Türkiye 655 gündür YouTube’a giremiyor. Ancak hepimiz, Başbakan gibi proxy’mizle oynadığımızdan yasağı iplemiyoruz. Artık bu saçmalığa bir son vermenin zamanı gelmedi mi?

Haberin Devamı

Erişim yasağı rezaleti Misak-ı Milli sınırını aşalı çok oldu. Ancak Wall Street Journal’da You Tube yasağıyla ilgili malum yazı çıkınca konu bir kez daha suratımıza çarptı. Yoksa kimsenin artık şikayet edesi bile yok. İsteyen herkes proxy ayarlarıyla oynayıp türlü yolla girebiliyor YouTube’a. Hele 1.5 yıl önce Başbakan Erdoğan “Ben giriyorum. Siz de girin” dedikten sonra, kim tutar bizi? Yasaklara alışır insan. Bir süre sonra normalleşir, sanki hiç sorun yokmuş gibi gelir. Olması gerekeni de unutur, öylece hayatınıza devam edersiniz işte.
Ne yazık ki durum, ‘basit bir yasak’ veya ‘yasağı delme hareketinde devreye giren keskin Türk zekasıyla geçiştirilecek gibi değil. Elin adamı ‘YouTube Türkiye’de halen yasak. Avrupa Kültür Başkenti sıfatı İstanbul’dan alınsın’ diyor. Haksız mı? Bence hiç değil.
Nedeni şu: Mesele neden kapatıldığı değil. Mesele, acaba İran mı oluyoruz diye fenalıklar geçiren milletimizin aslında bu yasakla malum ülkeyle aynı kaderi paylaştığı. Diğerlerini de sayalım, dünyada ‘yasakçı’ diye parmakla gösterilen: Çin, Tayland, Fas, Suudi Arabistan. Bu ülkelerle aynı kefeye konmak çok mu güzel? İfade özgürlüğü, demokrasi diye kendimizce bazı adımlar attığımızı konuşurken, alnımızda ‘YouTube’u yasaklayan ülke’ etiketiyle dolaşalım. Bu ne yaman çelişki anne?

Bu yasak kalksın
2007’den itibaren aç kapa şeklinde ilerleyen YouTube yasağı, 5 Mayıs 2008’den beri kesintisiz uygulanıyor. Üşenmedim bu tarihten itibaren kaç gün geçmiş diye saydım: Bugün, yani 19 Şubat 2010 itibariyle 655 gün doldu.
Bu nedenle Milliyet Cadde ekibiyle şöyle bir karar aldık: Madem herkes yasağa duyarsızlaştı, o zaman biz de her gün üşenmeden, yılmadan, usanmadan yasağı hatırlatalım... Bu sayfada her gün, YouTube yasağının üzerinden kaç gün geçtiğini yazalım. Konuyla ilgili yapılan tüm eylemleri, girişimleri düzenli olarak yayınlayalım. Sivil toplum örgütlerini destekleyelim, onlar da bizi...
Ve bu utanç verici yasağa artık son verelim.


NELER OLDU?
- YouTube, 2007’den itibaren defalarca kapatılıp açıldı. Video paylaşım sitesi, sitede Atatürk’e hakaret içeren videolar yayınlandığı gerekçesiyle Ankara 1. Sulh Mahkemesi’nin 2008/402 nolu koruma tedbiri kapsa-mında 5 Mayıs 2008’ten beri tamamen kapalı.
- Türkiye’de halen 3 bin 700 site yasaklı durumda.
- Avrupa Birliği’nin ardından Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı da internet yasakları ve bazı kurumların basına uyguladığı akreditasyon meselesi nedeniyle Türkiye’yi eleştirdi. AGİT temsilcisi Miklos Haraszti, bu uygulamaların Türkiye’yi üçüncü sınıf ülkeler kategorisine yakınlaştırdığını söyledi. (Zaman, Şubat 2010)

HOŞLARINA GİDİYOR
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 2009’un aralık ayında şöyle bir açıklama yaparak Türk internet kullanıcısını dumura uğrattı:
“Zannediyorlar ki bizim mahkemelerimiz gece gündüz faaliyette, yeter ki bu siteleri yasaklayalım. Öyle bir şey yok. Ben yavaş yavaş şöyle düşünmeye başladım; bu muhabbet hoşlarına gidiyor, Türk halkının bunların reklamını bedava yapması hoşlarına gidiyor. Vatandaşlarımın bu konuda uyanık olması lazım. Hiç kimse Türkiye’nin kanunlarını görmezden gelemez.”

YASAĞA KARŞI EN SIKI PROTESTOLAR
YouTube 655 gündür kapalı

1- YASAK AIHM’DE: İnternet Teknolojileri Derneği (INETD) Başkanı Mustafa Akgül, YouTube yasağının hukuka ve kamu yararına aykırı olduğunu gerekçesiyle ilgili mahkemeye itiraz ettiklerini ifade etti. YouTube yasağının, Anayasa’ya, hukukun evrensel ilkelerine ve Avrupa İnsan Haklarına Sözleşmesi’nin çeşitli maddelerine aykırı olduğunu belirten Akgül, ‘’Türkiye’nin adeta internetle savaştığını’’ öne sürüyor:
‘’AİHM’e başvurumuzun ana noktası, yasaklamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesi olan ifade özgürlüğünü ihlal etmesi. Yasaklanmak istenilen videolara nesne temelli filtreleme uygulama mümkün iken bu uygulanmayarak, tüm yurttaşlarımızın bu uluslararası paylaşım ortamından yararlanmaları, bu ortamda kendilerini ifade etme özgürlüklerine orantısız bir şekilde kısıtlanmaktadır.” (30 Kasım 2009)

2- GENÇ SİVİLLER EYLEMİ: Genç Siviller adlı sivil toplum örgütü, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a ‘YouTube yasağı kalksın’ pankartını açtırdı!

CANIM TÜRKİYE’M
- Türkiye, İran, Çin, Fas ve Tayland’la birlikte YouTube’a erişilemeyen ülkeler arasında.
- İran’da 2006’da ‘sosyal ve ahlaki değerlere aykırı’ olduğu gerekçesiyle geçici bir yasak uygulandı. Yasak sonradan kaldırılsa da 2009 seçimlerinin ardından tekrar uygulamaya kondu.
- Pakistan’ın 2008’de YouTube’u kapatma nedeni ‘İslami değerlere hakaret’ içeriğiydi. Danimarka’da yayınlanan Hz.Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasıyla alınan bu karar üç gün sürdü.
- 24 Ocak’ta Libya’da erişim engellendi: Ebu Salim’de öldürülen ailelerin görüntüleri ve Kaddafi’nin parti görüntüleri nedeniyle!

YouTube 655 gündür kapalı