Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tan Tunçağ ve Hakan Kurşun’dan yeni projeler, yeni müzikler, bu ara dinlemeniz gereken şarkılar, tanışmanız gereken yeni isimler.

Prodüktör ve müzisyen Tan Tunçağ’ı bir 10 yıl öncesinin popüler indie - elektronik dans ikilisi Portecho’dan hatırlıyoruz. Tunçağ bir süredir Cava Grande adı altında hayata geçirdiği müzik projesiyle meşgul. 11 Mayıs’ta yayınlanan yeni albümünün adı “Worm Universe”. Cava Grande ile Tunçağ kendine elektronik müzik alanında farklı alanlar açmış gibi görünüyor. Bu defa dans evreninden ambient’a doğru bir yolculuk söz konusu. Analog synthesizer sesleriyle elde edilen melodi, riff ve loop’ları kendi ifadesiyle “melankolik” ve “karanlık” bir dünya yaratmakta kullanmış. Ben açıkçası daha karanlıklarına alışık olduğumdan mıdır Tunçağ’ın kendi ifade ettiği kadar karanlık bulmadım. Aksine karanlık bir dünyayı oluşturan unsurları bir sanatsal estetik araç olarak kullanarak kendine hayli iyimser bir dünya yarattığını düşündüm dinledikçe. Santima etiketiyle yayınlanan albümü dijital platformlarda bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yeni müzikler arasında

Oyun tasarlıyor

Tunçağ 2013 yılından bu yana kendini oyun tasarımına adamış durumda. 2018 Şubat’ında da ilk ticari oyunu “A Fine Mess”i oyun platformu Steam üzerinden piyasaya sürdü. Oyun, Cava Grande müzikleri üzerine inşa edilen bir sanat oyunu olarak tasarlanmış. Bir anlamda oyuna müzik yerine, müziğine oyun yapmış Tunçağ. Meraklılara duyuralım.

Rock’tan klasik sulara

Hakan Kurşun’un yeni projesi “Intercontinental Express” bir süredir bahsedilmek üzere masamızın üzerinde bekliyordu. Kurşun ismini, benim kuşak ilk olarak 1996’da “KAOS” albümüyle duydu. Ardından yıllar içinde müziğin pek çok alanında faaliyet gösteren Kurşun, EMI Türkiye Genel Müdürlüğü’nün ardından kendini işin mutfağına adadı. Pek çok albüm kaydetti, prodüktörlük yaptı, müzik öğretti. Bu süre içinde “Kütle” (2003) ve “Kuark” (2013) albümlerini yayınladı. Geçen yıl “Pearl Bracelet” adlı projeyle kariyerine farklı bir yön vererek İstanbul’un semtlerini müzikal perspektifinden yorumladığı deneysel enstrümental bir albüm yaptı. Intercontinental Express projesinde Hakan Kurşun ve ekip arkadaşı keman sanatçısı Ceren Türkmenoğlu geleneksel doğu ve batı armonik kalıpları üzerine karşılıklı çeşitlemeler yapıyorlar. Arpejler ve loop’lar üzerinden giden melodiler üzerinde gelişen bu müzik, Kurşun’un rock ile başlayan deneyselliğe savrulan müziğini klasik sulara taşımış. Grubun YouTube kanalında “Biometrics” ve “Islands and Dreams” adlı iki şarkı ve videolarını izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yeni müzikler arasında

Tan Tunçağ’ın müzik projesi Cava Grande’nin 11 Mayıs’ta yayınlanan yeni albümünün adı “Worm Universe”

Tom Misch ile tanışın

Londra çıkışlı yeni nesil müzisyenler arasında şu ara en fazla dikkat çekenlerden biri. Beat temelli, rock/ funk/ caz çeşitliliği içinde, birini diğerine tercih etmeden müziğini icra eden, vokali güçlü 22 yaşında yeni bir isim. Jamiroquai ve Michael Franks dinlediği belli. İkisinin arasından bir yerlerden geliyor. Vokali Franks’ten, beat hissi Jay Kay’den. İlk albümü “Geography” dijital platformlarda var. Albümün açılışındaki enstrümental intro nefis. De La Soul’lu “It Runs Through Me”yi de hemen dinleyin.

Haberin Devamı

Bu kapak olmuş mu hiç?

“Uzun Yol Şarkıları” diye bir plak. Kimler mi var? İbrahim Tatlıses, Yıldız Tilbe, Hakan Taşıyan. Bu tatta gidiyor isimler. Albümün kapağında klasik bir gün batımı manzarası var, buraya kadar itirazım yok ama bu otomobil olmuş mu birader? Nedir bu 50’lerden bir rock’n roll yol şarkıları albümü mü? İbrahim Tatlıses, Yıldız Tilbe nereye giderken dinleniyor, Arizona’ya mı Minnesota’ya mı, Cincinnati’ye mi? Bu şarkıları bu albüme koyanlar acaba hiç mi Türkiye’de şehirlerarası yolculuk yapmamışlar. Koy ‘70’lerin ‘80’lerin klasiklerinden üzerinde “Özbartın” yazan bir 302 S Mercedes de vatandaş konsept görsün. Hadi o kadar eskiye gitme, bir Setra, Neoplan falan koy şöyle molaya girdiğinde pıslaya pıslaya duran da, vatandaş yolda olduğunu anlasın. Böyle güzel ortayı gole çevirememek kabul edilemez.

Yeni müzikler arasında

5 ŞARKI

“Hepsine Ne Fena” - Büyük Ev Ablukada: Büyük Ev Ablukada’nın müziğini dans vitesine atmasının üzerinden zaman geçtikçe ortaya çıkan işler de güzelleşiyor. “FIRTINAYT” albümünden “Hepsine Ne Fena”ya çekilen video mesela. Bu grubun şu ana kadarki ilk videosu.

“Girlfriend” (feat. Dam Funk) - Christine and The Queens: 80’ler esintili Fransız pop. Heloise Letissier, “Christine and The Queens” adıyla şu ara hayli ilgi çekiyor. Haftanın şarkısı.

Yeni müzikler arasında

“Gene Sen” - SATTAS: “Gene Sen” isimli yeni bir single yayınladı grup. Oldum olası off-beat severim diyen, şu gergin günlerde biraz kafamızı dağıtalım diyen buyursun.

“Pay No Mind” - Beach House: İkili yeni albümleri “7” ile gündemde. Bu albümü dinledikçe bu şarkıya takıldım kaldım. The Cure cover’ı gibi şarkı yapmışlar.

“Glass” - Daniel Avery: Şu ara hayli faal olan İngiliz DJ ve prodüktörün yeni EP’si “Projector”da yer alan parça ambient electronica alemlerinde bir gezintiye çıkarıyor. Çok güzel hareketler saklı, dikkatli dinlenmeyi hak eden bir parça.