Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tatil çantası dediysek, sanal bir tatil çantasına atılan hayali CD’lerden bahsediyoruz. Zira artık hiçbirimiz yanımızda telefondan başka bir şey taşımıyoruz demiştik dün. Devam edelim o halde.

Tatil albümlerim Vol.1
“Abysmal Thoughts” - Drums: Drums’ın müziğinde çok büyük bir coşku ve yaşam enerjisi, sözlerinde insanı ansızın sersemleten bir keder var. Bu kadar neşeli melodiler, zıp zıp ritimler, bu denli şahane bas yürüyüşleri ve yumuşak vokaller. Ama taşa çarpar gibi, kafanızı bir sözcüğe çarpabiliyorsunuz. Bu grubun ilk single’ı “Best Friend” şöyle başlıyordu: “En iyi arkadaşımdın ama öldün.” Bilmem anlatabiliyor muyum... Cümlenin ilk yarısında coşup ikincisinde bir keder tokadı yenebiliyor. Ben Drums’ta bu ikiliği her zaman algılıyorum ve onların 80’ler pop anlayışı üzerine bina ettikleri bu müziğe bayılıyorum. Bu keder / neşe zikzakını da açıkçası heyecan verici buluyorum. Yeni albüm “Abysmal Thoughts” adını Nietzsche’den mi almış yoksa başka bir edebi göndermesi mi var açıkçası tatilde bunlara kafa yoramam.

Haberin Devamı

Tatil albümlerim Vol.1
Mutlaka dinleyin: “Blood Under My Belt”.

Şansınızı deneyin

“B-Sides and Rarities” - Beach House: Tatil demek dinlenmek demek ya. İşte bu albümü dinlenmek için yanımda taşıyorum bu yaz. Beach House’un insanı hayallerden bir uçan halıya bindirip diyar diyar gezdiren, Pink Floyd’un “Comfortably Numb”ında David Gilmour’un dediği gibi, ellerini ayaklarını uyuşturan bir yanı var. “B-Sides” grubun ilk yıllarından (2005) bugüne albümlerde yer almayan parçalarına, demolara ve bazı remikslere yer veriyor. İki yeni şarkıdan “Chariot” 2009-2010 arasından, “Depression Cherry” zamanından elde kalanlardan. “Baseball Diamond” da aynı şekilde. Tatilde hiçbir şey yapmadan bütün gün yatan / duran herkese tavsiye ederim.

Mutlaka dinleyin: “Chariot”.

“Ti Amo” - Phoenix: Siz hiç tastan kahve içen Fransız gördünüz mü? Fransızlar evlerinde sabah kahvaltısında kahvelerini şık, mini mini kahve fincanlarından, en son model tasarım mug’lardan, ya da üzerinde “bonjour” yazan bardaklardan falan içmezler. Tastan içerler. Bizim çorba tası gibi tasın içine az kahve döker, geniş tasta gezdire gezdire soğutur, iki elleriyle tutup ağızlarına götürür, hafifçe havaya dikerek hüpletirler kahvelerini. Kahve tasıdır bu. Avrupalı bazı alışkanlıkların nedenini bilmezsiniz. Sadece öyledir, gariptir, bazen çirkin ve anlaşılmazdır. Phoenix’in müziği de işte Fransızların tastan kahve içmesi gibidir. Neden şurada böyle bir efekt var şimdi? Şu ritim neden öyle? Bu tarz sorular o yüzden anlamsızdır. Fransızlar Anglosaksonlar gibi düşünmezler. Bazı şeyleri sebepsiz işlevsiz de yapabilirler. “Ti Amo” bu açıdan çok Avrupalı bir albüm. Phoenix’in diğer albümleri gibi bir yandan da. Ansızın karşınıza sizi şaşırtan bir şey çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Mutlaka dinleyin: “J-Boy”.

Klasik formatta değil

“Somersault” - Beach Fossils: Bu yaz canım indie grup müziği dinlemek istediğinde Beach Fossils’e başvuruyorum. Bu taze albüm (üçüncü uzunçalar) Brooklyn’li ekibin gitar, davul, bas temelli müziğinin en kristalize olmuş halini yansıtıyor. The Sea and Cake’in nakaratsız, vurgusuz, tamamen atmosfere ve sound’a dayalı müziğini hatırlatıyor bu albüm ve sırf bu yüzden bile sempatiyle yaklaşıyorum. Şarkıların hiçbiri klasik şarkı formatında, pop kalıplarına uygun düşen işler değil. Bu açıdan “manşet” atmaktan ziyade atmosfere yönelik bir çalışma yapılmış. Albümün bir bütün halinde hissedilip ele alınması istenmiş.

Haberin Devamı

“The Weather” - Pond: Bu yazın dikkat çekici işlerinden biri Avustralyalı Pond’un “The Weather” adlı albümü. Tame Impala gitaristinin yan projesi son yıllarda dünyaca üne kavuşan grubun kardeşi gibi. Perth şehrinden çıkan müziklerin hepsi birbirini andırıyor. Sadece yedinci albümünü yayınlayan Pond, Tame Impala’nın ilk demoları tadında. Daha garaj sound’u, daha ham. Ve zaman zaman pop tadında, zaman zaman hard rock sound’unda olabiliyorlar. “Colder Then Ice” gibi bir dans pop parçasından iki şarkı sonra saksafonlarla caza göz kırpan “Zen Automotion” başlayabiliyor.

Mutlaka dinleyin: “Paint Me Silver”.

Tatil şarkılarım (Single ve EP’lerden)

“Wish I Didn’t Miss You” - Kara Mami

“Bad Things” - Milky Chance, Izzy Bizu

“Neon” - Magdalena Bay

“Turn It All Down” - Bibio

“Fuck It” - Jesse Reyez

“Everything Now” - Arcade Fire

“Tropical Heartache” - Poolside

“Girl Like You” -Toro Y Moi