Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

AKP kurmayları yatıp kalkıp :
- Biz halkın yüzde 50’sini temsil ediyoruz dese de... Gerçekler bu oranı doğrulamıyor...
AKP aslında seçmenlerin sadece yüzde 40 bucuğunu temsil ediyor... Nedenine gelince...
2011 seçimlerinde 52,8 milyon seçmen vardı. Bu seçimde geçerli oy 43 milyondu. AKP bu oyların yani geçerli oyların yüzde 50’ye yakınını aldı.. Ancak toplam seçmen sayısına bakılırsa AKP toplam seçmenin yüzde 40,5’ini temsil ediyor... Veya yüzde 40,5’i adına hareket ediyor diyelim... Elbetteki iktidar olmak için yeterli bir oran. Ama halkı ezmek için gerekçe değil.
Malumunuz demokrasi sadece çoğunluğun değil azınlığın haklarını da koruyan rejimdir.
Sözcü Hüseyin Çelik’i dinliyoruz dün ekranda... Hükümet hala olayı kavramış görünmüyor...
Özeleştiri yapacağı yerde sürekli kendi dışında suçlu arıyor.
Hüseyin Çelik meydana gelen tahribata ilişkin rakamlar veriyor. Eğer iktidar ateşe benzin dökmese bu tahribat olmayacaktı. Tabii hiç onu söylemiyor. Çelik uzun uzun rakamlar veriyor da... Can kayıplarından,yaralanmalardan, sakat kalan insanlardan hiç söz etmiyor. Bir geçmiş olsun,bir başsağlığı dilemiyor. Bu iktidar maalesef halkı ve demokrasiyi değil... Engin bir merhametsizliği temsil ediyor.

Marmaray ne oldu?
Marmaray projesi, Ulaştırma Bakanlığı’nın web sayfalarında da görüleceği gibi, Gebze ile Halkalı arasında bir banliyö tren hattı. Toplam uzunluğu 76 kilometre. Marmara Denizi’ni tüple alttan geçiyor... Maliyeti 5 milyar lirayı aşıyor. Temeli 2004 yılında atıldı. 2009 yılında açılması planlamıştı. Proje gecikti. Başbakan ve Ulaştırma Bakanı sık sık Marmaray’ın bu yıl 29 Ekim’de açılacağını söylüyorlardı...
Derken kısa süre önce Kazlıçeşme-Halkalı ve Haydarpaşa-Pendik arasında hat yenileme çalışmaları başlatıldı. Çalışmaların iki yıl süreceği açıklandı. Bu hatlar Marmaray’ın uzun parçaları... Peki 29 Ekim’de neyin açılışı yapılacak?
Dün aldığımız bilgiye göre 29 Ekim’de (Kadıköy) İbrahim Ağa ile Kazlıçeşme arasındaki 13,5 kilometrelik yeraltı bölümü hizmete girecek. Marmaray’ın tamamının bitmesi iki yıl daha alacak. Marmaray bitiyor demeçleri meğer hattın 13,5 kilometrelik bölümünü kapsarmış... Neden Marmaray’ın tamamı açılıyormuş havasını verdiler? O da iktidarın genel tavrı. Başbakan sık sık gecikmenin Yenikapı’da bulunan Bizans kalıntılarıyla ilgili olduğunu söylüyor. Haydarpaşa-Pendik hattının iki yıl gecikmesinin Bizans’la ne ilgisi olabilir? 6 yıllık gecikme hangi hatalardan kaynaklanıyor, bunların hesabını kim verecek?

Brezilya
Brezilya’da bizdekine benzer gösteriler aldı başını gidiyor. Orada gösteriler, şehirçi ulaşım fiyatlarına 5-10 sent zam yapılmasıyla başladı. Katılım azdı. Ancak askeri polis kitleye sert davranınca halk ayaklandı. Meclis işgal edildi. Gösteriler diğer şehirlere yayıldı.
Halkın rahatsızlığının baş sebebi gelir uçurumu ve fakirlik. Gösterilerde sık sık “Dünya Kupası istemiyoruz, eğitim ve sağlık için para istiyoruz” gibi pankartlar taşınıyor. Polis şiddetine karşı da şarkı bestelenmiş:
“Ne tesadüf, polis yok şiddet yok”...
Brezilya’daki gösterilerin de lideri yok, siyasi çizgisi yok. Cumhurbaşkanı Bayan Dilma Rousseff, “Bence gösteriler yasaldır ve demokrasinin bir parçasıdır. Protesto etmek gençlerin hakkıdır” diyerek gerilimi düşürüyor. Polis sertliği de bizimkinin yanında pek zayıf...

İstanbul Emniyet Müdürü “Polisler 40 saatte 4 saat uyudu” diyor.
“Devletten iş kapmak için yıllardır yandaş geçinen” otel sahipleri kapılarını polise açamaz mıydı?
***
Boğaz köprüsüne “Alevi katliamı yapmış olan” Yavuz Sultan’ın adının verilmesi üzerine
Abdullah Gül, “Başka bir projeye de Pir Sultan adı verilir” diyor.
Aynı şey mi? Biri katil, biri maktul!
Akif Kökçe


TOMA
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Kuğulu Park’ta Direngezi protestocularıyla beraber nöbet tutuyor. Orada toplu sohbetlere katılıyor. Bir ara bir gencin diğerine şaka yollu seslenişini duymuş:
- Ulan oğlum, şu abine söyle de bize biraz torpil yapsın, üzerimize su sıkarken fazla tazyik vermesin...
Meğer diğer gencin ağabeyi TOMA’lardan birinde görev yapıyormuş. Cevaben demiş ki:
- Nasıl söyleyeyim... 20 gündür telefonlarıma çıkmıyor. TOMA’nın yanına gittiğimde de beni tanımazdan geliyor...