Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

TABLET

ANDROID YAĞIYOR


30 Ocak’ta 869 TL’ye Electroworld’de satışa çıkacak 390 gram’lık reedPAD, Android 2.2 ile çalışıyor. Cihazın kalbinde 1 GHz Cortex işlemci var. İnternete Wifi, bluetooth ile bağlanan reedPAD’in, USB girişi ve 32GB’a kadar artırılabilen hafızası bulunuyor. 7 inç’lik ekranı full HD video görüntüleyebiliyor. HDMI çıkışıyla video ve sunumlar TV’ye aktarılabiliyor. Multitasking aynı anda birden çok işleme izin veriyor. Flashplayer desteği de internetteki tüm içeriği görüntülenebilir kılıyor.

SICAĞI SICAĞINA
ELEKTRONiK ÖFKE
İşimin en hararetli aşamasında cep telefonumu yarımşar saat arayla (sonuncusu 15-20 saniye önce) çaldıran operatörümü kınıyorum! Neymiş; “E-fatura istiyorsam 1’i tuşlayabilirmişim.” Bir saatte iki kez mesajı dinlemeden telefonu kapattıysam bir anlamı var, değil mi a güzel operatörüm. İşte insanlıktan çıktığımız an...

GÜLER MiSiN AĞLAR MISIN?
KiŞiYE ÖZEL FiLM
Normalde 83 dakika olan filmin süresi, izleyicinin müdahaleleriyle 60-120 dakika arasında değişiyor

Kaptırdığınız filmde birden “Hayııır, yapma” diye bağırdığınız ya da mutlu sonla biteceğinden emin olduğunuz filmde, sürpriz şekilde gözyaşlarına boğulduğunuz oldu mu? Peki ya Leonardo DiCaprio ‘Titanik’te buzlu sulardan kurtulsaydı; ‘12 Kızgın Adam’da jüri kararını “Suçlu” diye verseydi...
İsrail’de Tel Aviv Üniversitesi’nin geliştirdiği teknolojiyle izleyici, filmin istediği yönde ilerlemesini sağlayabiliyor. Profesör Nitzan Ben-Shaul’un yönetmenliğindeki ‘dünyanın ilk full interaktif’ filmi ‘Turbulance’, PC ve Mac‘lerden izlenebiliyor, yakında da iPad’de ‘vizyona girmesi’ planlanıyor.
Filmin bazı sahnelerinde bir objenin etrafında, izleyicinin sahneye müdahale edebileceğini bildiren bir ışık beliriyor. Mesela bir sahnede kadın yatak odasında duruyor. Kocası onu aldatıyor ama kadının haberi yok. Kocasının yerdeki ceketinin cebinden sarkan ve eşiyle sevgilisini kucaklaşırken gösteren fotoğraf dikkat çekiyor. Kadın gerçeği bilmeli mi? Yoksa, kocasının sadakatsizliğinden habersiz, evliliğine bağlı mı kalmalı? Buna izleyici karar veriyor.
“Bütün filmlerin temelinde bir yalan vardır” diyen Ben-Shaul, “Hayattaysa her zaman seçenekler olur. İzleyici de kendi tercihini yapmalı... Bu metotta sonsuz seçenek var” diyor.
‘Turbulance’da her seyircinin yarattığı versiyon, hikaye, müzik ve manzarasıyla birbirinden tamamen farklı oluyor. Normalde 83 dakikalık filmin süresi ‘izleyicisine göre’ 60-120 dakika arasında değişiyor.
Ben-Shaul’un yakında internet sitesinde isteyenin kendi filmini yapabilmesinine izin vereceği bu teknoloji, iPad gibi dokunmatik cihazlara özel farklı bir eğlence anlayışının doğumunu müjdeliyor. İyi ve kararlı seyirler...

GÜNÜN SiTESi
KENDi DÜNYANI YARAT
NASA’nın planetquest. jpl.nasa.gov/planetMakeover adresli internet sayfasında, kendi gezegeninizi yaratabiliyorsunuz. Açılış sayfasında Güneş’e uzaklığı, büyüklüğüyle Dünya’yı andıran bir gezegen yer alıyor. Güneşine uzaklığını, büyüklüğünü, yaşını, tipini tayin ederek kendi dünyanızı oluşturabilirsiniz. Site, gezegeninizdeki koşulların nasıl olacağını da bildiriyor.

TEKNO BÜYÜ
YENi AŞK iKSiRi CEP TELEFONLARI
Sonuçları Men’s Fitness dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, kadınların yüzde 40’ı SMS ve Facebook mesajlarının kendilerini sevgilileriyle daha kolay yatağa yönlendirdiğini söylüyor. New Yorklu psikolog Dr. Belisa Vranich, “Mesajlaşma ve tüm bu sosyal ağlar bir beklenti yaratıyor. Amacınız seksse, mesajlaşma aslında yararlı. Çünkü insanlar arasındaki iletişimi biraz gıdıklayıcı hale getiriyor” diyor. Şu tespit de dikkat çekici: “Mesajlaşma, çıktığınız kişiyle aslında çok daha uzun süredir birlikteymişsiniz algısı yaratıyor... Bir ya da iki kez çıkmış olabilirsiniz. Ancak SMS ve Facebook yoluyla o kadar iletişim olmuştur ki ilişkinin süresi daha uzunmuş gibi algılanıyor.”