Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

“Süper şarkı”nın formülü var mı



Şarkılar insanlar gibidir. Birbirlerine benzerler ama yakın ilişkiye girince farkları ortaya çıkar. Kimisi dinledikçe güzelleşir, kimi dinledikçe kendinden soğutur. Kimi eğlencelidir, sadece coşma anlarında iyi gider. Kimi dingin bir günde yanınızda olması gereken türdendir. İyi yol arkadaşı olanı vardır ama eve döndüğünüzde ondan kurtulmak istersiniz. Art arda dinlediğinizde harika olan şarkılara tek tek katlanamazsınız. “Ben buradayım, beni dinle” diye bağıran şarkılar vardır. Göz önünde olmayan ve kimsenin bilmediği, içine kapanık, keşfedilmeyi bekleyen şarkılar da vardır.
Bazen kötü çalınmış iyi bir şarkı hoşunuza gider, bazen iyi çalınmış süslenip püslenmiş ama kof bir şarkıya maruz kalırsınız. Uzun zaman dinlemeseniz de varlıkları size huzur veren şarkılar, her gün dinlediğiniz halde sıkılmadığınız şarkılar... Bir sürü şarkı yani.
Peki bir şarkıyı muhteşem yapan şey ne? Rolling Stone dergisi en muhteşem 500 şarkı listesini geçenlerde güncelledi ve bir koleksiyon sayısı yayımladı. Bu soruyu da dünyanın bir numaralı prodüktörü Rick Rubin’e soruyorlar. “Rubin kim?” diyeceksiniz, anlatayım.
Rubin öyle bir adam ki çalışmadığı müzisyen ve büyük grup yok. 80’lerde Def Jam’i kurarak başlıyor müzik hayatına. Bu efsanevi plak şirketinin amacı o dönem yükselmekte olan hip hop’u ve alternatif tarzları benimsemek, bu alanda yeni gruplar, isimler çıkarmak.
Run DMC çıkıyor, Public Enemy çıkıyor mesela. Ardından Slayer’ın “Reign in Blood” albümü geliyor. Danzig’i de o yapıyor, LL Cool J’i de. 90’larda ufuk genişliyor. Rubin isim yapıyor.
Red Hot Chili Peppers’ın “Blood Sugar Sex Magik”i onun, “Californication”ı onun. Beastie Boys onun, Mick Jagger’ın “Wandering Spirit” albümü onun. AC/DC, Nine Inch Nails, Joan Jett, Rage Against the Machine, The Black Crowes, System of a Down, Nusret Fatih Ali Khan, Audioslave, Limp Bizkit, Linkin Park, Metallica, Slipknot, The Avett Brothers, Johnny Cash, The Gossip, Linkin Park, Eagle-Eye Cherry, Justin Timberlake, Jay-Z, U2, The Mars Volta... Daha yerim yok saymaya.
Rubin şu anda bir sürü projede birden çalışıyor. 2011’de çıkacak Red Hot Chili Peppers albümü bunlardan biri. En son Gogol Bordello’nun albümünü yaptı.
Bu adam birine albüm yapıyorsa o grup ya çok iyidir ya da çok iyi olacaktır.
“Başkaları beğeniyorsa ‘hit’ olma şansı vardır”
Rolling Stone Rick Rubin’e bir şarkıyı muhteşem yapan şey nedir diye soruyor:

İyi şarkıyla muhteşem şarkı arasında ne fark var?
Formülü yok. Bunun şarkının size kendinizi nasıl hissettirdiği ile ilgisi var. Muhteşem şarkı sizi alıp götürür. Ve muhtemelen yazarının da öngörmediği evrensel bir noktaya temas ediyordur.

Yaptığınız albümlerden çıkan hit’lere şaşırdığınız oluyor mu?
Her zaman. Ben kendi hoşuma giden, beni gaza getiren müzikler yapmaya uğraşırım. Hit beklentim olmaz. Başkaları da beğeniyorsa her zaman hit olma şansı vardır o şarkının.

Gelmiş geçmiş en iyi besteci kim sizce?
The Beatles. Kendilerinden önceki her şeyi alıp kendi tarzlarına uyarladılar. Muhteşem şarkılar yaptılar. Onlar bu alanda dokunulmazlar. Şarkılar hakkında bildiğim bir şeyler varsa kesinlikle onlardan öğrendim.


Rolling Stone’un 500 En Muhteşem Şarkı listesinde ilk 10
1. “Like a Rolling Stone” - Bob Dylan
2. “(I Can’t Get No) Satisfaction” -
The Rolling Stones
3. “Imagine” - John Lennon
4. “What’s Going On” - Marvin Gaye
5. “Respect” - Aretha Franklin
6. “Good Vibrations” - The Beach Boys
7. “Johnny B. Goode” - Chuck Berry
8. “Hey Jude” - The Beatles
9. “Smells Like Teen Spirit” - Nirvana
10. “What’d I Say” -
Ray Charles


Yağmurda dinlemek için 10 albüm
-“Everything All the Time” - Band of Horses
-“Ethiopiques Vol 4.” - Mulatu Astatke
-“Neon Golden” - The Notwist
-“Quiet is the New Loud” -
Kings of Conveninence
-“Medcezir” - Ceza
-“Protection” - Massive Attack
-“Knee-deep in the North Sea” - Portico Quartet
-“Debut” - Björk
-“Kadın” - Şebnem Ferah
- “Oui” - The Sea and Cake


İtiraf ediyorum
-Tophane’de içlerinde gündüz vakti “dıp tıs” müzik çalan disko-nargilecilerin bütün mahalleyi işgal edip kapatmalarına kılım. Sigara da fosur fosur nargile ayağına...
-Çilekeş’in yeni albümü beni dumura uğrattı. Biraz daha dinleyeyim de tartışalım (cilekes.com.tr).
-Gülşen’in yeni klibi “Önsöz”ü beğendim. Başarısız bir çingene olmasına rağmen başarılı bir “seksi” olmuş.
-MTV kapandı mı kapanmadı mı, bir türlü emin olamıyorum. Bu konuda neden basın açıklaması yapmıyorlar anlamıyorum.
-Michael Jackson’ın ölüm yıldönümüyle ilgili bir şeyler yazmak istedim, beceremedim. Klişelerden kurtulursam haber veririm.
-Masamda polo yaka tişörte papyon takmış birinin albümü var.
-Yılmaz Morgül’ün çenesine yakın göbek deliği ve kas süsü verilmiş kaburgaları aklımdan çıkmıyor.
-Ceza’nın yeni albümü “Onuncu Köy”e katkıda bulunan Pachanga ve Roka isimli iki müzisyeni ve hikayelerini çok merak ediyorum.