Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TÜSİAD, terör sorununun çözümüyle ilgili öneri üzerine öneri getiriyor. Bazıları yerinde ama bazıları da uçuk - kaçık...
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, kendilerine:
“Toplumun tümü için konuşma hakkını nereden buluyorsunuz?” sorusu sorulduğunu belirterek, yanıtını şu rakamlarla veriyor:
- Kurumlar vergisinin % 90’ını TÜSİAD üyeleri ödüyor.
- Kayıtlı istihdamın % 50’sini TÜSİAD üyeleri yaratıyor.
- Enerji dışı ithalat ve ihracat’ta TÜSİAD üyelerinin payı %85.
- Türkiye’de kamu dışı üretimin yüzde 65’i TÜSİAD üyeleri tarafından yapılıyor.
Bunlar güzel rakamlar. Okurumuz Ercan Düz, biraz da bu rakamlardan cesaret alarak:
- Bu konuda benim de TÜSİAD’a bir önerim var, diyor....
- Nedir?
- Terörün başta gelen sebeplerinden biri işsizlik ve ona bağlı yoksulluktur, demiyor muyuz? TÜSİAD da bu görüşü benimsemiyor mu? O halde benim kendilerine önerim, ilk başta kâr - mar düşünmesinler... Acilen bölgede yatırım seferberliği başlatsınlar. Verdikleri rakamlara bakılırsa kısa zamanda bölgede binlerce, hatta on binlerce insanın çalışacağı onlarca fabrikayı rahatlıkla kurabilirler. Bunu yapsınlar, ben garanti veriyorum, terör çok ciddi zemin kaybeder. Bunun en somut kanıtı da Lice’dir. Toprak Holding’in açtığı fabrikadan sonra terör olaylarında Lice’nin adının neredeyse hiç geçmediğini hatırlatmak isterim.”
Evet Sayın Ümit Boyner... Başkasına fikir vermek yerine kendinize görev vermeye ne dersiniz?

Haberin Devamı

Soru: Yandaş basının mahkemelere bakış açısı nasıl?
Yanıt: Sayısal ve duygusal... Örneğin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ni seviyor, 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ni sevmiyorlar...
Haldun Ertem

Abdullah Gül, “Şiddet şiddetle çözülmez” demiş.
Beylik laflarla çözülür mü peki?
Fahrettin Fidan

Alıç ağacı...
Caner Aktaş, gazeteci arkadaşımız Alaattin Aktaş’ın oğlu. Geçenlerde tanıştık Caner’le. Yakışıklı, zeki bir genç. Sohbet arasında bitki sistematiği konusunda lisans üstü eğitim yaptığını anlattı. Üniversitede akademisyen olmayı amaçlıyormuş. Nereden aklına geldi böyle bir konu deyince:
“Lise yıllarımda bir kitap okumuştum, dedi, Alıç Ağacı ile Sohbetler... O kitabı okuduktan sonra biyoloji ve botaniğe (bitki bilimi) merak sardım...”
Hani uçsuz bucaksız araziler üzerinde tek başına bir ağaç görürsünüz zaman zaman. İşte o alıç ağacıdır. Gizemli bir ağaçtır. Meyvesi muşmulaya benzer. Çiçeğinin kimi hastalıklara iyi geldiği söylenir.
TÜBİTAK yayınlarından çıkan bu kitap sadece 7.5 lira... Yazarı artık hayatta olmayan bir ziraatçi; Hikmet Birand... Kitap ülkemizin havasını, suyunu, toprağını, tohumunu, çiçeklerini, ağaçlarını, meyvelerini, sebzelerini, doğasını anlatıyor... Özellikle gençler mutlaka okumalı.

Haberin Devamı

Bilgeye soru...
Bilgeye sormuşlar:
- Dünyada en güzel şey nedir?
- Sevmek, demiş...
- Peki sonra?
- Sevilmek, demiş.
- Peki sevmek neden sevilmekten önce geliyor?
- İnsan sevdiğinden emindir ama sevildiğinden o kadar değil!

* Sigara tekelleriyle kahvehaneciler Danıştay’ın bir kararını da arkalarına aldılar, sigara yasağını delmek için bastırıyorlar. Yasağı deldirmeyelim.
Eskisi gibi zehir solumayalım...

Haberin Devamı

Manço Müzesi
Eşsiz sanatçı Barış Manço’nun 11 yıl önce aniden ölmesi üzerine borçları sorun yaratmıştı. Halk Bankası hem Barış’ın Moda’daki evini hem Bodrum’daki Manço Tatil Köyü’nü haczetti. Aile çok zor günler hatta yıllar geçirdi. Hayat onlar için yeni yeni düzeliyor. Bu arada bir rüyaları gerçek oldu... ‘Barış Manço 81300 Moda’ adresli köşkleri Kadıköy Belediyesi’nin maddi katkılarıyla müzeye dönüştürüldü. Resmi açılışı geçen hafta sonu yapıldı. Oyuncak Müzesi’nin kurucusu Sunay Akın’ın danışmanlığında sahne tasarımcısı Ayhan Doğan’ın katkısıyla çok hoş bir müze ortaya çıktı. Ziyaretçiler müzeyi her gün 1 TL mukabilinde ziyaret edebilir, Barış’tan hatıra kalan diş fırçasından antika oda takımlarına, yüzüklerinden kaftanlarına kadar tüm eşyasını görebilir, alt kattaki küçük kafeteryada Barış’ın şarkılarını dinleyerek yorgunluk kahvesi içebilirler... Müze, öğrencilere ücretsiz. Köşkün sahibi olan Halk Bankası, binayı Kadıköy Belediyesi’ne aylığı 3 bin liraya kiralamış. Müze Müdürü (Sırma Çelik Hanım) ve güvenlik görevlilerinin maaşlarını da belediye ödüyor. Bizce en kısa sürede bir müze vakfı kurulmalı, Halk Bankası da bu tarihi mekânı vakfa bağışlamalı. Milyonların duygu dünyasına unutulmaz besteler, olağanüstü nameler armağan etmiş bir büyük sanatçıya karşı “Halk”ın bu kadar bir jesti olmalıdır...

Ülkü müzesi
Atatürk’ün manevi kızı Ülkü (Adatepe), Barış Manço Müzesi’nin açılışına gelmişti. Kısaca söz aldı. Atatürk’ten kalan hatıra eşyaları için bir müze yeri göstermesini istedi belediyeden. Kadıköy belediye Başkanı Selami Öztürk, yeni bir müze oluşturma göreviyle karşı karşıya.

Erdoğan siperdeki görüntüsünün Atatürk’le kıyaslanmasını istiyor.
Nasıl olur? Atatürk cepheye fotoğraf çektirmek için değil, düşmanla savaşmak için gitmişti...
Gülhan Elmas