Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Büyük prodüksiyon video oyunları, artık oyunculara cinsel tercihlerini eşcinsel olarak belirleme hakkı da veriyor

SiBER LBGT*

‘Mass Effect 3’teki cinsel tercih hakkı ABD’de muhafazakârların tepkisini çekti.

Sadık bir kitlesi olan ‘aksiyon rol yapma oyunu’ ‘Mass Effect’ serisinin üçüncüsü mart başında çıkmış, otoritelerin çoğundan tam not almıştı. 2183 yılında geçen bilimkurgu oyununda, cinsiyetine bizim karar verdiğimiz Shepard isimli komutana kumanda ediyoruz. Amaç, Reaper isimli ‘makine ırkı’na karşı üstünlük sağlamak.
Üstün teknik/grafik içeriğini bir yana koyalım; ‘Mass Effect 3’ oyuncuya ilk kez kadın/erkek dışında eşcinsel olarak da tercih yapabilme ve tercihi doğrultusunda ilişkiye girebilme hakkı tanıyor. ‘Mass Effect 3’ bu haliyle ABD sağcı/muhafazakâr yayınların da ilgisini(!) çekti. Başta Fox News, muhafazakâr medya abartarak ve oyunun devasa içeriğine değinmeden ‘Mass Effect 3’te tam çıplaklık ve net cinsel imajlar kullanıldığını bas bas duyurarak hedef kitlesini harekete geçirdi.
Oyunun yapımcısı Bioware, bu seçimi tamamen oyuncuya bırakıyor, yani kimseyi zorla eşcinsel falan yaptığı yok.
Daha önceki ‘Mass Effect’ oyunlarında yalnızca kadın karakterin diğer kadınlarla -o da farklı ırktansa- ilişkisine izin veriliyordu.

Eşcinsel dostu oyunlar
Electronic Arts (EA) oyunu ‘Star Wars: Old Republic’ ve Bethesda’nın ‘The Elder Scrolls’ serisinin beşincisi ‘Skyrim’ de oyunculara eşcinsel olma hakkı tanıyan yapımlardan. Skyrim, oynadığınız karakterin cinsiyeti ne olursa olsun istediğiniz cinsiyetten biriyle evlenebilmesine; ‘Star Wars: Old Republic’se ırklararası münasebet skalasını genişleterek, aynı cinsiyetten karakterlerin de ilişkisine izin veriyor.
İlhamını gerçek dünyadan alan siber dünyalardaki bu yeni eğilimi insaniyet ve özgürlükler adına destekliyorum.
Bu arada meraklısına not; ‘Mass Effect 3’ ve ‘Skyrim’, +18, ‘Star Wars: Old Republic’se +16 uyarısıyla satılıyor.
LBGT* : Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans

Haberin Devamı

SiBER LBGT*

TÜRLER ARASI YAKINLAŞMA

Birkaç aydır üç cep telefonu ve üç ayrı işletim sistemi birden kullanıyorum; iPhone, Galaxy Note ve Nokia N9. Amiral gemim, hem tablet hem telefon ihtiyacımı gördüğü için Galaxy Note. iPhone’u müzik odaklı kullanırken, N9’u arada tasarım açlığımı beslemek için tercih ediyorum.
Ama doğruya doğru,
5.3 inç’lik ebatıyla Galaxy Note, ortamlarda kulağa dayanan bir terlikle konuşuyormuş hissiyatı yaratıyor kullanıcısında. Bu nahoş durumun ilacıysa bir bluetooth kulaklık. 20 gündür test ettiğim Nokia J; tam da bu rahatsızlığı gidermek için yaratılmış.
Zarif tasarımı, kulakta sağlam duruşu ve yalnızca 8 gramlık ağırlığıyla insanı gereksiz telefon görüşmelerine bile teşvik ediyor. Gelen aramalara kınından çıkarıp kulağınıza yerleştirdiğiniz anda yanıt verebildiğiniz Nokia J’yi, telefonunla -markası ne olursa olsun- basit bir işlemle eşleştirebiliyorsunuz. ‘J’nin bu özelliği, “Ne alaka?” diye sorup başlığa takılıp kalanlara bir yanıt olmuştur umarım.

Tasarım ödüllü Nokia J’nin öne çıkan özellikleri;
* Paslanmaz çelik,
* Kulaklığın durumunu belirten uyarı ışığı,
* Faklı ebatlarda kulakiçi tomurcukları,
* Nokia J’yi tişört, gömlek, ceket cebine iliştirebilmeyi sağlayan taşıma haznesi,
* Basit eşleştirme ve telefona yanıt vermek/reddetmek için multifunction tuşu,
* Aynı anda iki telefonla eşleştirebilme,
* 5 saat görüşme, 3 ay standby kapasitesi,
* Kulaklığı yuvasından çıkardığınızda otomatik olarak açılıyor ve bağlantı kuruluyor,
* Ortamın gürültü seviyesine göre otomatik ayarlanan ses seviyesi ve Dijital Sinyal İşlemci (DSP) gürültü giderici.
Fiyat: 250 TL.

Haberin Devamı

SiBER LBGT*

Haberin Devamı

HARAÇ, HARAÇ, NEREYE KADAR

Dünyanın bir yerine gideceksiniz. Biletinizi alıp havaalanına gittiniz. Yok öyle pasaport kontrolü ve sonra uçağa yönelmek. Önce bir sıraya daha girip 20 TL’ye çıkarılan ‘yurt dışına çıkış haracı’nı ödemelisiniz. 1 veya 20 TL fark etmez, miktarı ne olursa olsun yurt dışına çıkmak isteyenden para alınması haraçtan başka bir şey değildir. Fahiş pasaport ücretlerinin yanında bu uygulama da seyahat özgürlüğünü kısıtlamaktadır. Bu resmi haraç uygulaması kaldırılana kadar ‘Deli Dumrul Vergisi‘ne Hayır!’ diyoruz...
...Derken gördüğümüz bir haber yeniden bizi bir ‘sevgi kelebeği’ne(!) çeviriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarından
100 TL’lik harç alınması uygulamasına geçileceğini söylüyor..