Melis Özel

Melis Özel

melisnazliozel@gmail.com

Tüm Yazıları

Yıllardır katılanlara unutulmaz anlar yaşatan Glastonbury’nin bu yıl da yaza damgasını vuran festivallerden biri olacağı kesin

Dünyanın en büyük festivali olarak bilenen Glastonbury, her yıl olduğu gibi bu yıl da sanatçılarını açıklamasıyla büyük ses getirdi. Her yaz bu anı bekleyen binlerce insan bu yıl da festivalin başarılı kadrosuyla hayallerindeki beş günü geçirecek. Glasto bu yıl efsanevi müzik grubu Rolling Stones’un katılımıyla olay yarattı. Arctic Monkeys, Mumford& Sons, The XX, Example gibi yine başarılı isimlerde bu yılki kadroda.
İlk olarak 1970 yılında hippi akımıyla başlayan bu festival temasını hâlâ koruyor. Festival başından beri bir çiftlikte gerçekleşiyor. Ayrıca bilet satışından elde edilen gelirin çoğu Greenpeace, WaterAid gibi yardım kuruluşlarına gidiyor.
Bundan önceki yıllarda da Paul McCartney, Stevie Wonder, U2, David Bowie, Muse, Beyonce gibi dünyaca ünlü isimlere sahnesini açmıştı. Asıl adı Çağdaş Sahne Sanatları Glastonbury Festivali. Bunun nedeni ise festivalin sadece müzik konsepti üzerine kurulmamış olması. Aynı zamanda dans, sirk, tiyatro gibi sahne sanatları da bu beş günlük gösterimin içinde. Sürreal görsellerin ve şovların etkisine kapılan insanlar da burada farklı bir hayat tarzı yaşıyor. Önceki katılımcıların sözüyle “Bu beş gün hayatınızda hiç beklemediğiniz olaylarla dolu olacak”. Glastonbury şehrindeki festival 26 Haziran’da başlayıp 30’u akşamı sona erecek.
175 bin kişinin katıldığı bu uluslararası ilgi gören festivalin biletleri satışa sunulduktan 1 saat
40 dakika sonra tükendi. Geçtiğimiz yıl Londra Olimpiyatlar’a ev sahipliği yaptığı için festivalin iptal olması büyük hayal kırıklığı yaratmıştı. Festival organizatörü Michael Eavis’in açıklamasına göre Olimpiyat Oyunları süresi boyunca tek bir polis bile festivalde görev alamazmış. Bu nedenle de 1981 yılından beri aksamadan ilerleyen rutin 2012 yılında bozuldu. Fakat bunu Rolling Stones ile bu yıl telafi etti. Festivalin bu yıl da yaza damgasını vuracağı şüphesiz... n