Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Stream’in günümüzdeki müzik piyasasının itici gücü olduğu düşünülürse bu isimler aynı zamanda müzik sektörünün de en güçlü insanları. Müzik işi nereye gidiyor diye merak eden okusun

-DanIel Ek / spotıfy:Hali hazırda stream işinin en büyüğü ve en güçlü insanı kendisi. Amerikan müzik endüstrisi gelirleri toplamı 12 milyar dolar. Spotify’ın değeri 8.4 milyar dolar. Neredeyse bütün sanatçılar Spotify’ın hırsız olduğunu ve kendilerini sömürdüğünü düşünüyor.

Son olarak Taylor Swift yeni albümünü Spotify’a vermedi. Buna karşılık Ek, bir yılda toplam 2 milyar dolar telif dağıttıklarını anlatan uzun bir blog postu yayımladı. Müziğin en nefret edilen ama şu anda 60 milyon ücretli abonesiyle en güçlü platformu.

Haberin Devamı

-JImmy IovIne beats-apple: Beats (Dr. Dre ile) kurucusu Iovine’ın Interscope ve Geffen’in kurucusu olduğunu da hatırlatayım. Iovine eskiden beri Amerikan müzik endüstrisinin, dolayısıyla dünya müzik endüstrisinin önemli isimlerinden. 2014’te 3 milyar dolara Apple’ın satın aldığı Beats’in beyni.

Biliyorsunuz Apple iTunes’la müziği değiştirdi ama sonra müzikteki belirleyiciliğini kaybetti. Şu anda Beats ile birlikte
30 Haziran’da dünya çapında hizmete açılacak Apple Music uygulamasıyla devrim niteliğinde bir müzik deneyimi sunacağını vâdediyor. Apple daha önce de aynı cümlelerle müzik servisi açılışları yaptı ama pek başarılı olmadı. Bakalım bu defa
Iovine ve Beats ile planladıkları her şey bir arada sistemi uygulamada işe yarayacak mı?

-Susan WojcIckI youtube: Youtube CEO’su işlerinin önemli kısmının müzik olduğunu ve dünyanın en büyük ücretsiz müzik plartformu olduklarını kabul ediyor. Bugün hangi müzik çıkarsa çıksın Youtube’da var. Tek açıklamaları firmalara ve kullanıcılara izlenme oranı üzerinden ücret ödüyor olmaları ve dev bir reklam kazancına sahip olmaları. Ancak hatırlatmak isterim, Youtube hâlâ kâr edebilmiş bir şirket değil.

-LucIan GraInge unıversal: Universal Group başkanı bugüne kadar yapılmış neredeyse bütün müziğin sahibi desek abartılı olmaz. Tamam bizzat stream içinde değil ama kataloglar onda. Stream yapacaksanız onunla iyi geçinmeniz, onu memnun etmeniz lazım. Bu da onu önemli biri yapıyor.

Haberin Devamı

Yakın zamanda ücretsiz, sadece reklam almaya dayalı stream sisteminin sürdürülebilir olmadığını belirtti. Yani müziğin finansmanını yine bir şekilde dinleyici üstlenmek durumunda. “Sponsorlarla bu iş devam edemez” diyor.

-Jay Z / tıdal: İsveç çıkışlı müzik stream servisi Tidal’ı 56 milyon dolara satın aldı. Beyonce, Rihanna, Madonna, Alicia Keys, Daft Punk, White Stripes, Arcade Fire gibi isimleri hem bünyesine aldı hem de onları kendince adil bulduğu bir ortaklığa çekmeyi başardı.

Sorun şu ki diğer platformlara göre adil düzen öneren Jay Z’nin bunu tam olarak nasıl başaracağı belli değil.

(Not: Liste Rolling Stone dergisinde yayımlandı.)

CD

MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR

I DON’T WANT TO LET YOU DOWN (EP)
SHARON VAN ETTEN

Biliyorum tatil için yanıp tutuşuyoruz ve kırılgan ruhlu bir kadının söylediği hüzünlü şarkılar önermek için doğru bir zaman değil. Ama indie prenseslerimizden Sharon Van Etten beş şarkılık bir EP kaydetti ve yayımladı. Yaylılar, piyano ve gitarın eşlik ettiği bu şarkıları kenara atmak lazım.

Haberin Devamı

LAST OF OUR KIND - THE DARKNESS

Bugünlerde eski usul rock bulmak o kadar kolay değil. Indie’si var, metali var ama
1980 model eğlenceli pop rock yok. The Darkness 2003’te “Permission To Land” ile bu anlamda hoşumuza gitmişti. “Last of Our Kind” ile artık pek havalı sayılmayan glam’a göz kırpıyor ve gitarlar, keskin vokallerle bildiğini okumaya devam ediyor.