Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Rakka, bir zamanlar müreffeh, liberal yaşamıyla Suriye’nin örnek kentlerindendi. Bugünse o günleri hüzünle hatırlayan yüzbinler için açık bir cezaevi

1001 Gece Masalları ikliminin kaynağı Harun Reşid döneminde Abbasi Halifeliği’nin 15 yıl başkentliğini yapan Suriye’nin Rakkası bugün yalnızca acıyla anılıyor.

1001 Gece  Masalları’ndan kara bir kâbusa Rakka

Esad rejimi Rakka’yı iç savaşın daha başlarında, Mart 2013’te El Nusra ve Özgür Suriye Ordusu’na adeta anahtar teslim vermişti. Kaydadeğer bir çatışma olmadan muhalif iktidarı daha bir yılını bile doldurmadan, Ocak 2014’te Rakka’nın kontrolü IŞİD’in eline geçti.

Haberin Devamı

IŞİD’in ilk icraatı Rakka’daki Nusayrileri, Esad taraftarlarını ve ılımlı muhalifleri idam etmek oldu. Şii camileri, kiliseler yıkıldı. Rakka meydanları artık kanlı infazlara sahne oluyor, sütunları insan kafaları süslüyordu. IŞİD’in kenti yönetim merkezi yapmasıyla hayat sıradan Rakkalı için yeryüzündeki cehenneme döndü.

Rakka, artık koalisyon uçaklarının ön önemli hedefi. Koalisyonun dışında Rus uçakları kentteki hedeflere her gün sayısız saldırı düzenliyor. Geçen ay Paris katliamının ardından Fransa’nın ilk tepkisi bile Rakka’daki hedeflere 20 bomba bırakmak olmuştu. Adeta şamar oğlanına dönen Rakka’ya gelen vuruyor, giden vuruyor. En büyük bedeliyse savaş öncesi müreffeh, liberal yaşamlarının özlemini duyan Rakkalı ödüyor.

1001 Gece  Masalları’ndan kara bir kâbusa Rakka

Artık yeter

Kontrol noktalarına yakalanmamak için 5 kişilik ailesiyle tarlaları aşarak Türkiye’ye ulaşmayı başaran Süleyman, “Artık yeter” deyip kaçmaya karar vermiş. CNN’e konuşan Süleyman, “Rakka’yı çocuklarım için terk ettim. Hayatları mahvoluyordu. Onlara yeni bir gelecek kurmak ve gördükleri her şeyi silmek için Türkiye’ye geldim.”

Öğretmen olan Süleyman, Rakka’daki yaşama ilişkin şunları anlatıyor:

Çocuklarım nerede bir IŞİD savaşçısı görse gizleniyor. Onların sokağa çıkmasına nadiren izin veriyorum. Karım kendi evinde bir tutsağa döndü.

Çocukların oyuncakları gerçeğini andırmayan silahlara evrildi. Rus ve Amerikan uçaklarının farkını bile ayırt edebiliyorlar.

Doktor sayısı bir elin parmakları kadar. Onlar da yalnızca IŞİD’e hizmet veriyor.

Haberin Devamı

Her gün yüzlerce kişiye bedava yemek dağıtılıyor ama çok az. Bir şey yiyebilmek için bekleyip aşağılanmalara maruz kalıyorsunuz.

IŞİD, kendilerine katılanlara her şeyi bedava veriyor. Diğerleri hiçbir şey alamıyor. Yemek, elektrik, para yok. İnsanlar açlıktan kurtulmak için IŞİD’e katılıyor.

Hava saldırılarının IŞİD üzerinde çok az etkisi oluyor çünkü binalar boş. Mesela mahkeme üç kez vuruldu ama tek bir IŞİD’li bile zarar görmedi çünkü binada kimse yoktu.

Fransa hava saldırılarının başlamasıyla, kendilerinin hedef gösterilebileceği korkusuyla IŞİD internet kullanımı kısıtladı. İnternet kafelerden, yabancı istihbarat servisleriyle iletişime geçilmesinden korkuluyor.

İHA’lar ve jetlere önlem olarak her yüksek binaya sirenler yerleştirildi. İHA’lardan çok korkuyorlar. Çünkü isabet oranları çok yüksek. Öldürülen savaşçıların çoğu İHA’lar tarafından vuruldu.

10 yaşındaki çocuklar bile sokaklarda AK47’lerle devriye geziyor. Çocuklar bağırıp sizi bir yerde durdurabiliyor ve siz IŞİD üyesi olduğu için ona birşey söyleyemiyorsunuz. Bu çocukların çoğu IŞİD savaşçılarının oğlu. Ekseriyeti Çeçen.

Haberin Devamı

1001 Gece  Masalları’ndan kara bir kâbusa Rakka

Ruslar kör gibi vuruyor

Yunanistan-Makedonya sınırında “Middle East Eye”a konuşan Abdullah K.’ysa şunları söylüyor:

Rakka bugün karanlık bir kabus. IŞİD, halkı açlığa mahkum etmek için her yolu deniyor. Nadiren elektrik var. IŞİD kontrolü ele geçirdikten sonra su arıtılmıyor.

Kent merkezi hayalet kasabayı andırıyor. Yalnızca IŞİD üyeleri tarafından zorla ile geçirilen evlere hizmet götürülüyor.

Ekmek inanılmaz fiyatlara satılıyor. IŞİD, hırsızlık yapanları yakaladığında ellerini kesiyor. Ama gündüz gözüyle bile hırsızlık o kadar yaygın ki, çünkü aksi açlıktan ölüm.

Rusların hava saldırıları sanki körler tarafından yapılıyor. IŞİD’in dışında her yeri vuruyorlar. Rus bombaları sivillerin üzerine yağıyor.

1001 Gece  Masalları’ndan kara bir kâbusa Rakka

2013’te ÖSO ve diğer muhalif gruplar rejimi kentten defettiğinde okul, üniversiteler ve diğer hükümet kurumları işlemeye devam etti. Ancak İslam Devleti’nin ilanından birkaç ay önce, kentin ileri gelen isimleri, aktivistleri kaçırılmaya başlandı. Onları kaçıranların IŞİD olduğuna dair şüphe yoktu.

Ocak 2014’te IŞİD Rakka’yı aldığında önce okullar kapatıldı. Şubat 2015’te açılan okullarda yalnızca 9. sınıf eğitimi veriliyordu. “Kafir” metinler IŞİD tarafından onaylanan kitaplarla değiştirildi.

Ezan saatinde dükkanları kapatmayanlar ağır cezalara çarptırılıyor, kırbaçlanıyor.

Kontrol noktalarında durdurulan erkeklerin cep telefonları, şarkı, açık kadın resmi var mı diye kontrol ediliyor.