Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1 Mart tezkeresinin reddinin 16. yıl dönümü nedeniyle, o gün Meclis’te ret oyu veren CHP’li milletvekilleri Ankara’da bir araya geldi. Gecede Onur Öymen duygulu bir konuşma yaparak hem Deniz Baykal liderliğindeki CHP milletvekillerini hem de o gün tezkereye ret oyu veren 100 dolayında AKP milletvekilini kutladı.

Meclis’ten dönen Mutabakat Muhtırası’na göre Amerikan askerleri 9 askeri üs kuracaklar ve 12 havaalanımızı kullanacaklardı. Bu askerlerden 23 bini Irak’a geçecek, 37 bini Türkiye’de kalacaktı. Onlar ne zaman Türkiye’den ayrılacaktı? 6 ay içinde ayrılırlar deniyordu ama bu konuda hiçbir açıklık yoktu. Onur Öymen şu hatırlatmada bulundu:

Haberin Devamı

“1953 yılında sona eren Kore Savaşı vesilesiyle gönderilen Amerikan askerlerinden 23 bini 66 yıldan beri hâlâ Kore’de bulunuyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Japonya’ya gönderilen Amerikan askerlerinden 50 bini hâlâ o ülkededir. Almanya’ya gönderilenlerden 33 bini hâlâ Almanya’dadır. Türkiye’de konuşlandırılacak askerlerin büyük bir bölümü ve kurulan üsler de çok muhtemelen ülkemizde kalıcı olacaktı.”

1 Mart tezkeresinin reddiyle Türkiye çok büyük bir badire atlattı. Resmen işgalden kurtuldu... Emeği geçenleri (bu arada hep unutulan ama varılan sonuçta büyük payı olan tezkere karşıtı mücadele vermiş yazar ve aydınları) yürekten kutluyoruz...

LİYAKAT...

Kadıköy Belediye Meclis üye adaylarının listesine bakıyoruz. Tanıdık bir isim yok. Kadıköy iskelesi ile Moda arasında yer alan Caferağa Mahallesi’nin 10 yıldır muhtarlığını yapan Zeynep Ayman ile konuşuyoruz. O da tanımıyor yeni adayları. Caferağa Mahallesi, Kadıköy’de elit kesimin yaşadığı 24 bin nüfuslu bir bölge. Acaba adaylar saptanırken muhtar hanımın tavsiyesi alınmış mı? Hayır... Caferağa bölgesinde Moda Gönüllüleri, Muhtar Meclisi ve kimi okulların mezun dernekleri vardır. Bölgenin sorunlarıyla ilgilenirler. Acaba adaylar belirlenirken kimse onlara bir şey sordu mu? Sormamış. Peki, neye göre belirlendi yeni meclis üye adayları? Akrabaların gücüne göre. Üyeler genellikle birilerinin akrabası, arkadaşı, eşi dostu. Buna da eş dost demokrasisi mi diyeceğiz? Galiba...

Haberin Devamı

DURAK

Antalya maratonuna katılan (50 yaş kategorisinde birinci olan) Mine Kılıç arkadaşımız mesajında şaka yollu:

- Türkiye’de demokrasi olan tek yer Antalya! diyor.

Çünkü havalimanına giden tramvay hattında “Demokrasi” diye bir durak varmış.

Antalya’da Demokrasi Meydanı’ndaki durağın adı böyleymiş.

Demokrasi Meydanı’nın adı nereden mi geliyor?

Siyasi yasakların uygulandığı 80’lerde Süleyman Demirel bu meydandan geçerek Antalya’ya sokulmamıştı. Sonradan adı Demokrasi Meydanı oldu...

BTS

Marmaray’ın Gebze-Halkalı hattı yani tamamı 10 Mart Pazar günü açılıyor.

İstanbul trafiğini hafifletecek önemli bir proje bu...

Ne var ki Birleşik Taşımacılar Sendikası BTS erken açılışa itiraz ediyor.

Personel eğitimi ve teknik hazırlıkların henüz tamamlanmadığını bildiren sendika açılışın ertelenmesini istiyor.

Bu uyarıya kulak verilmeli...

MOZ

Fıkra Afrika ülkesi Mozambik’ten geliyor.

Mozambik’te çok zengin bir adam şehirdeki yoksullardan kurtulmak istiyormuş. Çok yüklü miktarda kâğıt paranın üstüne zehir sürerek fakirlere dağıtılmak üzere bir yardım kuruluşuna göndermiş.

Haberin Devamı

Bir süre sonra şehrin valisi, 30 milletvekili ve yardım kuruluşunun yetkilileri zehirlenerek ölmüş.

Fakirlerden kimseye bir şey olmamış...