Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Milletvekili listelerinde en büyük sürprizler CHP’de yaşandı. Bazı isimlerin neden dışlandığı, bazılarının hangi nitelikleriyle listeye girdiği anlaşılamadı.
Atilla Kart gibi çalışkan bir isim, Erdal Aksünger gibi bir bilişim uzmanı, Güldal Mumcu gibi usta bir yönetici, Ali Özgündüz gibi çalışkan bir hukukçu, Hurşit Güneş gibi bir iktisatçı neden kontenjan listesinin dışında kaldı? Anlaşılamadı. Eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın liste dışı kalması keza şaşırtıcı oldu. Oran’ın çevresi dün Genel Başkan’ın ona kontenjan umudu verdiğini Umut Oran’ın bu yüzden ön seçime gitmediğini anlatıyordu. Oran çalım yemişti. Kadınlara öncelikten söz edilirken Kadın Kolları Başkanı Hilal Dokuzcan’ın liste dışı bırakılması sürpriz olmuştu.
Hatay’da Mehmet Ali Ediboğlu gibi nitelikli isimler liste dışı kalırken Grup Yorum’un eski solistinin hangi nitelikleriyle listeye girdiği de anlaşılamadı.
Elenen bazı isimlerin tabanı olmadığı gerekçe gösterildi. Oysa Mehmet Bekaroğlu veya Sezgin Tanrıkulu gibi isimlerin de tabanı yok.. Ama el üstünde tutuluyorlar.
Bu arada Gürkut Acar, Melda Onur,Osman Korutürk, Kadir Gökmen Öğüt, Turgut Dibek gibi çalışkan isimler de ön seçimlerde elendi.
Hem ön seçim hem kontenjan listelerinin düzenlenmesinde Gürsel Tekin’in etkili olduğu genel kanaat...
CHP, yarım yol ileri...

Haberin Devamı

Genç’siz Meclis!
Dile kolay; tam 34 yıldır Meclis’te. 1981’de, 12 Eylül darbecilerinin oluşturduğu Danışma Meclisi’ne üye olarak girdiğinde doğan çocuklar bugün 34 yaşında. 1982 Anayasası’na “hayır” oyu verip Danışma Meclisi’nden istifa ettikten kısa bir süre sonra bu kez Tuncelililerin oylarıyla aynı Meclis’e yeniden döndü. 18, 19, 20, 21, 22, 23 ve şimdiki 24’üncü dönemlerde hep Meclis’te oldu. Bir süre önce ciddi bir rahatsızlık geçirdi. Tedavisini halen Amerika’da sürdürüyor. Bu arada yeniden adaylık için başvurdu, ancak başvurusu kabul görmedi. Buna rağmen morali iyi, çünkü en azından tedavisi olumlu sonuçlar vermeye başladı.
TBMM, 34 yıldan sonra ilk defa bu yıl Kamer Genç’siz açılacak.

Haberin Devamı

Adayların oku’ması!
Yapılan bütün araştırmaların, çıkan seçim sonuçlarının gösterdiği üzere... Eğitim düzeyi yüksek seçmenlerin birinci tercihi CHP. Nitekim AKP’li bakanlardan biri, “Seçmenlerin eğitim düzeyi yükseldikçe CHP’nin oyu artıyor, bizimki azalıyor” sözleriyle bu gerçeği itiraf etmişti.
Bu bahsi niye açtığımıza gelince... CHP sözcüsü Haluk Koç’un dünkü basın toplantısında verdiği bilgiye göre CHP milletvekili adaylarının 354’ü üniversite, 45’i yüksek lisans mezunuymuş. Geriye kalanlar mı? 83’ü lise, 15’i ortaokul, 18’i ilkokul! Yani neredeyse her beş adaydan biri lise ve altı eğitimli.
Genel Merkez ve üyeler tercihlerini böyle yapmışlar demek. Ne diyelim!

FIRSAT
Savcı Selim Kiraz’ın öldürülmesi hükümetin bir dizi ihmalinin sonucuydu. Ama iktidar ve yandaş medya ustaca hedef saptırdı. Hedefe avukatları, CHP’yi, Alevileri, medyayı, özellikle Doğan medyasını oturttular. Bu arada Fenerbahçe’ye yönelik dehşet verici saldırı şans eseri ölümsüz atlatılmayıp amacına ulaşsa ülke sarsılacak, iktidar bu faciadan da kim bilir ne yararlar sağlayacaktı. AKP acı ve kanlı olayları özgürlükleri kısmak, muhalifleri ezmek için fırsata dönüştürüyor. Önceki günkü Facebook, Twitter yasakları da kuşkusuz seçime dönük bir alıştırma idi. Rehin savcının bir gün önce yasaklara gerekçe gösterilen görüntüleri dün Google’da aynen duruyordu. Yani yasağın bir gerekçesi yoktu.

Haberin Devamı

Annesi Doğulu, babası Trakyalı,
damadı Egeli, gelini Karadenizli olan bir toplum
açılımını yüz yıllar öncesinde yapıp bitirmiş demektir!
? ? ?
Seçim anketleri açıklayanlar!
Bu oranların
kediler trafoya girmeden öncesine mi, yoksa sonrasına mı ait olduğu da açıklansın lütfen!
Akif Kökçe

AŞAMA
Geçen dönem TBMM’de CHP’nin iki nitelikli diplomat kökenli milletvekili vardı; Şükrü Elekdağ ve Onur Öymen. Her iki isim ulusal çıkarlar ve bağımsızlık başta olmak üzere Cumhuriyet’in temel dış politika ilkelerini savunan, diplomasi hayatında başarılı olmuş kişilerdi. Bu iki milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Yeni CHP’si” ile birlikte tasfiye edildiler. Yerlerine onlar kadar ünlü olmasalar da yine Atatürk’ün bağımsızlıkçı dış politika anlayışını savunan iki diplomat; Faruk Loğoğlu ile Osman Korutürk geldi. Kemal Kılıçdaroğlu şimdi bu isimleri de tasfiye etti. CHP’nin dış politika danışmanlığı artık o tür özellikler taşımayan bir isme, Murat Öçelik'e emanet.
Nereden nereye...