Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hukukta ve siyasette “Belediye başkanının istifasının istenmesi” diye bir yöntem yok. Belediye Kanunu’na göre...

1. Belediye meclislerince başkanın bir yıllık faaliyetlerini kapsayan raporun yetersiz bulunarak kabul edilmemesi veya belediye başkanı hakkında verilmiş gensorunun nitelikli çoğunlukla kabulü halinde Danıştay’ın da uygun görmesi ile belediye başkanı başkanlıktan düşer...

2. Görevleriyle ilgili bir suç nedeniyle haklarında soruşturma açılan belediye başkanları kesin hükme kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir. Yerine kayyum atanır. Güneydoğu’da uygulama budur...

Haberin Devamı

AKP bu yollara gitmiyor. Amaç belediyeyi kayyuma değil yeni ve mutemet bir AKP’liye teslim etmektir. O yüzden tehdit ve baskı sürüyor. Bu satırlar yazılırken savcılar Melih Gökçek’e soruşturma hazırlığında idi. İstifa edenin ise yolsuzlukları affediliyor.

KILIÇ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Polonya dönüşü uçaktaki gazetecilere:

“Kılıçdaroğlu’nun ‘müftü nikâhı’na destek vereceğine inandığını” söylüyor.

Nitekim yanılmıyor. Nüfus yasası’nın müftü nikâhına ilişkin 6. maddesi önceki akşam Meclis’ten geçerken Kılıçdaroğlu ne görüşmelere ne oylamaya katılıyor. Oylamadan iki gün önceki grup toplantısında bir saat konuşuyor... Ama iki gün sonra oylanacak müftü nikâhına bir tek sözcükle olsun değinmiyor.

Kadınlar meydanlarda polis kuşatmasını göze alıp bas bas bu yasanın “Laikliğe, Anayasa’ya, Medeni Kanun’a, Cumhuriyet ilkelerine” aykırı olduğunu, şeriata gidişi hızlandıracağını haykırıyor. Kemal Bey bu kavramları ağzına bile almıyor. Müftü nikâhını kamuoyu önünde tek sözcükle bile eleştirmiyor.

Not: Bir de yalan dönüp dolaşıyor piyasada... Batı’da da nikâhı kilise kıyıyor deniyor. Oysa Batı’da örneğin Fransa’da belediye nikâh kıymadan kilise nikâh kıyamaz... Kilise nikâhının tek başına geçerliği yoktur...

KAZIK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Martı Projesi diye Kabataş’ta denize kazık çaktı. Sinan yapımı Molla Çelebi Camii’nin temelini çatlattı.

Üsküdar’da denizden yol geçirmek için kazık çaktılar.. Sinan eseri Şemsi Paşa Camii’nin önünde çatlaklar meydana geldi, inşaat durduruldu.

Haberin Devamı

Son haber... Belediye Eyüp sahiline de kazık çakmaya başlamış. Buradan Alibeyköy’e doğru tramvay hattı geçirilecekmiş. Prof. Zeynep Ahunbay diyor ki:

“Zemin darbeleri nedeniyle yayılan titreşimleri Haliç’in çamur zemini ileterek başka bölgelerde sıkışmalara neden oluyor. Buna bağlı çatlak ve çökmelerin olması kaçınılmaz...”

Kenti maalesef cehalet yönetiyor...

“Ayasofya’yı ibadete açacağız” dediler,

Ege’deki 18 adayı Yunanistan’a hediye edip, Yunan turizmine açtılar.

G.E

YÖK

Üniversiteye giriş sistemi YKS 12 Ekim’de ilan edilmişti.

Yeni sistem üzerinde eğitim uzmanları sözde bir yıl çalışmıştı.

Sistem bir hafta sonra değiştirildi.

Yepyeni sistem dün açıklandı.

Bu yeni sistemde de boşluklar var.

Yakın zamanda bunun da değişeceğine emin olabilirsiniz.

Sokrates, “Tek bildiğim, bir şey bilmediğimdir” demiş.

İktidar kadroları bir şey bilmediklerini de bilmiyorlar.

“Geri kalmış toplumlar sonucu suçlarlar. Sonucu değiştirmeye çalışırlar.
İleri toplumlar nedene odaklanırlar. Nedenleri değiştirmeye çalışırlar.”