Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sunay Akın’ın “Kalede 1 Başına” adlı kitabı İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıktı. Kaleciler malum; futbol takımlarının en talihsiz bireyleridir. Kaleciler gol atmaz, tribünleri ayağa kaldırmaz. Kaleci iyi kurtarış yapınca biraz alkış alır ama gol yiyince bütün günahları kendi kalesinde bulur. O adam takımı gol atınca bile tam sevinemez. Kendini rakip kalecinin yerine koyar, onun üzüntüsüne ortak olur.

Aziz Sancar’dan Yaşar Kemal’e, Fecri Ebcioğlu’na nice ünlüler giymiştir o kazağı... Gençliğinde Hasköy’de kaleci oynamış olan Sunay Akın, tatlı ve acı çizgileriyle kalecilerin dramını anlatıyor kitabında. Bir tarihte... Trabzon karması Samsun’da oynanan turnuvadan otobüsle geri dönmektedir. Finale kadar yükselen takım, berabere biten maç sonrasında penaltı atışlarıyla 6 - 5 kaybettiği için, otobüste kimsenin ağzını bıçak açmaz. Gecenin karanlığında yol alan otobüsün arka koltuğunda uyuyan kaleci Mehmet Kulaksızoğlu aniden üç koltuk yanında oturan teknik direktör Özkan Sümer’in kucağına doğru uçar. Trabzon’un futbol dehası Özkan Sümer irkilir:

Haberin Devamı

- Ne oldu oğlum?

- Hocam, rüyamda penaltı olduğunu gördüm ve atladım.

Bu yanıt üzerine Özkan Sümer merakla sorar: - Kurtardın mı çocuğum?

- Hayır, hocam, gol oldu.”

Özkan Sümer o zaman içini çeker:

- Ah be oğlum bari rüyanda kurtarsaydın!

PEMBE ŞAFAK

Onun okuldaki unvanı Pembe Şafak idi. Çünkü bir Kızılderili prensesini andırırdı... En ön sıranın başında oturur, pür dikkat dersi dinlerdi. Sınıfın en devamlı öğrencisiydi. Tek bir dersi kaçırmazdı. Mülkiye birinci sınıfından arkadaşımız Hüner Tuncer daha sonra Dışişleri Bakanlığı’na girdi, uzun yıllar diplomat olarak yurt dışında bulundu. Siyasal Bilgiler ve ODTÜ’de tarih dersleri verdi. Son yıllarda ise çok değerli kitaplar yazıyor... Son eseri iki ciltten oluşan toplam 1300 sayfalık Türk Dış Politikası... Birinci cilt Osmanlı’dan Cumhuriyet’e (1789-1920), ikinci cilt Cumhuriyet Dönemi (1920-2002) başlığını taşıyor.

Hüner Tuncer arkadaşımız bugün saat 16.00’da Kadıköy Moda’da Tarihçi Kitabevi’nde bir konferans verecek. Kitaplarını imzalayacak. Tarih meraklısı herkes davetlidir...

Haberin Devamı

EVROPA

AB ile ilişkiler iyi gitmiyor... AB, Türkiye ile ilişkileri askıya almak üzere... Eğer Avrupa’nın hatrına 4 milyon sığınmacıyı barındırmıyor olsak, ilişkiyi çoktan keseceklerdi. Türkiye’ye gelince, bizim de üyelik için samimi çaba gösterdiğimiz söylenemez. AB sürecimizi Prof. Doğan Kuban pek güzel özetler:

“Ömürlerinde hiçbir zaman Avrupalı gibi düşünmemiş ve düşünmek de istemeyen insanların Avrupa Birliği’ne girmek istedikleri garip bir çağda yaşıyoruz.”

NOT: Bilge adam Doğan Kuban’ın “Umutsuzluk Yakışmaz”, “Çağdaşlaşma Sancıları” ve “Gelecek” adlı kitaplarını çağı anlamak isteyenlerin özellikle okumasını tavsiye ederiz.

KİTAP

Kitap okumak sizi daha inandırıcı yapar... “Bir yerden duymuştum” yerine, “Bir yerde okumuştum” derseniz, o söylediğiniz söz daha inandırıcı olur.

Montaigne

BOPBİP

Bugün kitap günümüz. İşte bizi içinde bulunduğumuz coğrafyanın çıkmazlarında dolaştıran bir kitap:

“Ruh İkizleri...”

Haberin Devamı

Nedir bu ikizler? BOP ve BİP... Yani Büyük Ortadoğu Projesi ile Büyük İsrail Projesi... E. General Engin Alan kitabında:

“Yurdumun insanları, ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi’ni öğrenmeden ülkemizde bugün olanları ve yarın olacakları anlamakta zorlanacaklardır” diyor. Alan’a göre “Türkiye adeta BOP ve BİP’in kilidi... Proje sahipleri bu kilidi açmak için her yolu deniyorlar ve denemeye de devam edecekler...” Uyanık olabilmek için bilgili olmalıyız...