Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere bazı CHP üst düzey yöneticileri 7 Haziran seçimleri için yüzde 30’ları hatta 35’leri telaffuz ederken ayağı yere basan kimi milletvekillerinin tahmini yüzde 24 -26 arasınde bir yer idi. O milletvekillerinden Ali Rıza Öztürk, bu tahminini 4 Haziran günü Grup Başkanvekili Engin Altay’a, hemen ertesi gün de bir diğer Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’ye attığı mesajlarda açıkça dile getirmişti. Dün pek çok kişiyle takım elbisesine iddiaya girdiğini ve 5 - 6 elbise kazandığını anlatırken neden böyle düşündüğünü şu sözlerle izah etti:

Haberin Devamı

“Evet, CHP değişiyor, dönüşüyor. Ama olması gereken yönde, yani bu partinin omurgasını oluşturan Atatürkçü’lerin istediği ve beklediği yönde değil, tam tersi yönde. Dışarıdan dinci, Kürtçü, liberal isimler ithal edip onları liste başlarına koyarak onların geldiği tabandan oy devşirileceği umudu beklendiği gibi fos çıkmıştır. Dahası, o isimler partiye oy kazandırmadığı gibi oy kaybettirmişlerdir. Seçmen genel başkana güvenmemiş, inanmamıştır. Sadece emekliler inanmış olsa 11 milyon emekli bizi iktidara taşırdı. Bu gidişle ben daha çok takım elbise kazanırım ama parti kaybetmeye devam eder.”

EŞKİ

Ortadoğu’da en yakın ve dost bilinen ülke hangisi?
Kuşkusuz Katar ile Suudi Arabistan... Suudiler bir nevi stratejik ortak. Esad’a karşı da birlikte hareket etme kararı aldık. Hal böyleyken The American Interest’te ilginç bir haber göze çarpıyor... Buna göre Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki görüşmelerde Suudi General Enver Macid Eşki, iki eski düşman arasında işbirliği başladığını söylüyor. Ortadoğu için yedi maddelik bir plan öneriyor... Ve... Irak, Türkiye ve İran topraklarında oluşacak bağımsız bir Kürdistan kurma çağrısı yapıyor... Suudiler hem İran’a karşı İsrail’le stratejik ortaklık kuruyor, hem de onlarla birlikte Türkiye’yi parçalama senaryosu yazıyor!
İşte AKP dostları!
AKP tek başına iktidar için muhalefet partilerinden 18 vekil arıyormuş!
Muhalefet niye duruyor? Onlar da AKP’nin içinde yolsuzluğa karışmamış vekilleri toparlasın…
Akif Kökçe
AYDIN
Arkadaşımız Fahrettin Fidan dün Meclis’te CHP’nin çiçeği burnunda milletvekillerinden Antalya milletvekili Prof. Mustafa Akaydın’la konuşurken bir ara sordu.
- Partinizin üst yönetimi AKP ile koalisyona sıcak bakıyor görüntüsünde... Sizin görüştüğünüz Antalyalı partililer ne diyor bu konuda?
- Son birkaç gün Antalya’yı ilçe ilçe dolaştım. Tabanımız AKP ile koalisyona şiddetle karşı çıkıyor.
Bu konuda CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın da bir açıklaması var:
- 27 milyon insanımız AKP dışındaki partilere oy verdi o zaman onları göndermek bizlerin, 3 partinin boynunun borcudur. AKP ile yol arkadaşlığına başlayacak parti ilk seçimde baraj altına çakılacaktır.
Kürt devletçiği
YPG militanları ile IŞİD arasındaki savaşa ABD uçaklarının katılmasıyla sınırımızın hemen dibindeki Tel Abyad’da hayat cehenneme döndü. Kaçan Türkmen ve Arap halk Akçakale sınırına yığıldı. Yaşanan dramı televizyonlardan gün be gün izliyoruz.
Suriye Türkmen Ulusal Hareketi partisi Başkan Yardımcısı Tarık Sellu, YPG militanlarının Tel Abyad beldesine bağlı dört Türkmen köyünü; Sirt, Bilal Cete, Bab Al Hava ve Dedeler’i kontrol altına aldığını açıkladı. Dört köye komşu Hammam, Türkmen beldesi Türk sınırına ve Tel Abyad’a göç ettiklerini sözlerine ekledi. Tarık Sellu, YPG’nin kontrol altına aldığı köylerden Türkmen nüfusu boşaltmayı ve Kürtleri yerleştirmeyi hedeflediğini ekledi.
Bölge uzmanı Cahit Dilek diyor ki:
- Türkmenlerin zorla göç ettirildiği bu bölge PKK / PYD açısından kritik önemde. Çünkü PKK’nın kanton yönetimi ilan ettiği Ayn el Arab (Kobani) ile Afrin arasında kalıyor. Eğer bu bölge de PKK’nın kontrolüne geçerse Suriye’nin kuzeyindeki PKK’nın kontrolündeki bölgeler arasında coğrafi bütünlük de sağlanmış olacağından özerk Kürt bölgesi yani PKK devletçiği ilanı daha da kolay hale gelmiş olacak.
Sonuç: Yanlış ve sonu hesap edilmeyen politikalar Türkiye’yi çıkmaza soktu. Olaylar artık dışımızda gelişiyor. Ve kucağımızdaki göçmenlerden oluşan 2 milyonluk Yeni Suriye giderek büyüyor...