Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Konserler, etkinlikler iptal edilmesin; bilet gelirleri Soma mağdurlarına destek olsun. Pozitif’in
bu yaz devam edecek etkinliklerini “Soma için müzik” şemsiyesi altında toplamasının özeti bu

Ne zaman bir acı yaşansa, ne zaman toplumsal olarak bir şeylere tepki gösterilse, duyarlılık tavan yapsa, konserler iptal. Tiyatro gösterileri iptal, festivaller iptal, konuşmalar iptal, paneller iptal.
Önce kültür-sanat duruyor. Son bir yılda yüzlerce konser ve etkinlik bu tip nedenlerden dolayı ertelendi ya da iptal oldu. Pek çok işletme zarar etti, birçok kişi işinden gücünden, gelirinden oldu.
Herkes işine devam ediyor ama bu sektörlerde çalışanlar en büyük bedeli ödüyor. Neticede maden kazası sonrası madenlerde iş durmadı ama konserler iptal oldu.
Diyeceksiniz ki bu kadar acı var, sen neyin derdindesin? Şunun derdindeyim: İnsanlar hem üzülüp hem hesap sorup hem tepkisini belirtip hem de kültür-sanat faaliyetlerini sürdüremez mi? Kültür-sanat demek etkinlik demek, konser demek sadece el çırpmak göbek atmak değil ki? Bir caz konseri, bir klasik müzik konseri, bir tiyatro oyunu sadece “eğlence” midir? Bunları izlemek bizi daha az vicdanlı, daha duyarsız mı yapar? Plazalardaki toplantılar Soma yüzünden iptal edilmiyorsa, telekonferanslar, sunumlar, “beyin fırtınaları”ları, futbol müsabakaları devam ediyorsa konserin kabahati ne? Bu konuda hem mahalle baskısı hem de çifte standart var.
Çözüm gibi uygulama Pozitif’ten geldi. Konserlere devam edilecek, bilet gelirleri Soma’ya destek olacak. Geçen yıl Gezi protestolarına polisin ağır müdahalesi sonucunda çıkan olaylardan dolayı iptal edilen One Love Festival bu yıl bu çerçevede yapılacak. Aynı şekilde Soundgarden Festivali, Bob Dylan, Pixies, Travis, Sun Ra Arkestra ve Belleruche etkinliklerinin de bilet gelirlerinin tamamı Soma’ya yardım olacak. Toplum Gönülleri Vakfı’nın Soma Gençlik Bursu’na bağışlanacak.

Soma için özel bir konser düzenlenmeli
Bu uygulama belki diğer organizatörleri de etkiler. İptaller yardım konserine dönüşür.
Bana kalırsa mevcut etkinliklerin bu şekilde dönüştürülmesi de yetmez, Soma için özel bir konser de düzenlenmeli tıpkı “Van için Rock” konseri gibi.
Kültür-sanat camiası, sanatçısıyla organizatörüyle sosyal konulara ne kadar duyarlı olduğunu her zaman kanıtladı. Gene kanıtlıyor.

Haberin Devamı

Uçakta “tasavvuf musikisi” dayatmasına alternatif öneriler

Haberin Devamı

* “Biz Heybeli’de...” diye giren bir fasıl şarkıları karması. Madem geleneksel kültüre vurgu yapılacak, bu da geleneksel.
Hem de iç karartmayan türden.
* Yeni nesil Türk rock gruplarından bir derleme. Enerjiyi yüksek tutacak, insanın içini aydınlatacak şarkılar (ağlama, yağmur altında sızlanma içermeyenleri).
* Baba Zula, Fairuz Derin Bulut, Dinar Bandosu, Ayyuka, Replikas, Nekropsi gibi ekiplerden yapılacak bir seçki.
* Rahmetli Selim Sesler ve ekibinden oyun havaları. Mustafa Kandıralı, Oğuz Büyükberber, Hüsnü Şenlendirici’den
oluşan bir klarnet derlemesi de hazır bekletilebilir.
* Fatih Akın’ın “Crossing The Bridge: The Sound
of İstanbul” filminin soundtrack’inden esinlenerek hazırlanan bir liste. Ne ararsan var; her telden, her türden.
* Türk Sanat Musikisi’nin klasik eserleri. TRT neden bu işle uğraşıp sürpriz solistlerle THY’ye özel kayıtlar hazırlamasın?
Dinletilen müzikleri icra eden müzisyenler değerli sanatçılar. Tasavvuf musikisine ve onların emeğine değil, uçakta tasavvuf musikisinin dayatılmasına karşıyım.

Haberin Devamı

CD

MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR

“SpIrIt FIctIon” RavI Coltrane

Üstat John Coltrane’in oğlu, caz müzisyeni ve saksofoncu Ravi Coltrane’in İstanbul konseri de Soma kazasının ardından yas ilan edilince iptal
oldu. 2012 tarihli albüm Blue Note etiketiyle yayınlanmıştı. Günün fon müziği neden olmasın?

“Anlık İzler” Sapan

Sapan, Miller
Music Factory’de birinci, Be The Band yarışmasında ise ikinci olmuştu. Önceki iki EP’sinin ardından bu
ilk “uzun metraj” albümü. Kendine has “moody” müziklerine ve yarattığı atmosfere dikkat. Mutlaka dinleyin. n