Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu seçimde muhtarlığa büyük rağbet var... Kadıköy’ün 21 mahallesinden biri olan Caferağa’nın 10 yıllık muhtarı Zeynep Ayman’la konuşuyoruz:
- Muhtarlığa ilgi çok büyük görünüyor...
- Evet geçen seçimlere oranla ilgi büyük. Örneğin bizim mahallemizin ben dahil 4 adayı var.
- Muhtarlık bol paralı, çok nüfuzlu bir iş anlaşılan...
- Yok canım... Ayda topu topu 1900 lira ödeneğimiz var. Köy muhtarlarının aksine mahalle muhtarlarının hemen hiçbir yetkisi yok... Ek geliri de yok.
- Peki neden bu ilgi?
- Cumhurbaşkanı yaptığı konuşmalarda muhtarlığı yüceltiyor. Kaymakamlara, belediye başkanlarına emir verecek bir konuma yükseltiyor. Bunun yarattığı psikolojik bir ilgi olabilir...
- Yetkisi yoksa muhtar ne iş yapıyor? Siz 10 yılda neler yaptınız?
- Muhtar mahalle halkıyla yakın ilgi kurar, mahallenin sorunlarını tespit eder, bunları kaymakamlık, valilik, belediye, anıtlar kurulu gibi kurumlara aktararak çözüme aracılık eder... Ben onu yapıyorum.
- Bu çabalarınızda başarı şansı ne oluyor?
- Eğer mahalle halkı sorununa sahip çıkar, muhtara destek oluşturursa sorunların çözüm şansı artar. Bürokrasi ve iktidarı en çok kamuoyu baskısı etkiliyor. Mahallenin aktif katılımı çözüm için önemli şart... Yoksa fazla kulak asmıyorlar...

Haberin Devamı

Sandığa giderken...

Yıllar önce Ankara Sanat Tiyatrosu’nda büyük bir başarıyla sahnelenen “Ayak Bacak Fabrikası” adlı oyunda bir de öküz vardı. Öküz rolündeki Tunca Yönder oyun boyunca şu sözü tekrarlıyordu:
- Öküzlerin öküz gibi yaşadığı bir yere gitmek istiyorum...
Bizler de insanların insan gibi yaşadığı kentler istiyoruz.
Rezidanslara göre düzenlenmiş kent yaşamı değil... Otomobillere göre planlanmış ulaşım sistemi değil. İnsanların eğitim, kültür, meslek, doğa, spor, dinlenme ihtiyaçlarına göre şekillenen kentler hayal ediyoruz. Şehir rantıyla köşeyi dönmenin artık gündemden çıkarılmasını talep ediyoruz... Yarın sandığa bu bilinçle gitmek, daha sonra bu taleplerin takipçisi olmak, hem kendimize hem demokrasiye saygımızın gereğidir...

MÜHÜR

Haberin Devamı

Bu seçimde mühürsüz oylar yine geçerli mi?
Soruya Avukat Oya Güner Toprak cevap veriyor:
- Kanuna göre kural olarak mühür hala gerekli... Müşahitler ve Sandık Kurulu Üyeleri 06:00’da sandık başında olup mühürlerin basılmasını sağlamalı... Eğer yapılmazsa kayda geçirmeli.
Seçmenler mühür yoksa mühür gereğini kurula hatırlatmalı. Sonuç alamazlarsa durumu tutanağa geçirtmeli...

ALSAT

Seçim öncesi döviz tırmanınca spekülatörler (hızlı alım satım yaparak fiyatı etkileyenler) suçlu sandalyesine oturtuldu. Ülkemizde genel olarak spekülasyon suç veya kural dışı işlem gibi algılanıyor.
Peki gerçekten suç mu? Bakın Wikipedia ne yazıyor:
“Spekülasyon bir suç değildir. Aksine borsalar ve piyasaların varlık sebepleri insanları spekülasyon yapmaya davet ederek ve onları bu yönde teşvik ederek her menkul kıymetin hak ettiği fiyata (ya da değere) ulaşmasını sağlamaktır.”
Özetle: Liberal düzeni seçmişseniz spekülasyona da oyunun kuralı olarak razı olacaksınız.

SPOR

Miliyet’in Yılın Sporcusu yarışmasında yılın takımı seçilen Vakıfbank Voleybol Takımı kaptanı Melis Gürkaynak, teşekkür konuşmasında sözlerini “Atatürk’ün Kızlarıyız” diyerek tamamlıyor. Salon alkıştan inliyor.
Atatürk de sporcunun böylesini severdi...