Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkmenistan devleti, vatandaşlarımıza vize vermiyor. Türkmenler ise Türkiye’ye ellerini kollarını sallayarak girdikleri gibi rahatça iş tutup çalışıyor.

Bunları yazmıştık.

Bir okurumuz farklı bir örnek veriyor:

- Bendeniz 11 yıl Umman Sultanlığında çalıştım. Ayrıca

BAE, Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn ve Kuveyt hakkında da bilgi sahibiyim. Biz bu ülke vatandaşlarına Türkiye’nin her yanında her türlü gayrimenkul satışını yapıyoruz. Bir Arap Bodrum’da villa, İstanbul’da rezidans, Haymana ovasında arsa alabiliyor. 250 bin dolarlık emlak alırsa vatandaşlık da kazanabiliyor. Oysa bir Türk bu ülkelerde sadece devletin gösterdiği “sitelerde” (dikkatinizi çekerim, bölge bile değil) ev alabilir. Üstelik o işaretlenen yerlerde de 2 + 1 daire nerede ise İstanbul’da 250 m2 lüks

Haberin Devamı

daire fiyatınadır.

Canlı örnek; Umman’ın başkenti Muskat’ta izin verilen 2 site var. Burada 2 + 1 daireyi bugünkü kur ile ancak 1,800,000 TL karşılığı alabilirsiniz. Üstelik ülke sultanlık olduğu için, 70 küsur yaşındaki sultan bugün vefat etse ve yerine gelecek kişi “yabancıları tanımıyorum, her şey bizimdir” dese, hakkımızı arayacak bir mecra yok.

Peki nerede mütekabiliyet?

ARI BEY

İrlandalı yazar Jonathan Swift’ten küçük bir hikaye...

Adamın teki bir meyve ağacının tepesinde duran içi bal dolu küçük bir şişenin içine bir arının sürünerek girmek üzere olduğunu görünce ona şöyle demiş:

- Seni gidi aptal seni... Aklını mı oynattın...Görmüyor musun senin gibi yüzlerce arı şişenin içinde ölü yatıyor?

Arı bey bu sözlere şöyle cevap vermiş:

- Bu uyarıyı başkası yapsa anlardım ama siz insanlardan gelince anlamı olmuyor. Siz başkalarının aptallıklarından ders çıkarmadığınız gibi uyarılara da kulak asmazsınız. Ben şu şişenin içine defalarca düşüp şans eseri kurtulsam ve sonra tekrar girmeye çalışsam, ancak o zaman size benzerdim.

PLAN

Uygulama malum... Yerel yönetimlerin reddettiği bir proje Ankara’dan gelen emirle kabul ediliyor... Yerel yönetimin vermediği imar izni Ankara’dan veriliyor.

Böyle durumlarda, yerelde yaşayan halk da Ankara’nın kararına muhalif kaldığı takdirde belediye yönetimi nasıl tavır takınacak veya takınmalı? Seçim kampanyasında bu konuya değinen pek olmadı...

Haberin Devamı

İkincisi... Ankara bazı belediye başkanlarını istifaya zorladığı veya görevden aldığı takdirde muhalefet partileri nasıl tavır takınacak? Bu konuda bir ortak tavır da belirlenmedi.

Şehir Plancıları Odası bu iki konuda kısa sürede tavır belirlenmesini öneriyor.

ANLAM

Bazı haberler vardır ki, bizim bunları algılamamız zordur!

Mesela...

Bulgaristan Adalet Bakanı Tzetzka Tzaçeva ile Spor Bakan Yardımcısı Vanya Koleva, Sofya’daki lüks binalardan birinden daire almışlar. Yolsuzluk Komisyonu, “Bu dairelerin normal fiyatı sizin ödediğinizin çok çok üstünde, dolayısıyla siz nüfuzunuzu kullanarak kendinize haksız menfaat temin ettiniz” demiş. Bunun üzerine söz konusu iki kişi görevlerinden istifa etmiş.

Bu kadar önemsiz bir şey için neden istifa etmişler? Biz bunu anlamakta zorluk çekeriz!

Ancak Bulgaristan’ın demokrasi yolunda güzel adımlar attığını inkar edemeyiz...

Haberin Devamı

FORMÜL

Yeni Zelanda Başbakanı Andern bize terörle nasıl mücadele edileceğini bir kez daha öğretti.

Bunun tek bir yolu var...

- Teröre karşı olan bütün kesimleri, dinsel, etnik ve ırksal kimliklerine bakmaksızın tek cephede toplayacaksınız.

- Terör politikalarını iç siyasette tartışma konusu yapmayacak, kimseyi teröristlerin tarafına itmeyeceksiniz...

- Terör ve teröristle masaya oturmayacak pazarlık yapmayacaksınız.

- Teröristi ve onu destekleyenleri yalnızlaştıracaksınız.

- Kanunları tam uygulayacak teröriste sığınacak mazeret bırakmayacaksınız.