Mehmet Tezkan

Mehmet Tezkan

mtezkan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başbakan Kızılcahamam’da partisine hitap ederken bu başlığı açtı..
‘Türkiye’de bir kutuplaşma yoktur. Toplumun farklı düşünmesi ya da farklı talepleri dile getirmesi bir kutuplaşma değildir’ dedi.
Pazar akşamı televizyonda AKP Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel’i izledim; kutuplaşma var mı sorusuna, ‘maalesef var’ yanıtını verdi..
Evet var..
Kutuplaştık..
İki farklı kültür hakim.. Muhafazakar kara kültürü ile seküler kıyı kültürü.. Yaşam biçimi farklı, hayata bakışı farklı, siyasetten beklentisi farklı..
Farklı sözcüğü az kalır.. Taban tabana zıt..
Kentler, ilçeler birbirinden ayrıştı.. Erzurumlunun yaşam biçimiyle Edirnelinin yaşam biçimi birbirine uymuyor.. Veya Bayburt’taki yaşam biçimiyle Foça’daki birbirine benzemiyor..
Benzemediği gibi birinin ak dediğine öteki otomatikman kara diyor..
Birinin talebine öteki karşı çıkıyor..
Bu, uzun süredir gözlemlenen bir farklılaşmaydı.. Gezi’de, Gezi eylemlerinde tartışma götürmeyecek biçimde ortaya çıktı..
Geziciler vardı..
Bir de Gezicilere karşı çıkanlar vardı..
Bu kutuplaşma değil mi?
Muhalefete muhalefet etme anlayışının benimsenmesi, yaygınlaşması kutuplaşmayı getirdi..
*
Bu durum bize özgü mü?
Hayır; İspanya’da da var.. Barcelona ayrıdır, Madrid ayrıdır.. Birbirlerini sevmezler, birbirlerine ters bakarlar.. Biri ben İspanyol’um der, öteki Katalan’ım.. Kenti kaplayan bayrakları bile ayrıdır..
Ama o iki kenti gezenler iki farklı ülkede oldukları hissine kapılmazlar.. Yaşam tarzları benzerdir.. Ayrıntıyı yabancı anlayamaz..
*
Bizde?
Göz görülür biçimde ayrıdır.. Mesela İzmir Karşıyaka’dan çıkın uçağa atlayın Bingöl’e gidin.. İki ayrı ülke gibi..
Bu da ister istemez kutuplaşmayı getiriyor..
Çözüm..
Kutuplaşmayı yok farz etmek değil.. Birini ötekine benzetmek de değil.. Tek kültürü, tek iklimi hakim kılmak da değil.. Herkesin istediği gibi yaşama hakkını sağlamak.. Demokrasiyi geliştirmek.. Özgürlüklerin alanını artırmak, hoşgörüyü yerleştirmek..
Bu..

Haberin Devamı

Beşiktaş’a ne oldu?

Haberin Devamı

Fırtına gibi eserken, durdu.. Oynadığı futbol tatmin etmiyor.. Ligin başında dikine oynardı şimdi enine oynuyor..
Rakibin üstüne gidermiş gibi yapıyor gidemiyor.. Beraberlik iyi sonuç oldu..
Peki neden böyle?
Bence Beşiktaş yine de iyi ayakta durdu.. Çünkü operasyon çekildi.. Bir grup sahayı basarak ceza almasına neden oldu.. Beş maç seyircisiz oynamak az buz bir şey mi?
Her şey seyirci değil tamam da, futbolcularda baskından sonra şu ruh hali hakim oldu.. Ne yaparsak yapalım bizi şampiyon yapmayacaklar.. Fırtına gibi gitsek de birileri yine olay çıkararak çelme takacak.. Sahadaki futbol bu ruh halini yansıtıyor..
*
Şu da var.. Beşiktaş bu filmi daha önce yaşadı.. Ruh halinin bozulması biraz da buradan geliyor.. 2004’te dört kırmızı kartla devre dışı bırakıldı.. Takıma operasyon çekildi.. Büyük travma yaşandı.. Beşiktaş ilk yarı 8 puan öndeyken ligi 14 puan geride bitirdi..
Beşiktaş bu sezon yine de iyi ayakta durdu demem bundan..