Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yılın belki de en iyi albümlerinden bazıları çıkmadan işaret göndermeye başladı. Bu işaretlere bir göz atalım

* “Everyday Robots” - Damon Albarn: Damon Albarn, Blur ve Gorillaz’dan başka pek çok ekip kurdu, onlarla müzik yaptı ama hiç solo albüm yapmadı. Bir ilk gerçekleşecek ve 28 Nisan’da dünyanın en açık zihinli ve yetenekli müzik adamlarından birinin solo albümünü dinliyor olacağız. Haberin ardından single hemen geldi. Nefes kesici...
* “Talking Backwords” - Real Estate: Amerikalı alternatif rock ekibinin yeni single’ı. Burada Babylon’da canlı izlediğimde ne kadar harika bir sound elde ettiklerini görüp aynı sahnede yerli ekiplerin neden ucuz prova stüdyosunda gibi tınladığını merak etmiştim.
Yeni albüm “Atlas” mart başında piyasaya çıkacak.
* “After the Disco” - Broken Bells: The Shins solisti James Mercer, şu ara U2’nun yeni albümünün kayıtlarını tamamlamakla uğraşan Danger Mouse ile (kendisi aynı zamanda Gnarls Barkley’nin yarısı) başarılı bir ikili oluşturdu. Bu ikili yeni albümlerini
4 Şubat’ta yayımlıyor. “After the Disco” albümden gelen ikinci single. Bir dans şarkısı ve yıl içinde çok duyacaksınız.
* “Blue Moon” - Beck: Beck 2008’deki “Modern Guilt”in ardından ilk kez bir stüdyo albümü yayımlayacak
24 Şubat’ta. Bir bölümünü daha önce single olarak yayımladığı şarkılar bu albümde yer alıyor. “Blue Moon”, bu albüme dair yayımladığı son single.

İnsanı yakalayan, akılda kalıcı bir şarkı
* “Wanderlast” - Wild Beasts: İstanbul’daki RBMA Music Festival konserlerinde
bu şarkıyı çalmışlar, nasıl diye sormuşlardı. Ben kendilerinden razıyım. Şimdi single olarak yayımladılar. Brit ekibin sanatsal açılımı bu şarkıda da synthesizer’ların desteğiyle devam ediyor. Albüm “Present Tense” Domino etiketiyle şubat sonunda geliyor.
* “Coming of Age” - Foster the People: “Pumped Up Kids” amma çalındı, amma cover’landı son iki yılda. Şimdi grup “Supermodel” isimli yeni albümünü martta yayımlamaya hazırlanıyor. Seçtikleri ilk single “Coming of Age”. Akılda kalıcı, insanı yakalayan bir şarkı daha. Prodüktör yine İngiliz hit şarkı uzmanı Paul Epworth.
* “Bullet” - Franz Ferdinand: İskoç ekip son albümü “Right Thoughts, Right Words, Right Action”ı 2013 ağustosunda yayımladı. Evet, olsun. Şarkıya yeni video çekildi. Ferdinand usulü garaj rock özleyenlere.
* “Lariat” - Stephen Malkmus and the Jicks: Grubun geçenlerde çıkardığı yeni albüm yılın en iyileri arasına girecek gibi. Şu sıra BBC 6 dahil değer verdiğimiz müzik radyolarında pek beğeniliyor, sıkça çalınıyor bu şarkı. Kaçmasın dikkatlerden diye ekledim listenin sonuna.

Haberin Devamı

İtiraf ediyorum

Haberin Devamı

* Yeni nesil ağlak şarkı ekolünün (bağıran, ağlayan, yağmurda ıslanan hisli adamlar) hedef kitlesi olan genç kızlarımıza seslenmek istiyorum. Biliyorum çok dertlisiniz ve haklısınız ama siz dinledikçe daha çok ağlayan adam çıkıyor piyasaya.
* Ölüm kalım maçı olmayan maç, Türkiye’yi sarsmayan açıklama, şok şok şok olmayan haber yok. Uçlarda yaşamayı seven ve buna hemen alışan milletiz.
* Moda’nın marka dondurmacısı Ali Usta’nın iki aydır neden kapalı olduğunu yaptığım bütün çalışmalar sonucunda öğrenemedim. Bu da benim ayıbım olsun.
* Twitter her gün aynı şekilde aynı cümlelerle gündeme çemkiren insanların mekanı oldu. Sandığa kadar kontrollü çemkirme öneriyorum.

Haberin Devamı

CD

MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR

“Rave Tapes” - Mogwai

Glasgow’lu post-rock ekibi Mogwai’nin 2011’deki “Hardcore Will Never Die”dan bu yana yayımladığı ilk stüdyo albüm. “Heard About You Last Night” gibi bir şarkıyla harika bir açılış yapıyor ve devamında hiç hayal kırıklığı yaratmıyor.

“Hedef Bir Milyon” - Doğuş

“Söyle Hain”, “Yapmayaydın”, “Üzülürsün”, “Şimdi Vazgeç” gibi uyarılarla dolu bir albüm. Alt metin sağlam. Bence siz de bu uyarılara uyup uzak durabilirsiniz. Ya da hedef bir milyonmuş, bu albümü alalım ki satsın diyebilirsiniz. Seçim sizin.

“Çocuğumuz hep bilgisayar başında” diyenler okusun!

Efendim yıllar önce Fruity Loops diye bir program pek meşhurdu. Bununla dünyanın en komik ve en basit dans şarkılarını yapabiliyordunuz. Hazır pattern’lar arasından seç, yapıştır, ekle, çal modeli.
Bununla vakit geçirenlere “Yapacak daha iyi işiniz yok mu?” denirdi. Şu ara dünyanın en çok satan ve en fazla kazanan elektronik dans müziği DJ’i olan Avicii yani İsveçli Tim Bergling meğer 16’sında Fruity Loops oynayarak DJ’liğe başlamış. Şu anda 24 yaşında. Rolling Stone’a verdiği röportajda helikopterle Hollywood tepelerini dolaşıp nasıl ev beğendiğini ve şak diye milyon dolarları çıkarıp nasıl satın aldığını anlatıyorlar. Stockholm’daki evinde Wyclef Jean’la kayıttaymış. Nile Rodgers kendisine “Fruity Loops’un John Coltrane’isin” diyormuş.
Şu elektronik dans müziği her milletten dünya starı çıkardı bir bizden çıkaramadı, ona üzülüyorum.

AKP İzmir’i nasıl alacak?

AKP İzmir’i almak için strateji raporu hazırlamış. “Kaleyi fethedeceğiz” denmeyecekmiş. Bu insanları rahatsız ediyormuş (günaydın!)... Bu söylem farklılığı “ayıptır, ayrımcılıktır” diye değil, oy almak için bir kenara bırakılacak anlaşılan. Aslında tabii ki kafalardaki düşüncenin bu olduğunu herkes biliyor. Başbakan onlarca defa ifade etti. Diyanet İşleri Başkanı ima etti.
Bir sorun varmış yalnız.
397 yılla yargılanan Aziz Kocaoğlu mağdur edebiyatıyla oy topluyormuş, buna bir çare bulunmalıymış! İnsan bazen hayret ediyor değil mi
değerli okurlar...
Kampanya genelinde kullanılmak üzere önerilen sloganlar ise şunlarmış: “Benim güzel İzmir’im”, “İzmirliler candır”, “İzmir canımız,
İzmirli baş tacımız”, “İzmir’in çocukları İzmir’de kalacak”, “Bir kez bize güvenin”.
Kolay gele...