Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Şimdiye kadar hiçbir ülke doğrudan siber savaşla ilişkilendirilmese de, internetin şiddetli savaşların patladığı bir cephe olarak kullanıldığı gerçek. İran’ın endüstriyel bilgisayar sistemlerini felç eden Stuxnet virüsünün veya Wikileaks’ı artık ifşa edemez hale getirmeye yönelik siber saldırıların ardında devletlerin olduğundan şüphelenmemiz için birçok neden var.
Pentagon, Silikon Vadisi’nden parlak gençleri ayartarak bilgisayar ağlarının korunması için Siber Komuta diye bir birim kurdu. ABD ordusu tabii ki bir ‘hack’layıcı ordusundan söz etmiyor. Ancak kimse de bu ‘Siber Komuta’ neferlerinin orada durup bir savaş çıkmasını bekleyeceğini düşünmemizi ummasın.

SiBER SAVAŞ DAVULLARI



SiBER SAVAŞ DAVULLARI



SiBER SAVAŞ DAVULLARI




SiBER SAVAŞ DAVULLARI



New Scientist dergisi son yılların en önemli siber saldırılarını, kaynak ülkelerini, verdikleri hasarı ve şüphelilerini güzel bir haritayla aktardı.

ZOMBiLERiN ŞiFRESi
CADDE’de dün yazdık; popüler blog ağı Gawker Media’nın sunucularından binlerce kullanıcısına ait şifreler ‘hack’layıcılar tarafından yağmalandı. Bu şifreler salı günü twitter kullanıcılarına bir saldırıda kullanıldı. Şifreleri çalınan hesaplar üzerinden tweet’lenen linklerde Acai çilekleri hakkında bilgiler olduğu öne sürülüyordu. Ancak bu bağlantılara bilgisayarları birer zombiye dönüştürecek yazılımlar; bubi tuzakları kurulmuştu. Linke tıklayanın bilgisayarlarını ‘hack’layıcılar ele geçirip,; onları ruhları bile duymadan küresel spam ağlarının birer neferi haline getirdiler.
Twitter, kullanıcılarını “Twitter hesabınızla aynı şifresi olan bir Gawker hesabınız varsa, Twitter şifrenizi değiştirin” diye uyardı. Malum, birçok internet kullanıcısı farklı platformlarda aynı kullanıcı adı ve şifreyi kullanır. Bu acı gerçekten yola çıkan Yahoo, LinkedIn ve hatta World of Warcraft oyunu, üyelerinden acilen şifrelerini değiştirmelerini istedi.
Her geçen gün daha da dijitalize olduğumuz bu çağda bilgisayarlar ve diğer zımbırtılar için seçtiğimiz şifreler hayati derecede önemli. Bilgisayarımızın binlerce kilometredeki ötedeki kötü niyetli kişilerin zombi ordusuna katılmasını istemiyorsak yazıya devam edelim.

BiR ŞiFRE NASIL OLMALI?
* Sizin için anlamı olan bir kelimeyi şifre tayin etmeyin.
* Şifreyi büyük/küçük harf, sayı, işaret içerecek şekilde seçin.
* Şifreyi hatırlamanın iyi bir yolunu bulun. “9 balığım 2 köpeğim var: Pırtık ve Yumuk” (9b2kv:PvY) gibi...
* Şifrenizi ezberleyin, bir yere yazmayın.
* En az altı haneli olsun; daha azı yazılımlarla tespit edilebilir.
* Her şey için aynı şifreyi kullanmayın. Biri şifrenizi ele geçi rirse, sizi de ‘resmen’ ele geçirebilir.