Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       Ankara Trafik Hastanesi doktorlarından Celal Kılıç'ın Almanya'da yaşayan kardeşi geçenlerde telefon ederek "Sivil Toplum Kuruluşları Rehberi" adlı kitabı bulup kendisine göndermesini istedi. Kılıç aradı taradı, sonunda kitabı buldu. Kardeşine göndermeden önce, "Bizde ne gibi sivil toplum kuruluşları varmış acaba?" diyerek içini şöyle bir karıştırdı; sonra da ilginç bulduklarını bize faksladı. Bizde ne gibi sivil toplum kuruluşları mı varmış? Buyrun:
       . Açık Sistem Kullanıcıları Derneği
       . Afrodisias'ı Sevenler Derneği
       . Aktif Balıkadamları Derneği
       . Doğuştan Kalça Çıkığı Araştırma ve Tedavi Derneği
       . Hale Hanımlar Derneği
       . Kayısı Araştırma, Geliştirme ve Tanıtma Vakfı
       . Mağara Araştırma Derneği
       . Mutfak Dostları Derneği
       . Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmanoloji Derneği
       . Türkiye Zeka Vakfı.
       . Uzaktan Eğitim Vakfı.
       . Zonta İş ve Meslek Kadınları Derneği.
       . Arzuhalciler ve İş Takipçileri Derneği.
       . Çorum Kalite Derneği.
       . Fukara Hayat Vakfı.
       . İzmir İnner Wheel Kulübü Derneği.
       . İstanbul Fetih Cemiyeti.
       . Kesikbaş Vakfı.
       . Topkapı Fukaraperver Cemiyeti.
       . Yaşamı Paylaşalım Kadıköy Kadın Grubu."
       . Adında "Savaş" sözcüğü geçen 16 sivil toplum kuruluşuna karşılık adında ""Barış" sözcüğü geçen sadece 6 kuruluş.

       Ziraat Bankası Genel Müdürü Selçuk Demiralp, arayarak bazı emeklilerin maaşlarını üç gün geç almaları konusunda açıklama yaptı. Sayın Genel Müdür, bütün şubelerin emekli maaşlarını ayın 1'inde bankamatiğe yerleştirdiğini, ancak bazı şubelerin bilanço çalışmaları dolayısıyla ayın 1'ini geçmiş olabileceklerini bildirdi. Genel bir gecikme söz konusu değil, bazı şubelerle ilgili bir aksaklık söz konusu imiş. Verdikleri bilgiden dolayı teşekkür ediyoruz.

       DSP Lideri Bülent Ecevit'in son yıllarda izlediği politikalar yer yer başarısız ve yanlış bulundu. Ancak atadığı kimi bakanlar başarılı oldu. Onların başında da Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay geliyor. Uluğbay, irtica merkezine dönüşmüş bir bakanlığı Cumhuriyet ilkelerine geri döndürmek için büyük çabalar sarfetti. 8 yılı hayata geçirdi. Elinden geldiğince çağdaş eğitime yönelik adımlar attı. Onurlu sınavı bu kadarla kalmadı. Tansu Çiller'in mal varlığı soruşturmasında doğru ve tavizsiz bir çizgi izledi. Şimdi Tansu Çiller eline geçen intikam fırsatını kullanmak istiyor. Uluğbay'ın tekrar Milli Eğitim Bakanı olmasını önleyerek aynı zamanda dinci tabana şirin görünme hevesinde. Ecevit, Çiller'e bu tavizi de verecek mi?
       İktidar uğruna gericiliğe teslim olacak mı? DSP'ye oy vermiş seçmen başta olmak üzere Cumhuriyet'e inanmış kitleler nefeslerini tutarak Ecevit'in kararını bekliyor. Umarız Bülent Bey, kendini inkar anlamına gelecek bu son tavizi vermez...

       Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bağımsız üyesi Muzaffer Saraç, benzeri görülmemiş bir kooperatif yolsuzluğunu aktarıyor bize... Adı, "Güven Başkent Yapı Kooperatifi"ymiş... Devamını Saraç'tan dinliyoruz:
       - Güven Başkent Yapı Kooperatifi, Ankara'nın en hızlı gelişen bölgesi Çayyolu'nda kurulu... Angora Evleri'nin hemen karşısında... Müthiş rant yapan bir yerde yani. Her üye bittiğinde 50 - 60 milyarlık villa sahibi olacak.
       - Kooperatife giriş ücreti de o ölçüde yüksektir...
       - Bu kooperatifte öyle şeyler yok! Ne doğru dürüst giriş parası söz konusu ne de astronomik taksitler... Bütün mesele işi koparıp üye olabilmekte...
       - Bilmece gibi konuşuyorsunuz.
       - Sadede geleyim o zaman. Efendim bu kooperatif geçenlerde Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri tarafından kuruldu. Kurulur kurulmaz da Ankara Büyükşehir Belediyesi, metrekaresi bugün 40 milyon lira civarında olan arsayı bu kooperatife metrekaresi 1 milyon liradan sattı!
       - Pardon, kim kime sattı?
       - Belediye Meclis üyeleri, belediyenin arsasını kendi kooperatiflerine sattılar.
       - Kendin pişir, kendi ye... gibi birşey yani?
       - Evet. Bu yapılan iş hem ahlaka aykırıydı, hem de "Belediye Meclis üyeleri kendilerine menfaat temin edecek karar alamazlar" hükmünü öngören Belediyeler Yasası'nın 66. maddesine... Bir süre sonra bu arsada villa inşaatları başlayacak. Her üyeye iki parsel düştüğü için, işi alacak müteaahhit, inşa edeceği her iki villadan birini kendisi alacak, ötekini üyeye verecek. Böylece üyeler hemen hemen hiç para ödemeden villa sahibi olacaklar.
       - Bu rezalete dur diyen çıkmadı mı Belediye Meclisi'nde?
       - 60 üyeden en az 55'i üye, kim dur diyecek ki?
       - Kendi adlarıyla mı girdiler koperatife?
       - Hayır... Temiz bir iş olmadığını bildikleri için güvendikleri kişileri kendi adlarına üye yaptılar kooperatife... Ama bunu yaparken aynı zamanda o kişilerden imzalı bir kağıt aldılar...
       Ankara Belediye Meclisi'ni kutuyoruz. Yağmacılıktaki başarıları için...
       ANAP'lısı, CHP'lisi, DYP'lisi, FP'lisi, DSP'lisi... Hep birlikte suyun başını iyi tutmuşlar anlayacağınız....



Yazara E-Posta: m.asik@milliyet.com.tr