Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov:

“Siz en iyisi gidin Şam ile doğrudan görüşün” derken ne demek istiyor... Şunu mu?

“Amerika’dan şikâyetçi olup bize yaklaştınız. Size Afrin’de destek olduk. Derken siz ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’la masaya oturup bir günde anlaştınız. Yayınladığınız bildirinin altına da “Stratejik ortak” diye imza attınız. ABD’nin stratejik planlarında biz baş düşman olarak görünüyoruz. Sizi ya bizden yana olacaksınız ya ABD’den yana. Eğer onlardan yana iseniz ben size sağladığımız desteği artık Şam’a izah edemem. En iyisi siz Şam ile doğrudan görüşün...”

Haberin Devamı

Ankara, hem ABD hem Rusya ile ilişkileri aynı düzeyde sürdürmenin imkânsızlığını herhalde görmüştür.

***

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dünkü basın toplantısının bir yerinde dedi ki:

“ABD ile ilişkilerde ihtiyatlı olmakla birlikte iyimseriz. Gerek ABD’nin YPG’ye verdiği desteğin sonlanması gerek bunların Fırat’ın doğusuna götürülmesi konusunda beklentilerimiz nettir.”

Emekli general Nejat Eslen soruyor: “Fırat’ın doğusunun da YPG’den temizlenmesi hedefimizden vaz mı geçildi? Türkiye Afrin’e karşılık Fırat’ın doğusunu ABD korumasındaki PYD’ye bırakacak söylentileri doğru mu?”

Şimdi de Alaçatı

Alaçatı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na 50 km uzaklıkta, son yılların parlayan tatil beldesi. Şu sıralar yapılmak istenen havalimanıyla gündemde. CHP milletvekili Haluk Pekşen o havalimanıyla ilgili bakınız ne diyor:

“Alaçatı’ya pist uzunluğu 750 metre olan, daha çok özel ve küçük uçakların kullanacağı sade bir havaalanı planlanmıştı. Sonra ne oldu bilinmez, proje bir anda dev havalimanına dönüştü. Adnan Menderes Havalimanı yüzde 50 kapasiteyle çalışırken adeta hemen yanı başına havalimanı inşa etmeye kalkmak hangi akla hizmettir? Daha vahimi, bu havalimanını yapacak olan firmaya yıllık 1.4 milyar euro ciro garantisi verilmek isteniyor. Tıpkı benzer garantiler
verilen ama hiçbiri tutmayan köprüler, tüneller, otoyollar gibi...”

İŞSİZ

Türkiye’de işsizlik büyük oranlarda. Genç işsiz sayısı iki kat fazla.

İşi olan! bir genç adam bize şunları söylüyor:

Haberin Devamı

- Benim sözde işim var. Bir AVM’de tezgâhtarım. Haftada 6 gün 10’ar saat çalışıp ayda 2000 lira alıyorum. Kendi başıma ev tutacak param yok o yüzden babamın evinde kalıyorum. Bu maaşla ev geçinmeyeceği için evlenemiyorum. Param yetmediği için kızlarla arkadaşlığı bile bıraktım.İşsizlere herkes üzülüyor ama bize üzülen yok. Bizim durum işsizlerden daha kötü. Onlar hiç değilse çalışıp yorulmuyor. Ben 10 saat çalışıyorum yine parasızım.

İKLİM

Çocuk tecavüzlerine karşı nihayet hükümet düzeyinde adım atıldı... Mevcut tablo korkunç; Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği’nin 2016 Çocuk İstismarı Raporu’na göre son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 artış kaydetmiş.

Tecavüzler son yıllarda neden şaşırtıcı şekilde arttı?

Bunun sebebi kuşkusuz yaratılan iklimdir.

Peki bu iklimin doğmasında rol oynayan gelişmeler nelerdir?

Kişileri tek tek cezalandırmak sorunu çözer mi? Sanmıyoruz...

Ortada toplumsal yapıdan kaynaklanan arızalar da var. Onları da çözmeliyiz...

Haberin Devamı

ŞEKER

“Cumhuriyet, yokluk içindeki yeni Türkiye’nin sınai kalkınmasını üç ‘beyaz’ın üzerine kurmuştu: Pamuk, şeker ve un. Sümerbank üç kuruş paraya gitti. Şimdi Türkşeker satılıyor. Bu yıl buğdayı ve unu da ithal ediyoruz.”

İsmail Saymaz