Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Milli Eğitim müdürlükleri okullara yazı göndererek 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere hediye yasağını hatırlattı, hediyenin sınırını da çizdi:

“Kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararının veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan... her türlü eşya hediye kapsamındadır.”

Hem 657 sayılı memurlar yasası hem etik yasaları memurların yurt içinde hediye almasını yasaklıyor. Yurt dışından asgari ücretin 10 katı değerinde hediyeye izin veriyor. Peki, memurlara model olması gereken politikacılar açısından durum nedir? Konuyu sorumuz üzerine CHP Ankara Milletvekili Murat Emir yanıtladı. Yasalarda milletvekili, bakan, cumhurbaşkanı gibi görevlilerin alacağı hediye değerini sınırlayan bir madde olmadığını belirten Emir, CHP grubu olarak çeşitli zamanlarda bu konuda kanun teklifleri verdiklerini belirterek, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“CHP Grubu olarak geçen yıl verdiğimiz son teklifte Cumhurbaşkanı ve TBMM üyelerinin aldıkları, değeri net asgari ücretin beşte birinden fazla olan hediyeleri TBMM Başkanlığı’na teslim etmelerini şart koştuk...”

Bu teklifler TBMM’de kabul görmemiş.

Oysa Batı demokrasilerinde, malumunuz, milletvekili ve hükümet yetkililerinin alacakları hediyelere birkaç yüz dolarlık tavan konuluyor. Bizde de benzer sınırlamalar konması iyi olmaz mı? Bizce iyi olur.

Oyunu kadına ver!

Konya’daki Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Mehmet Karalı tartışmalara yol açan bir tweet attı: “Aile hayatına yönelik bazı politikaları yanlış buluyorum. İyi bir çocuk yetiştirmek, iyi bir ev hanımı olmak, Bakan, Başkan veya başarılı bir iş kadını olmaktan elzemdir, seçimlerde kadınlara oy vermeyeceğim.”

Sayılara baktık; kadınlar zaten belediye seçimlerinde bekledikleri oyu alamıyor. 2014 seçim sonuçlarına göre; 1397 belediye başkanlığından 40’ı (% 2,8), 20.498 belediye meclis üyesinden 2.198 ‘i (% 10,7) kadın... Meclis’te kadın oranı daha fazla; yüzde 17... O yüzden yerel seçimde kadınlar özellikle desteklenmeli.. (NOT: Yukarıda adı geçen, bu sakat görüşün sahibi dün akşam saatlerinde dekanlıktan istifa etti. İsabet buyurdu...)

Haberin Devamı

TÜİK

Sosyal medyada paylaşılan bir gönderide Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hane halkı bütçe anketini cevap vermek istemeyen bir kişiye 1322 TL ceza kestiği iddia edilmişti. Cezanın “Namaz kılıyor musunuz?” sorusuna Gülsüm Akkaya’nın cevap vermek istememesi üzerine kesildiği iddia edilmişti.

Teyit.org adlı internet sitesi iddiayı araştırmış. Namaz kılıyor musunuz, diye bir soru yokmuş. Ancak haberin gerisi doğru. Mevcut kanuna göre TÜİK tarafından yapılan anketler ve sayımlar sırasında geçerli mazereti olmaksızın bilgi vermekten kaçınanlara idari para cezası uygulanıyormuş. Aklınızda bulunsun...

KOCAMAZ

MHP’li Mersin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz partisi tarafından yeniden aday gösterilmeyince MHP’den istifa etti.

MHP, Kocamaz’a ateş püskürdü, falan filan... Aslında seçim öncesi ve seçim sonrası parti değiştiren vekil veya başkan çok görülür. Geçmişte böyle parti değiştiren bir siyasiye “Yaptığın ayıp değil mi?” demişler. Cevabı şu olmuş:

Haberin Devamı

- Oy veren seçmenler de seçimden seçime parti değiştirmiyor mu?

BAHÇE

İstanbul’da 5 millet bahçesi açıldı. Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açılışlar televizyonlardan geniş şekilde duyuruldu... Cumhurbaşkanı Erdoğan 5 millet bahçesinin toplam 1.5 milyon metrekare büyüklüğünde olduğunu anlattı.

Beylikdüzü’nde yaşayan CHP’li bir dostumuz dedi ki:

- Beylikdüzü’nde Başkan Ekrem İmamoğlu 1 milyon metrekarenin üzerindeki “yaşam vadisi”ni etap etap açıyor. İstanbul’un en büyük parkı burası. Ne var ki CHP bu tür başarıları bir türlü anlatamıyor. Oysa partinin yerel seçimlerde en büyük kozu bu tür başarıların duyurulması olacaktır.