı oldu?
Ünlüler kadına şiddet hattı 183 için poz verdi. Fotoğrafta kocası, Yeşim Salkım’ın ağzını kapatıyor. Işın Karaca kolunu kaldırmış ters ters bakıyor, bazı tanımadığım az ünlüler ağızlarını bantlamış. Hatırlayan var mı?
Etkisi ne oldu?
Ünlüler bebek ve çocuklarda kalp sağlığına dikkat çekmek için poz verdi. Tabii ki çocuklarıyla.
Ne gibi bir fayda sağlandı? Kampanyayı hatırlayan var mı?
Ünlüler bebek tişörtü ile pozu verdi. Neden? Kalp sağlığına dikkat çekmek içinmiş. Kalp sağlığına dikkat çekildi mi gerçekten? Herkesin aklında kalan kuşkusuz Tamer Karadağlı’nın bebek “yorumu” (ağlıyor kendisi, ellerini de bileklerinden bükmüş).
Ekranın maçoları kadınlar için poz verdi diye bir proje var.
Bu projenin kadınlara faydası nedir?
Ne kazandı kadınlarımız? Açıklasınlar projeyi hayata geçirenler, bilelim.
Bu yazdıklarımızı memnuniyetle tekzip edelim.

Fotoğrafçı CV’lerine eklenen duyarlı işler...
Ünlü erkeklerin kadınlar için kamera karşısına geçtikleri bir diğer fedakar projede katılımcılar kadınların yerini alıp onların yaşadığı zorluklara dikkat çekiyor.
Emre Altuğ’u çocuk emzirirken görmek eminim erkeklerde önemli bir bilinç yaratmıştır.
Güven Kıraç’ı jinekolog masasında bacaklarını açmış şekilde görmek tecavüzü azalttı mı acaba? Azalttıysa ne âlâ, susar özür dilerim. Hata yapmışım, önyargılıymışım derim.
Furkan Kızılay’ın (Havuç) elleri bağlı sözde dayak yemiş haline bakmak da herhalde 8 Mart’a özel bir başka projede önemli bir aşama kaydetmesini sağlamıştır toplumumuzun.
Bütün bu kampanyalarda akılda kalan eksiksiz katılım sağlayan ünlü ve yarı ünlülerimiz. Eminim fotoğrafçılar da CV’lerine bu güzel duyarlı işleri eklediler.
Ünlülere bütün saygımla hatırlatmak istiyorum. Projeleriniz işi sulandırmaktan başka işe yaramıyor. Ya içinde yer aldığınız işin peşinden koşun, “ne oldu, ne işe yaradı” diye soruşturun ya da elleşmeyin, gerçekten bırakın, farkında olmayalım...

Haberin Devamı

PAZAR ALBÜMÜ

Haberin Devamı

“Everything Will Be Alright In The End” - Weezer

Haberin Devamı

Weezer gayet ünlü ve çok dinlenen bir grup yıllardır. Bu dokuzuncu albümün farkı grubun 1994’teki ilk çıkış yıllarını anımsatması. Kendisiyle birlikte büyüyen dinleyicisine nostaljik bir albüm sunmuş sanki Weezer. Distorsiyonlu gitarın eşlik ettiği pop melodileri açıkçası gayet ilgi çekici ve eğlenceli. Bir “Buddy Holy” neşesi var bu albümde. Sevdiğimiz şeyler...