Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Popüler müzik tarihi başı uyuşturucularla derde giren ve bu yüzden hayatı değişen pek çok ünlü müzisyenle dolu. Tedavi olan kurtuldu, olmayan kaderine razı oldu

Uyuşturucu onların da hayatını etkilemişti


30’larımın sonundaydım. Çaresizdim. Kızgındım. Yalnızdım. O zamana kadar hiçbir konuda hiç kimseden yardım almamıştım. Bırakın yardımı, kimseden bir şey istememiştim. Her şeyi kendi başıma halletmeye çalışıyordum. Hayatımdaki baskın his öfkeydi.”
Tarkan değil. Bunu söyleyen Eric Clapton. Hani 13 Haziran’da Santralistanbul’a gelecek olan gitarist ve müzik adamı Eric Clapton’dan bahsediyorum.
Yıllar önce kokain ve eroin alışkanlığından kurtulmak için rehabilitasyona girmeden önceki ruh halini anlatıyor.
Nerede anlatıyor? Kurucusu olduğu rehabilitasyon merkezinin web sitesinde.
Bugün Clapton’ı müzik kariyeriyle tanıyıp biliyorsunuz. Ama o aslında kâr amacı gütmeyen ve sadece bağışlarla yaşayan, Atlas Okyanusu’nun göbeğinde yer alan Crossroads Centre’ın kurucusu. Burası Britney Spears’dan Amy Winehouse’a birçok ünlü simanın, müzisyenin ve sanatçının kötü alışkanlıklarından kurtulmak için gittiği yer.
Bu işler böyledir. “Layla”yı, “Imagine”i, “Sun is Shining”i daha bilumum şarkıyı, şahane gitar melodilerini, saksofon sololarını dinlemeye gelince işler şahanedir. Ama pek çok ünlü sanatçı yaşadıkları hayatın bedelini ağır ödemiştir. Kimi kendini kurtarmış, kimi kaderine razı ulmuştur. Popüler müzik tarihi, cazı, rock’ı, klasik müziği meyve suyu içip salata yiyen (!) adamlar ve kadınlarla dolu değil maalesef... Resmi tarih-gayrıresmi tarih ayırımı burada da var yani.
Tarkan narkotik şube polisleri tarafından sorgulanıyor. Ben bu yazıyı yazarken hâlâ durumu belli değil. Elbette yasadışı bir iş yaptıysa mahkemeye çıkacak, kaderi neyse yaşayacak. Benim itirazım “oh oldu işte” havasına. Sizi bilmem...



Kimin başı ne zaman, nasıl derde girdi? Ne oldu?
Uyuşturucu onların da hayatını etkilemişti

Yıllar önce Türk Elvis Presley kulübü ile ilgili bir haber yaparken konu Elvis’in uyuşturucu alışkanlıklarına, aldığı haplara, 40 bin kalorilik dev sandviçler yemek gibi fena alışkanlıklarına gelince bir bozulmuşlardı. “Elvis uyuşturucu kullanmamıştır.”
Adam Elvis’in ceketine, pantalonuna, gitarına inanıyor ama kokaine, haplara inanmıyor.
Müzik dünyası, ister inanın ister inanmayın, ister görün, ister görmezden gelin; uyuşturucu ile, uyuşturucuların etkisinde, uyuşturucular için yazılmış binlerce şarkıyla doludur. Ve tanınmış pek çok ismin yolu mutlaka uyuşturucularla kesişmiştir.
-Ozzy Osbourne 1991’de tamamen bırakana kadar defalarca hapse girdi, ölümün eşiğinden döndü.
-John Lennon ve bütün Beatles üyeleri LSD kullanırdı. “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” albümü tamamen bir LSD tribi albümüdür.
-The Rolling Stones’un zamanında kafasının iyi olmadığı bir dakika yoktur neredeyse. Jagger defalarca baskın yedi, karakola taşındı, gözaltına alındı. Ama neticede bugün hepsi sağlıklı, artık
o taraklarda bezleri yok.
-Metallica’nın “Some Kind of Monster” belgeselini izlerseniz kayıtlar sırasında solist James Hetfield’in adım adım rehabilitasyona nasıl gittiğini görürsünüz. Zaten tedavi olmasa o albümü de yapamazlardı.
-Britney Spears rehabilitasyona gitmese hali niceydi?
-Whitney Houston’ın kokain alışkanlığı onu yıllarca sahnelerden uzak tuttu. Ancak geçen yıl geri döndü Houston.
-Pete Doherty ve Kate Moss ikilisinin uyuşturucularla ilişkisi malum. Çift ayrıldı.
-Ya Amy Winehouse? Kokain, eroin, marihuana ve metamfetamin bağımlılığı var. Alkol de cabası. ikinci albümünü bir türlü tamamlayamıyor.
-Madonna kendisiyle yapılan bir röportajda bir dönem Vicodin bağımlısı olduğunu itiraf etmişti.
-Red Hot Chili Peppers’ın solisti Anthony Kiedis’in babası Hollywood’da torbacıydı. Kiedis 11 yaşında marihuana içmeye başladı. Şimdi 40’larında. Baba oldu ve temizlendi. Sağlıklı biri.
-50 Cent’ten Snoop Dogg’a rap’çilerin neredeyse tamamının torbacılık, kuryelik ve pezevenklik yaptıklarını (ve bununla gurur duyduklarını) bilmeyen var mı?
-Led Zeppelin’in rock klasiği olmuş şarkısı “Stairway to Heaven” ne hakkında sanıyorsunuz?
-Charlie Parker’ın hayatını anlatan Clint Eastwood imzalı muhteşem “Bird” filmini izleyin. Eroin ve alkolün sonunu nasıl hazırladığını göreceksiniz.

Twitter’cılar oyladıEn sevilen 10 Tarkan şarkısı
“Kış Güneşi”
“Biz Nereye”
“Unutmamalı”
“Unut Beni”
“Dön Bebeğim”
“Kuzu Kuzu”
“Beni Anlama”
“Kır Zincirlerini”
“Ayrılık Zor”
“Yak Bütün Fotoğrafları”

5 uyuşturucu şarkısı
1) “Golden Brown” - The Stranglers
The Stranglers’ın 1982 tarihli “La Folie” albümünden. Muhteşem bir hit. Ve evet. Eroin hakkında.
2) “Perfect Day” - Lou Reed
Kalbi temiz olanlar o dönemde (1972) müstakbel karısına yazdığını söyler. Şarkı Reed’in eroin alışkanlığına romantik klişeler düzmesinden ibaret.
3) “Pass the Dutchie” -
Musical Youth
Bu benim çocukluğumda bir grup sevimli zenci veletin söylediği tekerleme gibi bir şarkıydı. Ama Dutchie Jamaika argosunda marihuana piposu anlamına gelen Koutchie’ye gönderme. (Şaşkınlık nidaları...)
4) “Comfortably Numb” - Pink Floyd
Efsane bir şarkıdır. Düşler ve kabuslar arasında gezinip duran birinin ağzından yazılmıştır.
5) “Bug Powder Dust” -
Bomb the Bass
80’lerin efsane olmuş şarkısı. Onlarca cover’ı ve remiksi var. En meşhuru Kruder&Dorfmeister’in The K&D Sessions albümündedir.


Bunları biliyor muydunuz?
-Lüks rehabilitasyon kliniklerinin Amerika’da iyi bir kazanç kapısı olduğunu;
-Bunlardan en ünlülerinin Lindsay Lohan, Kirsten Dunst, Olsen kardeşler gibi ünlülerin gittiği Cirque Lodge;
-Elizabeth Taylor’ın hayatını kurtaran, Michael Jackson’ın da tedavi için yattığı Betty Ford;
-Aerosmith solisti Steven Tyler ve Lisa Minelli’nin en sevdiği yer Caron Foundation;
-Ben Affleck, Eminem, Keith Urban ve Robert Downey Jr.’un hayatını yoluna sokan Malibu’daki Promises Kliniği Olduğunu biliyor muydunuz?